Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

~ * Εντυπωσιακά «αρχηγεία» στη Silicon Valley, για την προσέλκυση ταλέντων * ~



Οι εταιρείες τεχνολογίας ποντάρουν γι’ αυτό στα θέλγητρα των εγκαταστάσεών τους, επικριτές ωστόσο υποστηρίζουν πως στην πραγματικότητα θέλουν να ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους να ξημεροβραδιάζονται στη δουλειά.



undefined





Το νέο «αρχηγείο» της Apple, που θα θυμίζει διαστημόπλοιο, θα φιλοξενεί ένα αμφιθέατρο διεθνών προδιαγραφών. Το Facebook, ενώ βάζει τις τελευταίες «πινελιές» στο νέο του Campus, το οποίο θα διαθέτει εστιατόριο σούσι και κατάστημα ποδηλάτων, έχει ήδη στα σκαριά μία καινούρια, ακόμη πιο θεαματική εγκατάσταση.

Περισσότερο από ποτέ άλλοτε, οι εταιρείες της Silicon Valley θέλουν το προσωπικό να βρίσκεται στα γραφεία τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Marissa Mayer, CEO της Yahoo, η οποία απαγόρευσε στους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι, προσφέροντάς τους παράλληλα κίνητρα όπως δωρεάν γεύματα και συνεδρίες μασάζ.

Αυτή την άνοιξη, οι περισσότεροι τεχνολογικοί κολοσσοί σχεδιάζουν να προσθέσουν κάθε λογής θέλγητρα στις εγκαταστάσεις τους. «Παρατηρούμε ότι οι εταιρείες προσπαθούν να βελτιώσουν το εργασιακό τους περιβάλλον, επενδύοντας σε εγκαταστάσεις που θα τις βοηθήσουν να αποσπάσουν νέα ταλέντα», λέει στο Associated Press ο Kevin Schaeffer, από το αρχιτεκτονικό γραφείο Gensler.

Ήδη νέα «αρχηγεία» ή επεκτάσεις των υπαρχόντων κατασκευάζουν εταιρείες όπως οι eBay, Intel, LinkedIn, Microsoft, Netflix, Nvidia και Oracle. Κάποια από αυτά θα είναι πραγματικά τεράστια – για παράδειγμα, οι εγκαταστάσεις της Apple θα έχουν έκταση 712.000 τετ. μέτρα. Υιοθετώντας εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά σχέδια, τα περισσότερα από αυτά θα ανήκουν στα πιο οικολογικά κτίρια που υπάρχουν στις ΗΠΑ. Στο εσωτερικό τους, θα φιλοξενούν αίθουσες πινγκ-πονγκ και ηλεκτρονικών παιχνιδιών, αλλά και κομμωτήρια.

Αν και είναι θετικό να προσφέρονται κάποιες οι ανέσεις στον εργασιακό χώρο, ορισμένοι επικριτές υποστηρίζουν πως αυτά τα τεράστια και πανάκριβα κτίρια είναι άσκοπες επενδύσεις, τα οποία στην πραγματικότητα υπονομεύουν τις ίδιες τις τεχνολογίες που αναπτύσσουν αυτές οι εταιρείες.

«Περισσότερο έλεγχο συνήθως ασκούν οι εταιρείες που διοικούνται από μεγαλύτερους σε ηλικία μάνατζερ, προσωπικά όμως βλέπω πως οι άνθρωποι που είναι 20 ή 30 χρονών μπορούν να είναι παραγωγικοί χωρίς καμία επιτήρηση», σημειώνει στο πρακτορείο ο Kevin Wheeler, ιδιοκτήτης εταιρείας διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων που συνεργάζεται με επιχειρήσεις στη Silicon Valley. «Είναι εντελώς απαρχαιωμένο να κατασκευάζει κανείς κτίρια, στα οποία οι υπάλληλοι θα υποχρεώνονται να βρίσκονται συγκεκριμένες ώρες της ημέρας».

Ο Wheeler μάλιστα θεωρεί πως η απόφαση της Yahoo οφειλόταν στο ότι «είχε καλλιεργηθεί μία κουλτούρα οκνηρίας» και ότι σύντομα η εταιρεία θα χαλαρώσει τους περιορισμούς.

Από την άλλη μεριά, οι εταιρείες υποστηρίζουν πως τα εντυπωσιακά campus είναι απαραίτητα αν θέλουν να στρατολογήσουν τα μεγαλύτερα ταλέντα και να ενισχύσουν τη δημιουργικότητα και την καινοτομία. Εξάλλου, το να κάνουν χαρούμενους τους υπαλλήλους τους έχει αντίκτυπο και στα οικονομικά τους αποτελέσματα: από τις 100 αμερικανικές εταιρείες με τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα, οι μετοχές όσων είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο έχουν κατά κανόνα καλύτερη απόδοση από τον μέσο όρο, ενώ οι επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται και από μεγαλύτερη παραγωγικότητα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Great Place to Work.

«Οι υπάλληλοί μας εργάζονται πραγματικά σκληρά», λέει ο εκπρόσωπος Τύπου του Facebook Slater Tow. «Πρέπει να έχουν πάθος για αυτό που κάνουν». Για να τους ανταμείψουν, εκτός από τις διάφορες ανέσεις στον εργασιακό χώρο, οι εταιρείες προσφέρουν και άλλα πιο συμβατικά μπόνους. Το Facebook π.χ. προσφέρει δωρεάν σιδηροδρομικά εισιτήρια, αλλά και μετοχές.

Στο «αρχηγείο» της Google, ο ιντερνετικός κολοσσός διαθέτει στους υπαλλήλους του 1.000 ειδικά σχεδιασμένα ποδήλατα, για να μετακινούνται από το ένα κτίριο στο άλλο. Άλλοι εργαζόμενοι προτιμούν γι’ αυτό τον σκοπό τα ηλεκτρικά αμαξίδια που έχει επίσης η εταιρεία.

Επιπλέον, η Google θέλει να απαλλάσσει τους εργαζομένους της από τις καθημερινές ανησυχίες. Δεν ξέρεις πού να αφήσεις τα παιδιά σου; Το campus διαθέτει παιδικό σταθμό. Δεν έχεις χρόνος να ψωνίσεις και να μαγειρέψεις; Μπορείς να φέρεις την οικογένειά σου στο εστιατόριο της εταιρείας. Έχουν μαζευτεί πολλά άπλυτα ρούχα στο σπίτι; Φέρτα στο γραφείο.

Στις εγκαταστάσεις υπάρχει επίσης ένας τοίχος αναρρίχησης, κοιτώνες, αίθουσα μπόουλινγκ, αρκετά γυμναστήρια και καφετέριες. Οι υπάλληλοι έχουν στη διάθεσή τους και έναν κήπο όπου μπορούν να φυτέψουν, γνωρίζοντας ότι, αν δεν έχουν χρόνο, ένας κηπουρός θα αναλάβει να φροντίσει τα φυτά τους.

Η εταιρεία δεν επιβάλλει κάποιο ωράριο στο οποίο οι υπάλληλοι πρέπει να είναι στα γραφεία τους. Σύμφωνα με την εταιρεία, όμως, οι εργαζόμενοι έρχονται οικειοθελώς.

Ο Wheeler υποστηρίζει πως σε δέκα χρόνια θα είναι δύσκολο να στελεχωθούν όλα αυτά τα αχανή κτίρια και ότι το επόμενο βήμα θα είναι μικρότεροι εργασιακοί χώροι, με τους υπαλλήλους να είναι υπεύθυνοι για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, έχοντας την ευελιξία να επιλέξουν οι ίδιοι πότε θα πηγαίνουν στο γραφείο.

«Παρατηρώντας πώς λειτουργούν μερικές από αυτές τις εταιρείες, διαπιστώνεις ότι στην πραγματικότητα δεν διαφέρουν από κάτεργα… Θέλουν οι υπάλληλοί τους να βρίσκονται στο γραφείο 80, 90 ή και 100 ώρες την εβδομάδα. Για να γίνουν αυτές οι συνθήκες εργασίας τουλάχιστον υποφερτές, σίγουρα θα πρέπει να παρέχεις γεύματα και να διαθέτεις κομμωτήρια ή κοιτώνες. Αλλιώς οι υπάλληλοι θα έπρεπε να πάνε στο σπίτι τους», λέει.

Πηγή: Associated Press






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου