Τα ρομπότ παντός χρήσης, και η ρομποτική τεχνολογία γενικότερα, ήταν ένας από τους τομείς που είχαν την τιμητική τους στη CES 2014 στο Λας Βέγκας.
Μεταξύ άλλων, έγιναν γνωστά περισσότερα στοιχεία σχετικά με το Knightscope K5, το οποίο θεωρείται ότι έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει το πρώτο πραγματικό, λειτουργικό ρομπότ ασφαλείας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes, το Knightscope K5 έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στη βιομηχανία security, ύψους 28 δισ. δολαρίων ετησίως στις ΗΠΑ και 174 δισεκατομμυρίων παγκοσμίως το 2010 (σύμφωνα με στοιχεία της Marketline).
Ο εν λόγω ρομποτικός φύλακας είναι εξοπλισμένος με ένα «πακέτο» το οποίο περιέχει διάφορες τεχνολογίες, όπως ανάλυση συμπεριφοράς, θερμικές κάμερες, αισθητήρες απόστασης, καταγραφή βίντεο και ήχου, αισθητήρες για τον εντοπισμό ραδιενεργής ακτινοβολίας και χημικών και βιολογικών στοιχείων, GPS, τρισδιάστατη καταγραφή χώρου κ.α. Αν και φαίνεται να αποτελεί περισσότερο ένα αυτόνομο σύστημα επιτήρησης παρά κάτι που να παραπέμπει σε τεχνολογίας όπως αυτές που βλέπει κανείς σε ιστορίες και ταινίες επιστημονικής φαντασίας τύπου «Robocop», η έξοδος του Knightscope K5 στην αγορά αναμένεται να αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα στο χώρο.
«Αυτόνομα ρομπότ τα οποία θα μπορούσαν να προβλέψουν και να αποτρέψουν εγκληματικές ενέργειες θα μπορούσαν να έχουν επίδραση ύψους ενός τρισ. δολαρίων στην οικονομία» αναφέρει ο Γουίλιαμ Σαντάνα Λι, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο οποίος μιλά για την έλευση της «Ασφάλειας (Security) 3.0», η οποία θα συνδυάζει ανθρώπους, ρομπότ και συλλογή πληροφοριών.
Το Knighscope K5, βρίσκεται σε στάδιο beta testing για το 2014 και τις αρχές του 2015.
Σε πιο «καθημερινό» επίπεδο, παρουσιάστηκαν στη CES 2014 το Grillbot, το οποίο απευθύνεται στους φίλους του μπάρμπεκιου καθαρίζοντας ψηστιέρες, καθώς και το Winbot, που αποτελεί έναν αυτόματο, «έξυπνο» καθαριστή τζαμιών.
Από πλευράς του, το Famibot έχει αρκούντως «οικογενειακό» προσανατολισμό, καθώς μπορεί να παίζει μουσική, να τραβάει φωτογραφίες, κάνει live stream video και να λειτουργεί ως κάμερα ασφαλείας, αλλά και ανιχνευτής καπνού.
Το Five Elements Budgee εκτελεί χρέη μεταφορέα, ακολουθώντας τον χρήστη μέσω ανίχνευσης του τηλεφώνου του και μεταφέροντας τα ψώνια, τον εξοπλισμό κλπ του. Σύμφωνα με τον Guardian, είναι δυνατός ο απευθείας έλεγχός του μέσω smartphone ή tablet, καθώς και η παραμετροποίησή του, όσον αφορά την απόσταση στην οποία ακολουθεί κ.α.
Το Eva της iRobot είναι ένα νέο ρομπότ τηλεπαρουσίας, όπως και το Mantrarobot Teleme, ενώ το Topy Survey Runner προορίζεται για «επικίνδυνες αποστολές», όπως ο καθαρισμός μολυσμένων από ραδιενέργεια περιοχών και η είσοδος σε επικίνδυνες ζώνες εν γένει.
To Future Robot FURo-S αποτελεί ένα ρομπότ παροχής υπηρεσιών, το οποίο έχει στη θέση του κεφαλιού του ένα ομοίωμα ανθρώπινου προσώπου και έχει σχεδιαστεί με καταναλωτικό/ διαφημιστικό προσανατολισμό. Ιδιαίτερα «έξυπνο» παρουσιάζεται το Tyche, ένα smartphone robot το οποίο μπορεί να αναγνωρίζει ανθρώπους, να τους ακούει και να απαντά και να λύνει προβλήματα αυτόνομα, ενώ το Vex IQ είναι ένα κιτ κατασκευής ρομπότ με στόχο την εκπαίδευση παιδιών στη ρομποτική.
Το MiP μπορεί να κινείται πάνω σε δύο τροχούς και να ελέγχεται με smartphone, ενώ το Rapiro αποτελεί ένα προγραμματίσιμο συναρμολογούμενο ρομπότ, το οποίο κατασκευάζεται γύρω από έναν υπολογιστή Raspberry Pi ή Arduino, επιτρέποντας σε παιδιά και ενήλικους να κατασκευάζουν και να προγραμματίζουν το δικό τους ρομπότ.
http://www.naftemporiki.gr/story/751389
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου