Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

~ * Η κατάκτηση του Αρη θα κριθεί σε 7 λεπτά...* ~


Το πρωί της Δευτέρας το «Curiosity» θα προσεδαφιστεί στον Κόκκινο Πλανήτη
 





α αποκαλούν «τα επτά λεπτά του τρόμου» και όχι άδικα, καθώς τόσος είναι ο (ελάχιστος) χρόνος που θα έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες της NASA για να καταφέρουν να προσεδαφίσουν στην επιφάνεια του πλανήτη Αρη το διαστημικό όχημα «Curiosity». Το πρωί της Δευτέρας 6 Αυγούστου, λίγα δευτερόλεπτα μετά τις 08.30 ώρα Ελλάδας, αν όλα εξελιχθούν όπως προγραμματίστηκαν, οι ειδικοί της NASA θα γνωρίζουν αν μία θερμική ασπίδα, μία συστοιχία 8 ανασχετικών πυραύλων και τρία καλώδια φτιαγμένα από νάιλον ήταν αρκετά ώστε να ολοκληρώσουν με επιτυχία μία από τις πιο δύσκολες επιχειρήσεις προσεδάφισης έχουν πραγματοποιηθεί στην ιστορία των ανθρώπων στο Διάστημα.
Είναι η πρώτη φόρα που ένα όχημα εδάφους θα καταβιβαστεί στην επιφάνεια ενός πλανήτη, χρησιμοποιώντας νάιλον σχοινιά που θα είναι επικολλημένα σε ένα δεύτερο μητρικό διαστημόπλοιο, το οποίο θα αιωρείται πάνω από το «Curiosity». Η ασφαλής προσεδάφιση του υπεσύγχρονου οχήματος της NASA θα αποτελέσει το αποκορύφωμα της τελευταίας (και πιο δύσκολης) φάσης ενός ταξιδιού που άρχισε πριν από οκτώ μήνες και για την πραγματοποίηση του οποίου εργάστηκαν 5.000 άνθρωποι και δαπανήθηκαν περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Το όχημα της NASA, αν τελικά προσεδαφιστεί με επιτυχία, θα αναζητήσει τα συστατικά εκείνα - αμινοξέα, σάκχαρα και λοιπά οργανικά υλικά - τα οποία αποτελούν απαραίτητη συνθήκη για την ύπαρξη ζωής. Το επιλεγμένο σημείο προσεδάφισης του «Curiosity» βρίσκεται κοντά στον ισημερινό του πλανήτη - είναι ένας τεράστιος κρατήρας με διάμετρο 155 χιλιόμετρα ο οποίος δημιουργήθηκε από τη συντριβή ενός τεράστιου κομήτη στην επιφάνεια του Αρη πριν από περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια και οποίος ενδέχεται στο παρελθόν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να υπήρξε λίμνη.
Ο Τσαρλς Ελαχί, διευθυντής του εργαστηρίου αεριοπροώθησης της NASA, δεν τρέφει ψευδαισθήσεις σχετικά με τη δυσκολία της επιχείρησης προσεδάφισης, για την οποία δήλωσε ότι είναι τόσο δύσκολη όσο δύσκολο θα ήταν αν προσπαθούσαν να ελέγξουν την ενέργεια 25 τρένων υψηλής ταχύτητας που κινούνται ολοταχώς.



http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4743120




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου