Σάββατο 20 Απριλίου 2013

~ * Karma Chameleon: Μόδα υψηλής τεχνολογίας * ~






Θυμίζουν…χαμαιλέοντα, αλλά ενδεχομένως κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον να αποτελέσουν την τελευταία λέξη της μόδας, αλλά και της τεχνολογίας. Τα ρούχα που υπόσχεται το πρόγραμμα Karma Chameleon, του πανεπιστημίου Concordia στο Μόντρεαλ του Καναδά, αποτελούν «συρραφή» ηλεκτρονικού και κανονικού υφάσματος, με τέτοιο τρόπο, ώστε το ρούχο να αποκτά πρωτοποριακές δυνατότητες: από τη συλλογή ενέργειας ώστε να μπορεί να φορτίσει ηλεκτρονικές συσκευές, μέχρι να αλλάζει τα χρώματά του και να ζεσταίνει αυτόν που το φοράει εάν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι χαμηλή.
Η Τζοάνα Μπερζόβσκα, καθηγήτρια και επικεφαλής του τμήματος Design and Computation Arts του πανεπιστημίου, ανέπτυξε τα εν λόγω διαδραστικά ηλεκτρονικά υφάσματα, τα οποία σε πρώτο επίπεδο μπορούν να συγκεντρώνουν ενέργεια εκμεταλλευόμενα τη δραστηριότητα του ανθρωπίνου σώματος, την οποία στη συνέχεια αξιοποιούν για διάφορους σκοπούς.
«Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ρούχα που μπορούν να μεταμορφωθούν με σύνθετους και εκπληκτικούς τρόπους- πολύ πέρα από τα ‘double face’ μπουφάν ή τα πουκάμισα που αλλάζουν χρώμα λόγω θερμοκρασίας. Για αυτό και το πρόγραμμα λέγεται Karma Chameleon» λέει η ίδια.
Η βασική καινοτομία του προγράμματος είναι η δυνατότητα ενσωμάτωσης ηλεκτρονικών και υπολογιστικών λειτουργιών στις ίδιες τις ίνες. Αντί ο «εξοπλισμός» να τοποθετείται πάνω στο ύφασμα, ενσωματώνεται στις σύνθετες ίνες, που αποτελούνται από πολλαπλές στρώσεις πολυμερών, που από ένα σημείο και μετά αρχίζουν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
Το εν λόγω «έξυπνο» ύφασμα αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον Μαξίμ Σκορομπογκάτι του Ecole Polytechnique του Μόντρεαλ.








Αν και δεν είναι ακόμα δυνατή η δημιουργία ρούχων με τέτοιες ίνες, η Μπερζόφσκα έχει συνεργαστεί με σχεδιαστές μόδας για τη δημιουργία πρωτοτύπων- concept που επιτρέπουν μία ιδέα σχετικά με το πώς θα μοιάζουν και θα λειτουργούν αυτά τα ρούχα. «Δεν θα δούμε τέτοια ρούχα στα καταστήματα για άλλα 20 με 30 χρόνια, αλλά οι πρακτικές και δημιουργικές πιθανότητες είναι συναρπαστικές» λέει σχετικά η ίδια.
Οι μεταμορφώσεις των ρούχων θα μπορούν να ελέγχονται ή όχι από τον χρήστη: θα μπορεί να επιλέγει το χρώμα του ρούχου του, ή το «έξυπνο» ρούχο να αλλάζει ανάλογα με τη διάθεση που «αντιλαμβάνεται» σε αυτόν που το φοράει.
Η Μπερζόφσκα παρουσιάζει το πρόγραμμά της στη συνδιάσκεψη Smart Fabrics 2013 στο Σαν Φρανσίσκο, που ξεκίνησε στις 17 Απριλίου και λήγει στις 19. Επίσης, το επόμενο έτος θα λάβει χώρα επίδειξη στο PHI Centre, όπου το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να μάθει περισσότερα σχετικά με τα «έξυπνα» ρούχα του μέλλοντος.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου