Στο μεγαλύτερο ετήσιο συνέδριο τεχνολογίας και καινοτομίας στη Ρωσία, οι τεχνολόγοι από όλο τον κόσμο συμφωνούν: Η συνδεσιμότητα μας αλλάζει....
του Κλέι Ντίλοου
«Τα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου είναι οι μεγαλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες», είπε ο συγγραφέας, φυσικός, επιχειρηματίας και ιδρυτής και πρόεδρος του X-Prize Foundation, Πίτερ Διαμαντής, στο Συνέδριο Ανοικτής Καινοτομίας στη Ρωσία την περασμένη βδομάδα. Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή, 8 και 9 Νοεμβρίου αντίστοιχα, στη Μόσχα για να συζητήσουν και να δοκιμάσουν τις αναδυόμενες τεχνολογίες που προβλέπουν ότι θα δώσουν ώθηση στην καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη για τις επόμενες δεκαετίες, καθώς και να εξετάσουν αν υπάρχουν επαγγελματικές ευκαιρίες γύρω από τα μεγάλα προβλήματα.
Το συνέδριο είχε συζητήσεις με καλεσμένους τους πρωθυπουργούς της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Φινλανδίας και η θεματολογία κυμάνθηκε από το ρόλο των κυβερνήσεων στην ώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας μέχρι το μέλλον των τρισδιάστατων εκτυπωτών και τις επιπτώσεις τους στην οικονομία. Όμως, τελικά οι περισσότερες συζητήσεις επανέρχονταν σε ορισμένα βασικά ζητήματα, κύριο μεταξύ των οποίων ήταν η «υπέρ-συνδεσιμότητα» και οι ευκαιρίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παραδοσιακές επιχειρήσεις σε ένα κόσμο όπου όλοι είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.
«Σε σχέση με τον τρόπο που θα είμαστε συνδεδεμένοι σε 10 χρόνια από τώρα, δεν έχουμε δει τίποτα», είπε ο Διαμαντής. «Η απόσταση θα πάψει να έχει νόημα – το μέρος όπου κατοικείς δεν θα χρειάζεται να είναι το ίδιο με το μέρος όπου εργάζεσαι». Το συνέδριο παρουσίασε εικόνες από αυτό το μέλλον. Ταξίδεψα στη Μόσχα και ήμουν φυσικά παρών, όμως οι συζητήσεις μαγνητοσκοπούνταν και ήταν διαθέσιμες ηλεκτρονικά για τους μη-παρευρισκομένους. Υπήρχαν επίσης δωρεάν σταθμοί φόρτισης συσκευών παντού κι ένα από τα καλύτερα Wi-Fi δίκτυα που έχω συναντήσει για τους καλεσμένους.
Οι ομιλητές και οι καλεσμένοι αναφέρθηκαν διεξοδικά και στις απτές, συγκεκριμένες τεχνολογίες που θα κινήσουν τις οικονομίες και την καινοτομία τόσο στο πλαίσιο ενός διασυνδεδεμένου κόσμου όσο και εκτός. Η ιδέα της υπέρ-συνδεσιμότητας από μόνη της δεν πρόκειται να δημιουργήσει ανάπτυξη και για να αναπτυχθούν οι οικονομίες και να ευημερήσουν οι πληθυσμοί των κρατών πρέπει οι ιδέες να μετουσιωθούν σε προϊόντα και διαδικασίες που βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων.
Με άλλα λόγια η καινοτομία μόνο για χάρη της καινοτομίας δεν προσφέρει τίποτα. «Οι καινοτομίες πρέπει να έχουν αξία, πρέπει να υπάρχουν μέσα σε μια αγορά ή τουλάχιστον σε ένα γενικευμένο πλαίσιο προσφοράς και ζήτησης», ανέφερε ο Τζέισον Πόντιν, αρχισυντάκτης και εκδότης του MIT Technology Review την Παρασκευή. «Σε έναν υπέρ-συνδεδεμένο κόσμο, οι καινοτομίες των επιχειρηματιών ενός κράτους είναι το κύριο συγκριτικό πλεονέκτημα».
Τι είδος καινοτομία θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και εμφανές πλεονέκτημα; Ο Πόντιν και το προσωπικό του παρουσίασαν μια λίστα τεσσάρων «κυρίαρχων τάσεων» που επιταχύνουν την τεχνολογική καινοτομία σε όλους τους τομείς. Οι τάσεις αυτές είχαν μια ελαφρά σύνδεση με τα θέματα συζήτησης που αναφέρθηκαν στο συνέδριο: νανοτεχνολογία, αυτοματοποίηση, μετατόπιση ισχύος από τον παραγωγό στον καταναλωτή, και άνοδος της υπέρ-συνδεσιμότητας και του αποκαλούμενου «διαδικτύου των αντικειμένων».
Στις ηλεκτρονικές συσκευές, η σμίκρυνση μεγέθους ήταν βασική τάση τις τελευταίες δεκαετίες, όμως στο νάνο-επίπεδο οι δυνατότητες εκτινάσσονται σε ασύλληπτα μεγέθη, είπε ο Πόντιν. Τα νέα υλικά που προέρχονται από τη νανοτεχνολογία θα κάνουν δυνατή τη βελτίωση των ηλεκτρονικών συσκευών, θα εισάγουν πιο αποδοτικούς τρόπους παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας, και θα φέρουν επανάσταση στο χώρο της ιατρικής τεχνολογίας. Όμως το πιο σημαντικό όλων είναι ότι οι φθηνοί αισθητήρες θα μπορούν να εγκατασταθούν παντού, παρέχοντας δεδομένα και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες σε ένα κόσμο όπου όλα -όχι μόνο τα κινητά και οι φορητοί υπολογιστές- θα είναι δικτυωμένα.
Αντίστοιχα, τα ρομπότ θα αλλάξουν όχι μόνο τη βιομηχανία αλλά και τον πολιτισμό. Το Διαδίκτυο είναι ακόμα παγιδευμένο μέσα σε συσκευές, είπε ο Ντμίτρι Γκρίσιν, διευθύνων σύμβουλος της Mail.ru -της πιο δημοφιλούς υπηρεσίας παροχής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη Ρωσία- και ιδρυτής ενός επενδυτικού σχήματος που εστιάζει αποκλειστικά στη ρομποτική τεχνολογία για καταναλωτική χρήση. Τα ρομπότ θα επιτρέψουν στο διαδίκτυο να υπάρξει όχι μόνο στον κυβερνοχώρο αλλά και στον φυσικό κόσμο.
Για την κατασκευαστική βιομηχανία οι επιπτώσεις αυτής της νέας διαδεδομένης αυτοματοποίησης δεν είναι ακόμα σαφείς, προειδοποίησε ο Πόντιν, καθώς ορισμένες από αυτές μπορεί να δημιουργήσουν οικονομικές δυσκολίες βραχυπρόθεσμα. Η αυτοματοποίηση θα οδηγήσει στην απώλεια πολλών θέσεων εργασίας τόσο σε χειρωνακτικό επίπεδο όσο και σε διοικητικό, ενώ η ευρεία χρήση της σε μεγάλη κλίμακα θα αλλάξει το παραδοσιακό μοντέλο μαζικής παραγωγής κατά τις επόμενες δεκαετίες. Όμως η ρομποτική θα δημιουργήσει μια νέα βιομηχανία από μόνη της. Η πώληση των ρομπότ θα αυξηθεί κατά 5% μέχρι το 2015 και πολλοί αναμένουν μια αλματώδη άνοδο από εκείνο το σημείο και μετά στις πωλήσεις ρομπότ τόσο σε βιομηχανικό όσο και σε καταναλωτικό επίπεδο.
Η μαζική παραμετροποίηση που θα γίνει εφικτή από την αυξημένη αυτοματοποίηση και συνδεσιμότητα όχι μόνο θα αμφισβητήσει τα παραδοσιακά μοντέλα επιχειρηματικότητας και τα οικονομικά παραδείγματα, αλλά θα αλλάξει και τους ίδιους τους καταναλωτές δημιουργώντας ένα διαφορετικό είδος καταναλωτή για τους περισσότερους παρόχους αγαθών και υπηρεσιών.
Στις επόμενες δεκαετίες αυτές οι αλλαγές θα επηρεάσουν δραματικά όχι μόνο το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο αλλά και τους ανθρώπους που το αποτελούν. «Ανακαλύπτουμε ξανά τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος,» είπε ο Διαμαντής στον επίλογό του. «Κινούμαστε προς ένα κόσμο με 7 δισεκατομμύρια κατοίκους που είναι υπέρ-συνδεδεμένοι. Οι άνθρωποι θέλουν να συνδέονται. Εξελίσσουμε την ανθρωπότητα και όλο αυτό θα συμβεί στις επόμενες δεκαετίες.»
http://www.fortunegreece.com/article/tin-iper-sindesimotita-xananakaliptoume-ti-simeni-anthropos/