Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

~ * Ο εγκέφαλος ενός άνδρα ή μιας γυναίκας βλέπει με το ίδιο μάτι τα δύο φύλα.... * ~









Μπορεί να διαφέρει σε βασικά σημεία ο αντρικός και ο γυναικείος εγκέφαλος αλλά περιέργως, συμφωνούν σε αυτό που βλέπουν όταν κοιτούν έναν άντρα και μια γυναίκα: στην πρώτη περίπτωση βλέπουν έναν άνθρωπο «ολόκληρο», ως μία οντότητα, ενώ στη δεύτερη, βλέπουν κυρίως, μέρη ενός σώματος και όχι το σύνολο.
Το κίνητρο βέβαια, είναι διαφορετικό: σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι άντρες βλέπουν έτσι μια γυναίκα, επειδή ψάχνουν, καταρχήν, για σύντροφο στο ζευγάρωμα, ενώ από την άλλη, οι γυναίκες δεν μπορούν να μη συγκρίνουν τον εαυτό τους με την άλλη, γι' αυτό και «σκανάρουν» κάθε μέρος του σώματός της.
Για όλα φταίει ο εγκέφαλος. Αυτός επεξεργάζεται διαφορετικά τις εικόνες των δύο φύλων, όπως διαπίστωσαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα στο Λίνκολν, που έκαναν τη μελέτη.
«Ο τρόπος που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την εικόνα ενός ανθρώπου ή ενός αντικειμένου - σπιτιού, αυτοκινήτου κ.λπ. - καθορίζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε γι' αυτά», εξηγεί η Σάρα Τζερβέις, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο και συγγραφέας της εργασίας. «Στα αντικείμενα, η επεξεργασία είναι συνήθως "τοπική", δηλαδή εστιάζει στα μέρη ενός συνόλου. Στους ανθρώπους, συνήθως είναι "οικουμενική", δηλαδή τον βλέπει ως ένα σύνολο. Στις γυναίκες όμως, συνήθως, ο εγκέφαλος ακολουθεί την τοπική επεξεργασία και τις χωρίζει σε τμήματα. Κι αυτό είναι πολύ εντυπωσιακό γιατί δεν συμβαίνει μόνο με φωτογραφίες διασημοτήτων ή μοντέλων, αλλά και με καθημερινές γυναίκες στον δρόμο. Βλέπουμε δηλαδή, τις γυναίκες ως αντικείμενα», τονίζει η ίδια.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «European Journal of Social Psychology».
 
 
 http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4743010
 
 
 
 































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου