Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

~ * O Κρόνος και το διαστημόπλοιο- φωτογράφος....* ~



Η αξία μιας φωτογραφίας κρίνεται στις λεπτομέρειες αλλά και από τη γωνία που θα στοχεύσει ο φωτογράφος. Στην περίπτωσή μας, στο κάδρο του φωτογραφικού φακού μπήκε ο Κρόνος με τους εντυπωσιακούς του δακτυλίους ενώ τη θέση του φωτογράφου έλαβε το διαστημόπλοιο «Cassini» της NASA και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.
 
 
undefined
 
To διαστημόπλοιο ξεκίνησε το ταξίδι του για τον μεγάλο γίγαντα αερίων το 1997 και έφθασε εκεί το 2004. Με τις κάμερές του αποτύπωσε εντυπωσιακές εικόνες των δακτυλίων του Κρόνου.
Το «Cassini» βρέθηκε σε απόσταση 900.000 χιλιομέτρων από τον Κρόνο όταν φωτογράφισε τη σκιά που ρίχνουν πάνω στον πλανήτη οι δακτύλιοί του. Απείχε δηλαδή δύο φορές την απόσταση που χωρίζει τη Γη από το φεγγάρι. Οι δακτύλιοι του Κρόνου αποτελούνται από σωματίδια σκόνης και πάγου και μάλιστα ο μεγαλύτερος εξ αυτών απέχει από τον πλανήτη περί τα έξι εκατομμύρια χιλιόμετρα. Η ίδια η διάμετρος του πλανήτη είναι περίπου 120.000 χιλιόμετρα και σε μέγεθος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά τον Δία στο ηλιακό μας σύστημα.Μέχρι το 2017, που αναμένεται να διαρκέσει η αποστολή του «Cassini», οι εντυπωσιακές φωτογραφίες θα έχουν και συνέχεια

undefined


Η Θέτιδα και  ο Τιτάνας
Η Θέτιδα και ο Τιτάνας είναι δύο από τους 62 δορυφόρους που έχει ο Κρόνος. Διακρίνονται στα αριστερά, στις παρυφές των δακτυλίων του. Ο πιο μεγάλος δορυφόρος από όλους είναι ο Τιτάνας που έχει πυκνή ατμόσφαιρα η οποία πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι κρύβει και ωκεανό σε υγρή μορφή. Μάλιστα, οι φωτογραφίες που έστειλε το «Cassini» έδωσαν σε πολλούς ειδικούς την εντύπωση ότι απεικονίζουν ένα τοπίο σαν κι εκείνο που επικρατούσε στη Γη λίγο μετά τη δημιουργία της.

undefined

 
Φεγγάρι φτιαγμένο από πάγο
Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, οι δακτύλιοι του Κρόνου σχηματίστηκαν όταν πριν από δισεκατομμύρια χρόνια προσέκρουσε πάνω του κάποιο μεγάλο φεγγάρι που ήταν φτιαγμένο από πάγο. Ο πάγος ανακλά το φως του ήλιου γι’ αυτό ορισμένοι δακτύλιοι είναι ορατοί.



undefined
 

Πηγή ενέργειας
Ο Κρόνος ακτινοβολεί περισσότερη ενέργεια από όση δέχεται από τον Ηλιο. Ισως και δύο φορές περισσότερη, χάρη στο υδρογόνο και το ήλιο που έχει στο εσωτερικό του. Αν και γίγαντας αερίων, ο πυρήνας του είναι βραχώδης, αντίστοιχος με το μέγεθος της Γης, αλλά πολύ βαρύτερος από αυτήν.

http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4743070


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου