Σάββατο 20 Απριλίου 2013

~ * Ορεινή Ξάνθη: Υποχωρεί το έδαφος * ~



Τη γη κάτω από τα πόδια τους χάνουν στην κυριολεξία οι κάτοικοι ορεινών οικισμών της Ξάνθης, με τις κατολισθήσεις και υποχωρήσεις δρόμων να έχουν μετατραπεί πλέον στον μόνιμο φόβο τους. 

Αγροτικοί δρόμοι υποχωρούν, καθιστώντας ανέφικτη την προσέγγιση των χωραφιών, σπίτια και αυλές μετακινούνται στην κυριολεξία λόγω των υποχωρήσεων του εδάφους ενώ οι κατολισθήσεις τμημάτων του βουνού πνίγουν κατά διάστημα το οδικό δίκτυο διακόπτοντας την κυκλοφορία των οχημάτων. 



undefined




Στο Κότινο, ορεινό οικισμό του δήμου Μύκης, εδώ και τρία περίπου χρόνια ένα μεγάλο κομμάτι αγροτικού δρόμου έχει υποχωρήσει κόβοντας τον δρόμο στα δύο και καθιστώντας αδύνατη τη διέλευση οχημάτων ή πεζών, καθώς έχει δημιουργηθεί μια τεράστια χαράδρα. Όπως εξηγούν οι κάτοικοι της περιοχής, ο δρόμος αυτός οδηγεί στα χωρία τους, με αποτέλεσμα οι ίδιοι είτε να τα έχουν εγκαταλείψει πλήρως είτε να ακολουθούν εναλλακτικό μονοπάτι, με αποτέλεσμα να χρειάζονται περισσότερη από μια ώρα για να φτάσουν σε μια περιοχή που βρίσκεται μόλις 2 χιλιόμετρα από τον οικισμό τους. 

Περίπου 300 στρέμματα, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι ίδιοι για την καλλιέργεια καπνού αλλά και πατάτας έχουν αφεθεί στο έλεος, ενώ όπως σημειώνουν οι κάτοικοι παρά τις διαρκείς οχλήσεις προς τη δημοτική αρχή ώστε να βρεθεί κάποιος τρόπος επισκευής του δρόμου αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι και σήμερα. Μάλιστα, στο σημείο που έχει υποχωρήσει ο δρόμος βρισκόταν άλλοτε και μια κτηνοτροφική μονάδα, η οποία πλέον έχει καταστραφεί.



undefined



Διάχυτος ωστόσο είναι ο τρόμος και φόβος ακόμη και για τις ίδια τα σπίτια των οικογενειών που κατοικούν στο ορεινό Κότινο, καθώς λόγω διαβρώσεων και υποχωρήσεων του εδάφους αυτά έχουν υποστεί φθορές, που σε πολλές των περιπτώσεων μάλιστα είναι άκρως ανησυχητικές. Οι κάτοικοι αποδίδουν το πρόβλημα, στο γεγονός πως δεν έχουν γίνει έργα υποδομής στην περιοχή καθώς και στο ότι τα αυλάκια που βοηθούν στην απομάκρυνση των νερών κατά τη διάρκεια των βροχοπτώσεων είναι το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου ακαθάριστα, με αποτέλεσμα το νερό να εγκλωβίζεται, να πλημμυρίζει και στη συνέχεια να προκαλεί υποχωρήσεις του εδάφους. 

Έντονη ανησυχία διακατέχει και τους κατοίκους της Μάνταινας, όπου οι κατολισθήσεις και οι υποχωρήσεις τους εδάφους αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, με τους κατοίκους να φοβούνται.




undefined



Παρόμοιο το σκηνικό που συναντά κανείς στους περισσότερους εκ των ορεινών οικισμών της Ξάνθης, πρωτίστως σε αυτούς που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μεγάλο υψόμετρο και έχουν πληγεί επανειλημμένως από πυρκαγιές. Η έλλειψη δένδρων σε συνδυασμό με την απουσία δράσεων αναδάσωσης συμβάλουν αποτελεσματικά στο να δημιουργούνται ρήγματα στο έδαφος κατά τη διάρκεια των βροχοπτώσεων ενώ στη συνέχεια αυτό υποχωρεί.


Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: thrakitoday







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου