Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

~ * RoboEarth: «Διαδίκτυο» για ρομπότ..... * ~




Έναν «Παγκόσμιο Ιστό» για ρομπότ, που θα τους επιτρέπει να μοιράζονται πληροφορίες και να μαθαίνουν το ένα από το άλλο, θα δοκιμάσουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Αϊντχόφεν.
Το αποκαλούμενο RoboEarth θα δοκιμαστεί δημόσια σε ένα εικονικό δωμάτιο νοσοκομείου, όπου τέσσερα ρομπότ θα χρησιμοποιήσουν το σύστημα για να συνεργαστούν έτσι ώστε να ολοκληρώσουν μια σειρά εργασιών, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται η προσφορά ποτών σε ασθενείς. Το ένα από αυτά θα «ανεβάσει» έναν χάρτη του δωματίου, έτσι ώστε τα υπόλοιπα να προσανατολιστούν στον χώρο και να πραγματοποιήσουν τις αποστολές τους.  
Πρόκειται για την κορύφωση ενός προγράμματος τεσσάρων ετών που χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε., στο οποίο συμμετείχαν ερευνητές από την Philips και πέντε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Ο απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μίας βάσης δεδομένων στο cloud, στην οποία θα μπορούν να ανεβάζουν πληροφορίες άνθρωποι και ρομπότ, η οποία θα λειτουργεί ως ένας «κοινός εγκέφαλος» για μηχανές.
Αν και κάτι τέτοιο μπορεί να φαντάζει ανησυχητικό για τους φίλους της επιστημονικής φαντασίας, οι οποίοι μπορεί να σκεφτούν τον υπερυπολογιστή «Skynet» του κινηματογραφικού «Εξολοθρευτή» ή τους «Cylons» του τηλεοπτικού «Battlestar Galactica», ο Ρενέ βαν ντε Μόλενγκραφτ, επικεφαλής του προγράμματος, δήλωσε στο BBC ότι στον πυρήνα του, το Roboearth είναι «ένας Παγκόσμιος Ιστός για ρομπότ: ένα γιγαντιαίο δίκτυο και βάση δεδομένων, όπου τα ρομπότ μπορούν να μοιραστούν πληροφορίες και να μάθουν το ένα από το άλλο».





«Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι τα ρομπότ συχνά σχεδιάζονται ειδικά για μία εργασία» πρόσθεσε, αναφέροντας ότι καθημερινές αλλαγές, που σημειώνονται όλη την ώρα, καθιστούν τις προγραμματισμένες ενέργειες άχρηστες. «Μία δουλειά όπως το άνοιγμα ενός κουτιού με χάπια θα μπορεί να κοινοποιηθεί στο RoboEarth, έτσι ώστε άλλα ρομπότ να την κάνουν επίσης, χωρίς να πρέπει να προγραμματιστούν ειδικά», ανέφερε.
Επίσης, το γεγονός ότι το σύστημα θα βασίζεται στο cloud σημαίνει ότι τα ρομπότ ενδεχομένως να μην χρειάζονται τόσο μεγάλη υπολογιστική ισχύ, καθώς πολλές εργασίες/ αποστολές θα μπορούν να βρίσκονται στον «κοινό εγκέφαλο»: η RoboEarth Cloud Engine (Rapyuta) παρέχει μεγάλες υπολογιστικές δυνατότητες στα ρομπότ, επιτρέποντας το «ξεφόρτωμα» των «βαρέων» υπολογιστικών λειτουργιών σε ασφαλή περιβάλλοντα στο cloud. Τα δεδομένα που αποθηκεύονται στο RoboEarth περιλαμβάνουν λογισμικό, χάρτες, γνώση περί εργασιών και μοντέλα αναγνώρισης αντικειμένων.






Η επίδειξη/ δοκιμή θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο του Αϊντχόφεν την Πέμπτη.




http://www.naftemporiki.gr/story/753089




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου