Το είχαμε διαβάσει σε βιβλία, το είχαμε δει σε ταινίες, σιγά σιγά φαίνεται πως η εξέλιξη των ρομπότ παίρνει «σάρκα και οστά». Ο λόγος για το RoboEarth, το ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα που εδώ και τέσσερα χρόνια χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποσκοπεί στη δημιουργία ενός διαδικτύου αποκλειστικά για ρομπότ.
Το σύστημα που έχει αναπτυχθεί από πέντε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και ερευνητές της ολλανδικής εταιρείας Philips, δοκιμάζεται για πρώτη φορά στο ολλανδικό πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν αυτή την εβδομάδα, με την πρώτη δοκιμή γίνεται σε μια προσομοιωμένη αίθουσα νοσοκομείου, όπου τέσσερα «δικτυωμένα» ρομπότ θα εκτελούν από κοινού μια σειρά από ενέργειες για να βοηθήσουν ασθενείς.
Το RoboEarth, σύμφωνα με το BBC, φιλοδοξεί να αποτελέσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα μέσα από την οποία τα απανταχού ρομπότ θα επικοινωνούν μεταξύ τους, θα ανταλλάσσουν εμπειρίες και πληροφορίες, ώστε να ανταποκρίνονται με πιο «έξυπνο» τρόπο στο περιβάλλον τους. Ο απώτερος στόχος είναι τόσο τα ρομπότ, όσο και οι άνθρωποι, να μπορούν μελλοντικά να «ανεβάζουν» (upload) πληροφορίες σε μια βάση δεδομένων, που θα βρίσκεται στο σε cloud και η οποία θα παίζει το ρόλο ενός κοινού «εγκεφάλου» για έξυπνα μηχανήματα.
«Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι τα ρομπότ συνήθως αναπτύσσονται ειδικά για ένα σκοπό. Όμως οι καθημερινές αλλαγές που συμβαίνουν συνεχώς στο περιβάλλον μας, καθιστούν όλες τις προγραμματισμένες δράσεις τους άχρηστες», εξήγησε ο επικεφαλής του προγράμματος Ρενέ βαν ντε Μόλενγκραφτ.
Οι ερευνητές ελπίζουν να δημιουργήσουν έναν κοινό διαδικτυακό «εγκέφαλο» που διαρκώς θα τροφοδοτεί με ανανεωμένες πληροφορίες τα ρομπότ, χωρίς έτσι να χρειάζεται να προγραμματίζονται ξανά από τους ανθρώπους. Αυτό, επίσης, θα «ελαφρύνει» κάποια ρομπότ, τα οποία πλέον -χάρη στο cloud- θα χρειάζονται λιγότερη επεξεργαστική ισχύ ή ενέργεια μπαταρίας.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα ρομπότ θα βρουν το δρόμο προς τα σπίτια μας μέσα στην επόμενη δεκαετία. Ήδη, μεταξύ άλλων, είναι διαθέσιμες ρομποτικές σκούπες καθαρισμού, ρομποτικοί καθαριστές παραθύρων και ρομποτικές μηχανές κοπής του γρασιδιού. Παράλληλα, αναπτύσσονται πιο ανθρωπόμορφα ρομπότ ως βοηθοί ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Φυσικά, δεν λείπουν και όσοι προειδοποιούν ότι η ύπαρξη ενός διαδικτύου για ρομπότ ίσως έχει και μια «σκοτεινή» πλευρά, καθώς μπορεί να «βάλει ιδέες» στα ρομπότ να αυτοβελτιωθούν και να αυτονομηθούν από τους ανθρώπους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου