Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

~ * Ο κατακτητής του Διαστήματος * ~




Είναι ένας από τους επιστήμονες που καθόρισαν την έρευνα του Διαστήματος και ανέβασαν τη σχετική γνώση σε δυσθεώρητα ύψη. Ο αστροφυσικός ΣταμάτηΣ ΚριμιζήΣ έχει συνδέσει το όνομά του με τις σπουδαιότερες διαστημικές αποστολές του αιώνα.


Οταν ηταν παιδί κοιτούσε τα βράδια τον έναστρο ουρανό στον Βροντάδο της Χίου κι αναρωτιόταν τι να βρίσκεται εκει πάνω. Ποτέ δε φανταζόταν ότι θα ερχόταν στιγμή να «χαρτογραφήσει» ένα μέρος του Σύμπαντος. Και το βράδυ της Ανάστασης, όταν εκτόξευε ρουκέτες σημαδεύοντας τον τρούλο της απέναντι εκκλησίας, ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα έστελνε στο Διάστημα τις τελειότερες «ρουκέτες», οι οποίες θα εκτοξεύονταν από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ.





Πορτρέτο. Ο κ. Κριμιζής στο γραφείο Διαστημικής Ερευνας της Ακαδημίας Ερευνών.
 
 
 
 
Πορτρέτο. Ο κ. Κριμιζής στο γραφείο Διαστημικής Ερευνας της Ακαδημίας Ερευνών.

«Μπορώ να πω ότι πραγματοποίησα σχεδόν όλα μου τα όνειρα», λέει ο καθηγητής αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Σταμάτης Κριμιζής. «Αισθάνομαι ευτυχισμένος γιατί, μαζί με πολλούς άλλους, έχω προσθέσει στη γνώση της ανθρωπότητας. Η γνώση απελευθερώνει, καταπολεμάει δεισιδαιμονίες και προλήψεις. Τώρα αν με ρωτάτε από πού φαίνονται ομορφότερα τα άστρα, από τη Χίο ή το Κολοράντο, θα σας πω από τη Χίο γιατί εκεί ο ουρανός είναι πιο καθαρός». Γι' αυτό κι έδωσε το όνομα «Χίος» σε έναν κρατήρα του αστεροειδούς «Ερως», που εξερευνήθηκε από το διαστημόπλοιο Near.

Ο επιφανής επιστήμονας, συνεργάτης του Βαν Αλεν που εργάστηκε στο πρόγραμμα της NASA για την πρώτη αποστολή στον Αρη το 1964 (με το «Mariner 4»), είναι ο ίδιος που ως επικεφαλής πολλαπλών επιστημονικών ομάδων, κατασκεύασε όργανα για τα διαστημόπλοια Voyager 1 και Voyager 2, συνεισφέροντας έτσι αποφασιστικά στη μελέτη της Αστρονομίας για τον Δία, το Κρόνο, τον Ουρανό, τον Ποσειδώνα. «Η αποστολή των Voyager ήταν η πιο σημαντική του 20ού αιώνα», σχολιάζει και συνεχίζει: «Του χρόνου, τέτοια εποχή κλείνει 35 χρόνια στο Διάστημα». Αυτήν τη στιγμή το Voyager 1 βρίσκεται 17,7 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, μέγεθος ασύλληπτο, αν σκεφτεί κάποιος πως η Σελήνη απέχει 384.000 χλμ. από την επιφάνειά της.

Ο κ. Κριμιζής στην Ακαδημία Αθηνών κατέχει την έδρα της Επιστήμης του Διαστήματος και είναι Επόπτης του Γραφείου Διαστημικής Ερευνας και Τεχνολογίας. Καθισμένος στο γραφείο του, παρακολουθεί τα επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν διαρκώς, μέσα από τον υπολογιστή του. «Ετοιμάζομαι για την αυριανή τηλεδιάσκεψη με τους συνεργάτες μου. Θα πάρουν μέρος από κάθε σημείο της Γης». Τα προγράμματα που «τρέχουν» τώρα είναι το «New Horizons», μία αποστολή προς τον Πλούτωνα, και το «Cassini», ένα διαστημόπλοιο που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο από το 2004. «Φέτος τοποθετήσαμε και το πρώτο διαστημόπλοιο σε τροχιά, γύρω από τον Ερμή, το "Messenger".




Voyager 2. Το διαστημόπλοιο (δίδυμος συνταξιδευτής του Voyager 1), που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 14,5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.
 
 
 
 
Voyager 2. Το διαστημόπλοιο (δίδυμος συνταξιδευτής του Voyager 1), που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 14,5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

Δεν είχε γίνει ποτέ, γιατί ο Ερμής βρίσκεται πολύ κοντά στον Ηλιο κι έχει στην επιφάνειά του θερμοκρασία 426 βαθμούς», συμπληρώνει ο καθηγητής. Μέχρι τώρα έχει ηγηθεί 65 δορυφορικών αποστολών κι έχει ο ίδιος κατασκευάσει όργανα σε περίπου 23 από αυτές. Ο σχεδιασμός, η κατασκευή, ο τεχνικός έλεγχος και η αποστολή στο Διάστημα ολοκληρωμένων δορυφόρων κι επιστημονικών οργάνων που εκτελούν μετρήσεις πάνω στις διαστημικές αποστολές της NASA, γύρω από τη Γη, τους άλλους πλανήτες και τον ήλιο, είναι η ειδικότητά του.




Καριέρα γεμάτη αστέρια





Cassini. Το διαστημόπλοιο βρίσκεται εδώ και 7,5 χρόνια σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο, μελετώντας τον πλανήτη και τους δορυφόρους του.
 
 
 
 
Cassini. Το διαστημόπλοιο βρίσκεται εδώ και 7,5 χρόνια σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο, μελετώντας τον πλανήτη και τους δορυφόρους του.
Το βιογραφικό του μακροσκελές, όπως και ο κατάλογος με τις θέσεις και τις διακρίσεις που έχει (κατα)λάβει: Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής, επίτιμος πλέον διευθυντής στον Τομέα Διαστήματος του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του Johns Hopkins (Τζονς Χόπκινς) των ΗΠΑ, Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος την περίοδο 2006 - 2010, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, είναι μερικές από αυτές. Οχι τυχαία, το 1999 η Διεθνής Αστρονομική Ενωση έδωσε το όνομά του σε έναν αστεροειδή («8323 Krimigis»), ο οποίος βρίσκεται σε ελλειπτική τροχιά, μεταξύ Αρη και Δία.


Το 2002, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Διαστήματος, του απονεμήθηκε το Βραβείο Διαστημικής Επιστήμης COSPAR, η ανώτερη τιμή που δίνεται από τη διεθνή διαστημική επιστημονική κοινότητα. Εχει τιμηθεί, επίσης, δύο φορές με το χρυσό μετάλλιο της NASA (1981, 1986) και με διάφορα διπλώματα για εξαιρετική επιστημονική επίτευξη από άλλες Διαστημικές Εταιρείες. Ομως και η Ελλάδα τον τίμησε το 1995 με το Χρυσό Σταυρό του Ταξιάρχη του Φοίνικος. Τα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Αθηνών και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας τον ανακήρυξαν επίτιμο διδάκτορα.





Συνάδελφοι. Ο κ. Κριμιζής με Ρώσους αστροφυσικούς το 1996.
 
 
 
Συνάδελφοι. Ο κ. Κριμιζής με Ρώσους αστροφυσικούς το 1996.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο δέχτηκε να προσφέρει τις υπηρεσίες του, ως πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας και Τεχνολογίας, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να εκπονηθεί και να εφαρμοστεί ένα στρατηγικό σχέδιο, με ορίζοντα δεκαετίας, ώστε να δοθεί, μέσω της έρευνας και της καινοτομίας ώθηση στην ανάπτυξη.

Επίσης, είναι σαφής η θέση που έχει διατυπώσει κατά καιρούς για την «επιδημία αναξιοκρατίας» που «σαρώνει» την Ελλάδα και στην οποία βρίσκεται αντιμέτωπος. «Δεν ξέρω κανέναν αποτυχημένο Ελληνα στο εξωτερικό. Εδώ βρίσκεις άτομα σε θέσεις κλειδιά που δεν έχουν την ικανότητα να κατανοήσουν τις ευθύνες της θέσης του ούτε έχουν φιλοδοξία να ενεργήσουν για το καλό της πατρίδας». Ονειρο του 73χρονου καθηγητή είναι να κατασκευάσει ένα διαστημόπλοιο που θα πλησιάσει τον Ηλιο. «Το επιδίωκα 35 χρόνια και πριν από λίγες εβδομάδες το Κοινοβούλιο των ΗΠΑ ενέκρινε 52 εκατομμύρια δολάρια για να ξεκινήσει το πρόγραμμα στο εργαστήριο μου. Το 2018 θα γίνει η εκτόξευση».




Messenger. Το διαστημόπλοιο Messenger, το οποίο βρίσκεται εδώ και 9 μήνες σε τροχιά γύρω από τον Ερμή, μελετώντας τον πλησιέστερο στον Ηλιο πλανήτη.
 
 
 
 
Messenger. Το διαστημόπλοιο Messenger, το οποίο βρίσκεται εδώ και 9 μήνες σε τροχιά γύρω από τον Ερμή, μελετώντας τον πλησιέστερο στον Ηλιο πλανήτη.

ΕΥΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ

ΦΩTOΓΡAΦIEΣ: ΤΑΚΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣwww.takisspyropοulos.com





~ * Η έλευση του «Παγκόσμιου Φορτιστή» * ~




Το σχεδιασμό ενός φορτιστή που θα μπορεί να εξυπηρετήσει μεγάλη ποικιλία φορητών συσκευών ανακοίνωσε η ITU.



undefined



Στην ανάπτυξη ενός «παγκοσμίου/κοινού φορτιστή», ικανού να εξυπηρετήσει μεγάλη ποικιλία διαφορετικών φορητών συσκευών, θα προχωρήσει μία «συμμαχία» μεγάλων εταιρειών του χώρου των τηλεπικοινωνιών, ανακοίνωσε η ITU (International Telecommunications Union) των Ηνωμένων Εθνών.
Το βασικό χαρακτηριστικό του φορτιστή θα είναι ένα καλώδιο με παγκοσμίως «όμοιους» (universal) ακροδέκτες, που θα επιτρέπουν και τη μεταφορά δεδομένων, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη για ξεχωριστά καλώδια και ελαττώνοντας έτσι τόσο τα κόστη όσο και τα «τεχνολογικά απόβλητα».
Η απόφαση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ITU, ελήφθη μέσα στο Σαββατοκύριακο. Μεταξύ των εταιρειών που εμπλέκονται στο όλο πρόγραμμα είναι οι Telecom Italia, France Telecom Orange, AT&T, Telefonica, Swisscom, Belgacom και η Κινεζική Ακαδημία Τηλεπικοινωνιακών Ερευνών.
Στο πλαίσιο του νέου αυτού προτύπου, θα αναβαθμιστεί και το «παγκόσμιο» σύστημα φόρτισης μπαταριών για κινητά, κάτι που επίσης υποστηρίζεται από την ITU.
Ο «παγκόσμιος φορτιστής» θα εξαφανίσει ένα από τα πλέον ενοχλητικά προβλήματα των χρηστών κινητών τηλεφώνων σε όλο τον κόσμο: την ανάγκη να έχει κανείς διαφορετικoύς φορτιστές για τηλέφωνα διαφορετικών κατασκευαστών. Επίσης, οι κατασκευαστές δεν θα χρειάζεται να προμηθεύουν φορτιστή μαζί με κάθε συσκευή.
Κατά την ITU, αμέσως μετά τα κινητά θα ακολουθήσουν και άλλες φορητές συσκευές, όπως φωτογραφικές μηχανές, ασύρματα headphones, GPS, mp3 players, tablets κ.ο.κ. Πέραν της εξοικονόμησης ενέργειας, που θα προκύπτει χάρη στις εξαιρετικές επιδόσεις του νέου φορτιστή, θα υπάρχει και οικολογικό όφελος, λόγω της χρήσης φιλικών προς το περιβάλλον υλικών.



~ * Ευάλωτα στους hackers σχεδόν όλα τα κινητά τηλέφωνα GSM * ~










Δισεκατομμύρια χρήστες κινητών τηλεφώνων σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν να βρεθούν ανά πάσα στιγμή «όμηροι» των hackers, οι οποίοι είναι σε θέση να αποκτήσουν εξ αποστάσεως τον πλήρη έλεγχο σχεδόν κάθε συσκευής GSM, επειδή είναι ανεπαρκές το επίπεδο ασφάλειας των δικτύων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Αυτή την προειδοποίηση απηύθυνε ένας ειδικός σε θέματα ασφάλειας, ο Κάρστεν Νολ, επικεφαλής των εργαστηρίων έρευνας Security Research Labs με έδρα το Βερολίνο.

Σύμφωνα με τη βρετανική «Daily Mail», ο Κ. Νολ μιλώντας σε συνέδριο «καλών» hackers για ζητήματα κυβερνο-ασφάλειας στη γερμανική πρωτεύουσα, είπε ότι οι hackers έχουν την τεχνική δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνο του χρήστη, χωρίς αυτός να το καταλάβει, για να κάνουν τις δικές τους κλήσεις και να στείλουν τα δικά τους γραπτά μηνύματα, καθώς επίσης μπορούν να εγγραφούν σε υπηρεσίες επί πληρωμή, ανεβάζοντας στα ύψη τον λογαριασμό του ανυποψίαστου χρήστη.
Ο Γερμανός ερευνητής -ο οποίος σκοπίμως απέφυγε να δημοσιεύσει λεπτομέρειες για να μην αξιοποιηθούν για κακό σκοπό- ανακοίνωσε επίσης ότι όχι μόνο είναι δυνατό να «κρυφακούσει» κανείς τις συνομιλίες μέσω κινητού ή να διαβάσει τις ανταλλαγές γραπτών μηνυμάτων, αλλά επίσης μπορεί να ακούσει τα φωνητικά μηνύματα στον τηλεφωνητή του χρήστη. Το πιο ανησυχητικό, όπως απέδειξε, είναι ότι αυτό είναι εφικτό με μια ξεπερασμένη συσκευή κινητού τηλεφώνου ηλικίας επτά ετών και με λογισμικό ήδη δωρεάν διαθέσιμο στο διαδίκτυο.
Ο Κ. Νολ εκτίμησε ότι τα αλγοριθμικά «κλειδιά» που χρησιμοποιούν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για να κωδικοποιούν τις συνομιλίες των χρηστών, είναι δυνατόν να «σπάσουν» και κάλεσε τις εταιρείες να αναβαθμίσουν το λογισμικό τους για να κλείσουν τις «τρύπες» ασφάλειας στα δίκτυά τους. Σύμφωνα με τους Τimes της Νέας Υόρκης, ένα μεγάλο μέρος της ψηφιακής τεχνολογίας που χρησιμοποιείται σήμερα για την ασφάλεια των κλήσεων των κινητών τηλεφώνων, αναπτύχθηκε στις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90 και συνεπώς χρειάζεται ανανέωση.
Ο Κ. Νολ και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν 32 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σε 11 χώρες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το δίκτυο GSM της T-Mobile στη Γερμανία είναι το πιο ασφαλές.
Η τεχνολογία GSM είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη στον κόσμο και χρησιμοποιείται από περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια συσκευές, καλύπτοντας περίπου το 80% της παγκόσμιας αγοράς κινητής τηλεφωνίας.



~ * Διάγνωση ασθενειών από τα… μάτια * ~






undefined




Η εξέταση των ματιών από τον οφθαλμίατρο μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα από μια απλή αξιολόγηση της όρασης. Μπορεί να σώσει τη ζωή μας, καθώς οι προειδοποιητικές ενδείξεις μιας σειράς σοβαρών ασθενειών μπορούν να ανιχνευθούν στις διάφορες εσωτερικές και εξωτερικές δομές τους.

Αιτία για αυτό είναι η πολύπλοκη κατασκευή τους. Τα μάτια αποτελούνται από πολλούς και διαφορετικούς ιστούς, οι οποίοι επηρεάζονται απ’ ό,τι συμβαίνει αλλού στο σώμα.

Δεν είναι λ.χ. τυχαίο που, όταν ένας γιατρός θέλει να αξιολογήσει τη νευρολογική κατάσταση ενός ασθενούς, του ρίχνει φως στα μάτια – ούτε ότι τραβάει το βλέφαρο προς τα κάτω, για να δει το χρώμα στο εσωτερικό του και να κάνει μια πρώτη εκτίμηση για το ενδεχόμενο αναιμίας.

Ο κ. Ιωάννης Μ. Ασλανίδης, επίκουρος καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο Weill Cornell της Νέας Υόρκης και επιστημονικός διευθυντής του Οφθαλμολογικού Κέντρου «Εμμετρωπία» στο Ηράκλειο της Κρήτης εξηγεί ποια νοσήματα καθρεφτίζονται στα μάτια μας.

• Διαβήτης

Η ραγδαία και ανεξήγητη αλλαγή στην οπτική οξύτητα μπορεί να αποτελεί ένδειξη διαβήτη. Το ίδιο και το θόλωμα της όρασης, που μπορεί να συμβεί όταν το σάκχαρο (γλυκόζη) εισδύσει στον οφθαλμικό φακό, αλλάζοντας το σχήμα του.

Η εξέταση με το οφθαλμοσκόπιο μπορεί επίσης να αποκαλύψει λευκές κηλίδες σαν κρυστάλλους στον αμφιβληστροειδή, κηλίδες αίματος ή αλλαγές στην εμφάνιση των αγγείων του. Όλ’ αυτά μπορεί να οδηγήσουν στην αρχική διάγνωση του διαβήτη.

Πέρα από αυτά, ο αρρύθμιστος διαβήτης μπορεί να προκαλέσει αμφιβληστροειδοπάθεια, κατά την οποία αποφράσσονται, εξασθενούν και αιμορραγούν τα αγγεία του αμφιβληστροειδούς.

• Νόσος του Graves

Είναι ένα νόσημα του θυρεοειδούς αδένα. Προκαλεί εξόφθαλμο (τα μάτια «πετάγονται» προς τα έξω), περιορισμό των οφθαλμικών κινήσεων, διπλωπία (ο ασθενής τα βλέπει διπλά) και σε σοβαρές περιπτώσεις αλλοιώσεις στο οπτικό νεύρο. Σε πολλές περιπτώσεις, τα οφθαλμικά συμπτώματα της νόσου είναι που οδηγούν τον ασθενή στον γιατρό για έλεγχο.

• Υπέρταση

Αν και ένας στους τρεις Έλληνες έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση, το 25% από αυτούς δεν το γνωρίζει, σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες. Δίχως θεραπεία, όμως, η υπέρταση οδηγεί σε εμφράγματα και εγκεφαλικά.

Η υπέρταση προκαλεί χαρακτηριστικές βλάβες στα αγγεία του ματιού, με τις αρτηρίες να παρουσιάζουν σκλήρυνση (γίνονται δύσκαμπτες) και να «μπερδεύονται» με τις υποκείμενες φλέβες. Η πολύ μεγάλη υπέρταση μπορεί να προκαλέσει ρήξη και αιμορραγία στα αγγεία του ματιού. Στα αρχικά τους στάδια, τα προβλήματα αυτά δεν επηρεάζουν την όραση.

Οι οφθαλμίατροι μπορεί να εντοπίσουν τέτοιου είδους προβλήματα σε οποιονδήποτε έχει περάσει την ηλικία των 30 ετών.

• Εγκεφαλικό επεισόδιο

Η αιμορραγία ή η θρόμβωση σε μια αρτηρία του εγκεφάλου προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο μπορεί να ανιχνευθεί με εξέταση του οπτικού πεδίου. Η αιφνίδια απώλεια της όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη εγκεφαλικού. Η εξέταση του οπτικού πεδίου αποκαλύπτει ποιο τμήμα της όρασης έχει υποστεί βλάβη, συσχετίζοντάς την συνήθως με το τμήμα του εγκεφάλου στο οποίο έχει εκδηλωθεί το εγκεφαλικό.

• Σκλήρυνση κατά πλάκας

Είναι μία χρόνια, νευρολογική, αυτοάνοση ασθένεια, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλο, νωτιαίο μυελό) και καταστρέφει το «περίβλημα» των νευρικών ινών (λέγεται μυελίνη ουσία). Το διακοπτόμενο θόλωμα της όρασης ή η διακοπτόμενη απώλειά της είναι ύποπτες ενδείξεις για σκλήρυνση κατά πλάκας, που οφείλονται στο ότι η νόσος προσβάλλει το οπτικό νεύρο και προκαλεί προβλήματα στις οφθαλμικές κινήσεις και απώλεια της όρασης.

• Λύκος και ρευματοειδής αρθρίτιδα

Και αυτά είναι αυτοάνοσα νοσήματα, δηλαδή οφείλονται σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτίθεται και καταστρέφει ιστούς του σώματος. Και οι δύο παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν ξηροφθαλμία, καθώς και φλεγμονή στον σκληρό χιτώνα του ματιού (επισκληρίτιδα).

• Σαρκοείδωση

Είναι μία ασθένεια που προσβάλλει τους πνεύμονες, τον εγκέφαλο, τις αρθρώσεις και τα μάτια. Προκαλεί κοκκιώματα και η αιτιολογία της είναι άγνωστη. Τα κοκκιώματα είναι μικροσκοπικές συσσωρεύσεις κυττάρων που μοιάζουν με κόκκους άμμου ή ζάχαρης και μπορεί να αυξηθούν σε μέγεθος ή να αθροιστούν πολλές μαζί σε ένα όργανο, προκαλώντας διάφορα συμπτώματα.

Η σαρκοείδωση μπορεί να προκαλέσει στα μάτια την επονομαζόμενη ιριδοκυκλίτιδα – μια διαταραχή που αφορά την ίριδα και χαρακτηρίζεται από ερεθισμό, πόνο και θολή όραση.

• AIDS

Προκαλείται από ιό ο οποίος καταστρέφει την άμυνα του οργανισμού στις λοιμώξεις. Το ΑΙDS μπορεί να προκαλέσει οφθαλμικές φλεγμονές, αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και όγκους στα βλέφαρα.

• Info

Στον οφθαλμίατρο πρέπει να πηγαίνουμε για check up μία φορά τον χρόνο, εκτός κι αν ο γιατρός μάς έχει συστήσει συχνότερες επισκέψεις για ιατρικούς λόγους.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος

Πηγή: otherside.gr






~ * Βλαστοκύτταρα κατά της απώλειας ακοής * ~




undefined




Βρετανοί ερευνητές επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα κύτταρα στο αυτί, αντικαθιστώντας εκείνα που χάνονται.

Οι επιστήμονες «επιστρατεύουν» και πάλι τα βλαστικά κύτταρα, αυτή τη φορά ενάντια στην απώλεια ακοής που συνδέεται με την ηλικία. Για πρώτη φορά παγκοσμίως, Βρετανοί ερευνητές της Σχολής Επιστημών Ζωής του Πανεπιστήμιου Keele στο Βόρειο Σταφορντσάιρ θα επιχειρήσουν να «γεννήσουν» νέα κύτταρα στο αυτί, αντικαθιστώντας εκείνα που υφίστανται βλάβες και χάνονται με την πάροδο του χρόνου.

Πλήττεται 1 στους 2 άνω των 60

Η προσπάθεια αυτή θεωρείται άκρως σημαντική, δεδομένου ότι η ηλικιακή απώλεια της ακοής πλήττει εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο – εκτιμάται ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω εμφανίζει κάποιον βαθμό απώλειας της ακοής.

Οι Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η ακοή αρχίζει να φθίνει, όταν τα ινοκύτταρα που βρίσκονται στο έσω ους και τα οποία ελέγχουν τα επίπεδα καλίου και νατρίου, αρχίζουν να εκφυλίζονται.

Η κακή λειτουργία και ο θάνατος των συγκεκριμένων κυττάρων οδηγούν σε μόνιμες βλάβες άλλων περιοχών του έσω ωτός, με αποτέλεσμα την εμφάνιση σταδιακής απώλειας της ακοής, ακόμη και κώφωσης.

Ο δρ Ντέιβ Φάρνες και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο Keele μελετούν τα τελευταία τρία χρόνια τα αίτια της ηλικιακής απώλειας της ακοής. Τώρα οι ερευνητές περνούν στο επόμενο στάδιο της μελέτης τους, στο οποίο θα διερευνήσουν εάν βλαστικά κύτταρα μπορούν να μετατραπούν σε ινοκύτταρα στο εργαστήριο και να εμφυτευθούν με επιτυχία στο αυτί, σώζοντάς το από την κώφωση.
Έχουν μάλιστα ξεκινήσει ήδη την καλλιέργεια των κυττάρων με επιτυχία.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις στο έσω ους

Όπως εξήγησε ο δρ Φάρνες, «αρχικός στόχος μας ήταν να εξερευνήσουμε για ποιον λόγο εμφανίζεται η κώφωση ως αποτέλεσμα της γήρανσης. Ανακαλύψαμε ότι τα ινοκύτταρα του αυτιού, τα οποία εμπλέκονται στον έλεγχο της σύνθεσης των υγρών του κοχλία, εκφυλίζονται εξαιτίας της ηλικίας. Μόλις αυτό συμβεί προκαλούνται αλυσιδωτές αντιδράσεις και σε άλλα τμήματα του έσω ωτός και τελικώς παρουσιάζεται σταδιακή απώλεια της ακοής».

Ο ερευνητής τόνισε ότι «εάν μπορέσουμε να βρούμε έναν τρόπο αντικατάστασης των ινοκυττάρων που έχουν αρχίσει να εκφυλίζονται μέσω θεραπείας βλαστικών κυττάρων, προτού όμως επηρεαστούν άλλες περιοχές στο έσω ους, τότε θα καταφέρουμε πιθανότατα να προλάβουμε την ηλικιακή απώλεια της ακοής».

Πηγή: tovima.gr






Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

~ * ΧΡΟΝΟΣ....* ~









Γιατί προσπερνάμε έτσι πράγματα και καταστάσεις ???.......γιατί δεν σταματάμε ένα λεπτό…….. ένα τόσο δα λεπτό…… τόσο μικρό μα και τόσο σημαντικό εξίσου ???..........που είναι αυτές οι μικρές ανάσες που παίρνουμε ??......που πήγαν??..... τις βλέπουμε καθόλου ή περνάν έτσι μπροστά από τα μάτια μας ???........λίγος ο χρόνος για να τον χαρείς…. και μεις τον κάνουμε ακόμη πιο δύσκολο….. σε έναν αγώνα με νικητές και χαμένους….. αναρωτιέμαι όμως ποιοι είναι πραγματικά οι νικητές και ποιοι οι….. χαμένοι…… όταν τα πάντα αλλάζουν γύρω μας σε ένα τρεμόπαιγμα των βλεφάρων ???......τι είναι πραγματικά αυτό που θα μας χρησιμεύσει για να συνεχίσουμε ???...... να κλείσουμε τα αυτιά και να δούμε με τα μάτια της καρδιάς ???........
Χρόνος….. τόσος πολύς και τόσος λίγος……. και όταν πραγματικά τον χρειαστείς ……τότε ίσως αναρωτηθείς το γιατί ……… 


~ * Ψυχή * ~








~ * ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ..... * ~










Στην αρχή ήταν μια μικρή χαραμάδα ……ίσα – ίσα που την πρόσεχες , πέρναγες ξανά και ξανά από μπροστά της ……. την έβλεπες και πολλές φορές δεν της έδινες σημασία……

       Μια μέρα κοντοστάθηκες …… την κοίταζες  και αναρωτιόσουν τι να κρύβεται από πίσω της ……..και τι είναι αυτό το φώς που τρυπώνει από εκεί……… το έβλεπες μα δεν έδινες σημασία….. είχες άλλα πιο σημαντικά “ πράγματα ” να κάνεις……..

             Μα σιγά σιγά η τρυπούλα αυτή άνοιγε όλο και περισσότερο………… και όλο και πιο πολύ φώς έμπαινε μέσα……. ως που άρχισε να σου τραβάει την προσοχή…… κι αρχίζεις να σκάβεις για να δείς από πού έρχεται όλο αυτό ……… τα χέρια σου πονάνε από το σκάψιμο….. ….. μα λές λίγο ακόμα…… έχουν αρχίσει και ματώνουν …….μα δεν σταματάς ……… λές λίγο ακόμα……… ο πόνος έχει ήδη φτάσει βαθειά στην ψυχή………. μα εσύ επιμένεις γιατί ξέρεις πως θές λίγο ακόμα……….

    Και τώρα η χαραμάδα έχει γίνει πόρτα ……. μια πόρτα ορθάνοιχτη και σύ……. είσαι έτοιμη  να τη διαβείς ……….. στέκεσαι και κοιτάζεις αυτό το φώς που σε λούζει και σου ζεσταίνει την καρδιά και αναρωτιέσαι …..το σκοτάδι δε σε φόβισε γιατί καταβάθος ήξερες πως το φως που σε συντρόφευε για να βγείς από εκεί……. τελικά ήταν το δικό σου ……….κι έτσι κάνεις το πρώτο σου βήμα……… δειλά – δειλά στην αρχή αλλά χωρίς φόβο γιατί ξέρεις  πώς όλα έχουν μπεί στο δρόμο τους και πως ένα καλύτερο αύριο πια σε περιμένει……….



~ * Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας * ~









Ο Ιωσήφ της Αριμαθείας ή Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας ήταν μέλος του Μεγάλου Συνεδρίου της Ιερουσαλήμ, πλούσιος και μυστικός μαθητής του Ιησού, που φέρεται να αντιτάχθηκε στη καταδίκη του και ο οποίος, σύμφωνα με το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (27:57-60), μετά τον θάνατο του Ιησού ζήτησε από τον Πόντιο Πιλάτο την άδεια να αποκαθηλώσει το νεκρό σώμα του Ιησού από τον Σταυρό, προκειμένου να το προετοιμάσει για τον ενταφιασμό (κηδέψει) στον παραχωρούμενο, από τον ίδιο τον Ιωσήφ, λαξευτό τάφο, πιθανώς οικογενειακό. Πράγματι η άδεια αυτή του παραχωρήθηκε και με βοηθό του τον (ελληνοφανή) Νικόδημο "το Άχραντον Σώμα σινδόνι καθαρά ειλήσας και αρώμασι εν μνήματι καινώ κηδεύσας απέθετο", έως την ανάστασή Του. Ο Ιωσήφ αναφέρεται και από τους τέσσερις Ευαγγελιστές[1], αλλά επί της ουσίας τίποτα περαιτέρω δε γνωστοποιείται για τις μεταγενέστερες δραστηριότητές του.

Ο μύθος
Ο μύθος, όμως, μας παρέχει το υπόλοιπο της ιστορίας του αναφέροντας ότι ο Ιωσήφ συνόδευσε τον απόστολο Φίλιππο, τον Λάζαρο, τη Μαρία Μαγδαληνή και άλλους σε ιεραποστολή στους Γαλάτες. Ο Λάζαρος και η Μαρία έμειναν στη Μασσαλία, ενώ οι άλλοι ταξίδεψαν βόρεια. Στο κανάλι της Μάγχης ο Αγ. Φίλιππος έστειλε τον Ιωσήφ με δώδεκα μαθητές για να εγκαθιδρύσουν τον Χριστιανισμό στη μακρινότερη γωνιά της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, το νησί της Βρετανίας. Τούτο το «γεγονός» συνέβη το 63 μ.Χ., ενώ ορισμένοι ιστορικοί το τοποθετούν στο 37 μ.Χ. Λέγεται πως ο Ιωσήφ έγινε πλούσιος εμπορευόμενος μέταλλα και τούτος είναι πιθανώς ο λόγος για τον οποίο φημολογείται ότι ήδη γνώριζε τη Βρετανία, ιδιαίτερα τις νοτιότερες περιοχές της. Η Κορνουάλη ήταν η κύρια μεταλλευτική περιοχή και γνωστή στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία για τον κασσίτερό της. Το Σόμερσετ, επίσης ήταν γνωστό για τον υψηλής ποιότητας μόλυβδό του. Ορισμένοι ακόμη ισχυρίζονται ότι ο Ιωσήφ ήταν θείος της Μαρίας και επομένως παππούς του Ιησού, και ότι πιθανώς είχε πάρει μαζί του το νεαρό αγόρι σε ένα από τα επιχειρηματικά ταξίδια του στο νησί. Από τούτον τον μύθο άντλησε και ο Γουΐλιαμ Μπλέικ την έμπνευσή του στην Ιερουσαλήμ:
Περπατήσαν άραγε τούτα τα πόδια
Πάνω στα πράσινα βουνά της Αγγλίας;

Οι φιλολογικές μαρτυρίες

Φαίνεται φυσικό, λοιπόν, το γεγονός ότι ο Ιωσήφ επέλεξε για το ιεραποστολικό του έργο τη Μεγάλη Βρετανία και ότι ήρθε αρχικά στο Γκλάστονμπερι το φημισμένο κέντρο της δυτικής χώρας. Ο τοπικός μύθος αναφέρει ότι ο Ιωσήφ έπλευσε γύρω από το Λαντς Εντ και τράβηξε για τα γνώριμα λημέρια του. Η βάρκα του άραξε στις ακτές του Γκλάστονμπερι Μαρς και μαζί με τους συντρόφους του ανέβηκε στον παρακείμενο λόφο για να την περιβάλλουσα χώρα. Έχοντας φέρει μαζί του ένα ραβδί που ξεφύτρωσε από το ιερό αγκάθινο στέμμα του Ιησού, το έμπηξε στη γη. Το ραβδί με τρόπο θαυματουργό ρίζωσε στη γη και μπορεί να το δει κανείς ακόμη και σήμερα στο Γουέργυαλλ Χιλ. Ο Ιωσήφ συναντήθηκε με τον τοπικό κυβερνήτη, τον Αρβιράγκους, και εξασφάλισε δώδεκα εκτάρια γης στο Γκλάστονμπερι, όπου χτίστηκε το πρώτο μοναστήρι στην Αγγλία. Ο Αρβιράγκους αναφέρεται στο Ιωβηλαίο ως προσωπικότητα που αντιστάθηκε στη ρωμαϊκή κατάκτηση και εξουσία. Ο Τζέφρεϊ του Μονμάουθ τον αναφέρει ως βασιλιά του οποίου ο αδελφός σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής επιδρομής του Κλαύδιου το 43 μ.Χ. Συνδέθηκε με τον Καρατάκους, αλλά το πιο ενδιαφέρον ίσως είναι ότι αναφέρεται από τον Γουΐλιαμ του Μαλμέσμπουρι στο De Antiquitate Glastoniensis Ecclesiae, ως ο βασιλιάς που έδωσε 12 εκτάρια γης στο Γκλαστόνμπουρι στον Ιωσήφ της Αριμαθείας και τους συντρόφους του, όταν έφεραν τον χριστιανισμό στη Μεγάλη Βρετανία το 63 μ.Χ.. Αρκετοί ιστορικοί πιστεύουν ότι ήταν ο Αρβιράγκους και οι άνθρωποί του που κατέλαβαν το φρούριο της κομητείας του Σόμερσετ, γνωστό ως κάστρο του Κάντμπουρι –που συνδέθηκε αργότερα με τον βασιλιά Αρθούρο- και το χρησιμοποίησαν ως βάση για την αντίστασή τους ενάντια στους Ρωμαίους.
Πολύ περισσότερα προστέθηκαν στο μύθο του Ιωσήφ κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα. Μεταβλήθηκε βαθμιαία σε σημαντικό άγιο και λατρευτικό ήρωα, ενώ τον διεκδίκησαν ως πρόγονό τους αρκετοί Βρετανοί μονάρχες. Λέγεται ότι έφερε μαζί του στη Μεγάλη Βρετανία ένα κύπελλο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στον Μυστικό Δείπνο, το ίδιο που χρησιμοποιήθηκε για να συγκεντρωθούν οι λιγοστές σταγόνες αίματος από το σταυρωμένο σώμα του Χριστού. Ένας μύθος αναφέρει ότι ο Ιωσήφ έκρυψε το Γκράαλ στο Γκλάστονμπερι, η ιστορική έρευνα ωστόσο έχει αρκετούς λόγους να αμφιβάλλει ακόμα και για το αν πάτησε στη Βρετανία το πόδι του ο Ιωσήφ της Αριμαθείας, για οποιοδήποτε σκοπό.


~ * Απίστευτο! Παππούς, πατέρας και γιος γεννήθηκαν την ίδια ημερομηνία * ~







Αυτό και αν είναι σύμπτωση. Γιός, πατέρας και παππούς έχουν γεννηθεί την ίδια μέρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι 1 στο 272.910. Πρόκειται για τους... Παναγιώτη Σιδέρη, Παναγιώτη Σιδέρη και… Παναγιώτη Σιδέρη.

Ο παππούς γεννήθηκε στις 15/08/1951 και τον λένε Παναγιώτη Σιδέρη.







Ο πατέρας γεννήθηκε στις 15/08/1982 και τον λένε Παναγιώτη Σιδέρη.







Και ο γιος γεννήθηκε 15/08/2011 και θα τον ονομάσουν Παναγιώτη Σιδέρη (Δεν μπορεί να γίνει και αλλιώς).




undefined

Πηγή: pamepreveza.gr





~ * «Έφυγε» ο ποιητής Αργύρης Χιόνης * ~




undefined




Σε ηλικία 68 ετών έφυγε από τη ζωή το απόγευμα των Χριστουγέννων -από καρδιακή προσβολή- ο Αργύρης Χιόνης, ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του '70, στο Θροφαρί Κορινθίας, όπου ζούσε τα τελευταία 20 χρόνια.

Ο Αργύρης Χιόνης γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1943 στην Αθήνα, στα Σεπόλια, από γονείς νησιώτες, εσωτερικούς μετανάστες. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο 2ο Νυχτερινό Γυμνάσιο Αθηνών.

Άρχισε να εργάζεται από πολύ μικρός και άλλαξε αρκετά επαγγέλματα. Σε ηλικία 28 ετών γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και σπούδασε ιταλική φιλολογία. Επί είκοσι έτη (1967-1977 και 1982-1992), έζησε σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Πρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1966, με την ποιητική συλλογή «Απόπειρες φωτός».

Στο εξωτερικό εκδόθηκαν δύο βιβλία του, –τα «Σχήματα Απουσίας» και «Μεταμορφώσεις»- και βραβεύτηκαν δύο θεατρικά έργα του -«Ο Ρήτορας» και «Αυτός εκτός και εντός του κοστουμιού του»-, σε διαγωνισμό που είχαν προκηρύξει για τις Κάτω Χώρες ο θεατρικός οργανισμός Sater και το λογοτεχνικό περιοδικό Soma, το 1971. Διορίστηκε δάσκαλος Ελληνικών στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο και παράλληλα εγγράφηκε, με κρατική υποτροφία, στη Σχολή Ιταλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ. Το 1977 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου δούλεψε ως μεταφραστής, συνέγραψε μια σειρά παιδικών εκπομπών για το ραδιόφωνο και έκανε ένα ταξίδι στις Η.Π.Α., εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο ετήσιο Διεθνές Συγγραφικό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Αϊόβα.

Κατά τη δεκαετία 1982-1992 εργάστηκε ως μεταφραστής στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 1992, παραιτήθηκε από τη θέση αυτή και ζούσε στο χωριό Θροφαρί της ορεινής Κορινθίας, όπου ασχολιόταν με την ποίηση και τη γεωργία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο βιογραφικό που συνόδευε τα βιβλία του.








~ * Η αντιοξειδωτική δράση της μαστίχας * ~





undefined





Η μαστίχα Χίου είναι μία ρητινώδης υγρή ουσία. Εξέρχεται από τον κορμό του δέντρου Pistacia lentiscus της οικογένειας Anacardiaceae. Είναι αποκλειστικό προϊόν του νησιού και καλλιεργείται κυρίως στη Νότια Χίο. Χρησιμοποιείται στη χώρα μας και γενικότερα στη Μεσόγειο ως πρόσθετη ύλη στην παρασκευή γλυκισμάτων, αρτοσκευασμάτων, ποτών και ως μπαχαρικό.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας είναι γνωστές από την αρχαιότητα, από τον Διοσκουρίδη, τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται πολύ σε φαρμακευτικά προϊόντα αλλά και σαν διατροφικό συμπλήρωμα.

Ο μοριακός μηχανισμός της αντιφλεγμονώδους δράσης της μαστίχας δεν είναι απόλυτα γνωστός. Από χημικής άποψης, η ανάλυση της ρητίνης του μαστιχόδενδρου καταδεικνύει κυρίως τερπένια στη μάζα της (ελανολικού και ολεανολικου οξέος), ενώ πρόσφατα δημοσιεύτηκαν έρευνες που αναφέρονται σε ανίχνευση των αντιοξειδωτικών ουσιών, πολυφαινολών στη ρητίνη.

Από τις πιο γνωστές εφαρμογές της μαστίχας της Χίου είναι η προστασία που παρέχει από την περιοδοντίτιδα, γι’ αυτό και συχνά αποτελεί σημαντικό συστατικό στις οδοντόκρεμες.

Η μαστίχα Χίου είναι γνωστή για την προστατευτική της δράση, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει, από διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του πνεύμονα, της λευχαιμίας, του προστάτη, του εντέρου, μέσω ενός μηχανισμού που περιορίζει τον πολλαπλασιασμό και την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε ασθενείς με νόσο Crohn. Οι ασθενείς, έπειτα από χορήγηση σκόνης μαστίχας Χίου, εμφάνισαν βελτιωμένη κλινική εικόνα και βελτιωμένους κλινικούς δείκτες.

Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η μαστίχα της Χίου έχει αντιμικροβιακή δράση και δρα επουλωτικά, λύοντας συγκεκριμένες φλεγμονές του πεπτικού συστήματος. Το 1983 οι B. Marshall & R. Warren θεώρησαν ότι η γαστρική φλεγμονή και το πεπτικό έλκος είναι αποτέλεσμα μόλυνσης από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Με την πάροδο του χρόνου διαπιστώθηκε ότι σ’ αυτό το ελικοβακτηρίδιο οφείλεται συχνά η γαστρίτιδα, το πεπτικό έλκος, το αδενοκαρκίνωμα του πεπτικού συστήματος.

Έχει αποδειχθεί ότι τα αντιβιοτικά σχήματα ξεριζώνουν επιτυχώς το ελικοβακτηρίδιο. Παρά ταύτα, η μη συμμόρφωση πολλών ασθενών και η αντιβιοτική τους αντίσταση δημιούργησαν την ανάγκη να βρεθούν νέες μέθοδοι για την καταστροφή του ελικοβακτηριδίου. Έρευνα έδειξε ότι η συνήθης μακράς- διάρκειας κατανάλωση μαστίχας μπορεί να είναι δραστική στην εξάπλωση και στον αποικισμό του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και κατά συνέπεια στην προστασία του πεπτικού συστήματος.

Σημαντική είναι η επίδραση της μαστίχας στη λειτουργία του ήπατος, καθώς ενεργοποιεί την αποτοξινωτική του δραστηριότητα.

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, η μαστίχα έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα ως φαρμακευτική αγωγή, συμπλήρωμα διατροφής, στην κοσμετολογία και είναι διαθέσιμη σε διάφορες μορφές, όπως το φυσικό κόμμι, τη σκόνη μαστίχας, σε μορφή τσίχλας και σε μαστιχέλαιο.

Συνοψίζοντας, η μαστίχα Χίου αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό προϊόν με ιδιαίτερο άρωμα και γεύση. Η καθημερινή κατανάλωσή της, είτε με τη μάσηση είτε ως πρόσθετο στις τροφές, έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό και παράλληλα αποτελεί μία ασπίδα προστασίας για την υγεία του, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Χρησιμοποιείται πολλά χρόνια, χωρίς να έχουν αναφερθεί περιστατικά τοξικότητας από τη μεγάλη κατανάλωσή της, ενώ το κόστος της είναι χαμηλό.







Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

~ * Έμαθε να διαβάζει στα 92 και στα 98 έγραψε και βιβλίο! * ~




undefined




Θαυμασμό προκαλεί το κατόρθωμα του καπετάνιου James Henry, που έμαθε να διαβάζει σε ηλικία 92 ετών και έγραψε βιβλίο σε ηλικία 98. Tόσα χρόνια κανείς δεν κατάλαβε ότι είναι αγράμματος.
Μέχρι που έγινε 92 ετών ο καπετάνιος Τζέιμς Χένρι δεν έμαθε ποτέ να διαβάσει. Ούτε, όμως, το παραδέχθηκε και ποτέ. Όταν έβγαινε για φαγητό, κοιτούσε τον κατάλογο και μόλις κάποιος έδινε παραγγελία έλεγε: "Α, ναι, καλό είναι αυτό, θα το πάρω και εγώ". Όταν ερχόταν η ώρα του λογαριασμού, πριν προλάβει να αφήσει την απόδειξη ο σερβιτόρος του έλεγε: "Πείτε μας, τι σας χρωστάμε".
Πριν από έξι χρόνια έμαθε ότι ο Τζορτζ Ντόσον έμαθε γράμματα σε ηλικία 98 ετών και έγραψε βιβλίο σε ηλικία 101 και είπε: "Θα το κάνω και εγώ". Συγκλονισμένος από τον χαμό της γυναίκας του, σταμάτησε την προσπάθεια, αλλά τα τελευταία χρόνια ξαναξεκίνησε να διαβάζει, αλλά και να γράφει το βιβλίο του. Πέρασε ώρες ολόκληρες με ένα λεξικό στο χέρι, αναζητώντας τις σωστές λέξεις, ενώ σημαντική βοήθεια είχε από έναν συνταξιούχο δάσκαλο φίλο του.
Στο βιβλίο "In A Fisherman's Language", το οποίο αποτελεί και την αυτοβιογραφία του, διηγείται τις δύσκολες καταστάσεις που πέρασε στη θάλασσα, αλλά και τον θάνατο ενός φίλου του ψαρά.






~ * Άγνωστη μεταλλική σφαίρα έπεσε στη Ναμίμπια * ~









Μια μεταλλική σφαίρα βάρους έξι κιλών έπεσε από τον ουρανό και προσγειώθηκε στη βορειοανατολική Ναμίμπια, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Σήμανσης (NFCI), το οποίο διεξάγει έρευνες για να διαπιστώσει περί τίνος ακριβώς πρόκειται.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του NFCI Πολ Λούντικ απέρριψε κατηγορηματικά την περίπτωση το αντικείμενο να προέρχεται από κάποιον άλλο πλανήτη, σημειώνοντας ότι το μεταλλικό κράμα από το οποίο είναι κατασκευασμένο χρησιμοποιείται στην αεροναυπηγική.

Η σφαίρα δεν φέρει επάνω κανένα σημάδι ή κάποιου είδους διακριτικό. Έχει περιφέρεια 110 εκατοστών και έβγαλε έναν δυνατό ήχο σαν έκρηξη όταν προσγειώθηκε στα τέλη Νοεμβρίου στην περιοχή Ομουσάτι.
Μέχρι στιγμής καμία διαστημική υπηρεσία δεν έχει διεκδικήσει το αντικείμενο που φυλάσσεται από τις αστυνομικές αρχές. «Αναμένουμε τα τελικά αποτελέσματα της ανάλυσής μας προτού δώσουμε στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες», πρόσθεσε ο Λούντικ.

Πηγή:pfinder
Eπιμέλεια:Χρήστος Μαζάνης






~ * «Η έκτη αίσθηση είναι μία φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου» * ~





undefined





«Το φαινόμενο της ''έκτης αίσθησης'' υπάρχει μεταξύ των ανθρώπων» υποστηρίζει μια νευροεπιστήμονας στο Σίδνεϊ.

Ύστερα από πενταετή μελέτη παρακολούθησης της εγκεφαλικής δραστηριότητας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δύο άνθρωποι μπορούν να «συντονίσουν» τις λειτουργίες του νευρικού τους συστήματος, χωρίς να έχουν καμία οπτική ή σωματική επαφή μεταξύ τους.

Η Τρίσα Στράτφορντ από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ προσπάθησε να εξηγήσει επιστημονικά τι ακριβώς συμβαίνει όταν οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν εγκεφαλικά, κάτι που συμβαίνει ακόμη κι όταν ερωτεύονται!

«Είναι σαν εγκεφαλικό… chatting»!

Στις έρευνές της συμμετείχαν 30 εθελοντές των οποίων καταγράφονταν οι ακριβείς αντιδράσεις τους, τη στιγμή που οι εγκεφαλικές λειτουργίες του ενός, εναρμονίζονταν με αυτές του άλλου. «Για να χρησιμοποιήσω πιο σύγχρονη ορολογία, θα πω ότι ήταν σαν να έκαναν chat οι εγκέφαλοί τους» είπε χαρακτηριστικά η δρ Στράτφορντ!

«Ήταν πολύ συναρπαστικό. Τη στιγμή που οι δύο εγκέφαλοι γίνονται ένας, υπάρχει ένα τμήμα που ονομάζεται βρεγματικός λοβός, που παρουσιάζει υπερβολική δραστηριότητα. Από τη στιγμή που θα συμβεί αυτό, θεωρώ ότι μπορούμε πράγματι να ''διαβάσουμε'' το μυαλό του άλλου σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Είναι σαν να έχουμε μία έκτη αίσθηση» προσθέτει!

Πώς έγινε η έρευνα

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, τοποθετήθηκαν ηλεκτρόδια γύρω από το κεφάλι των εθελοντών για να παρακολουθούν τα εγκεφαλικά κύματα σε τέσσερις διαφορετικούς τομείς. Παράλληλα, η καρδιά τους ελεγχόταν με ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Τα ηλεκτρόδια που παρακολουθούσαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου κατέγραψαν αυξημένη δραστηριότητα κατά τη στιγμή της «πνευματικής ευθυγράμμισης», στο τμήμα του εγκεφάλου, όπου θεωρείται ότι είναι η έδρα της «φαντασίας»!

«Δεν υπάρχει τίποτε ανεξήγητο μεν, αλλά…»

Η δρ Στράτφορντ δεν βρίσκει τίποτε «ανεξήγητο» στη διαδικασία αυτή, αλλά αναγνωρίζει πως οτιδήποτε άγνωστο και νέο στον χώρο της μελέτης του ανθρώπινου εγκεφάλου μπορεί να προκαλέσει «μεταφυσικές» παρερμηνείες! «Πιθανότατα, όταν συντονιστούμε εγκεφαλικά με κάποιον, μπορούμε να «διαβάζουμε» τις σκέψεις του», χρησιμοποιώντας την «έκτη αίσθηση» σε συνδυασμό με αυτό που γενικά ονομάζουμε «φαντασία», λέει.

Όσο για το πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό, συμβουλεύει: «Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται χρόνο, συγκέντρωση και προσπάθεια για να το καταφέρουν αυτό. Θα πρέπει να δώσουμε την απόλυτη και αμέριστη προσοχή μας στο άτομο με το οποίο επιθυμούμε να επικοινωνήσουμε με αυτόν τον τρόπο».

Ωστόσο, παραδέχεται πως υπάρχουν άνθρωποι που καταφέρνουν να «διαβάσουν» τους άλλους χωρίς καμία προσπάθεια. «Με έναν τρόπο που μένει να ερευνηθεί, κάποιοι επηρεάζουν την εγκεφαλική λειτουργία των άλλων, μόνο με την παρουσία τους» λέει.

ΠΗΓΗ: pyles.tv







~ * Τι είναι η σαλμονέλα * ~





undefined





Η σαλμονέλα είναι το όνομα ενός γένους ραβδόμορφων κινητών βακτηρίων (τα μη κινητά στελέχη είναι οι εξαιρέσεις S . gallinarum and S . pullorum .), μη σπορογόνων και gram -αρνητικών. Απαντάται ιδιαίτερα συχνά στα ζώα, ειδικά στα πουλερικά και τους χοίρους. Οι περιβαλλοντικές πηγές του μικροοργανισμού περιλαμβάνουν το νερό, το χώμα, τα έντομα, τις επιφάνειες εργοστασίων, τις επιφάνειες κουζινών, τα ζωικά περιττώματα, τα ακατέργαστα κρέατα, τα ακατέργαστα πουλερικά και τα ακατέργαστα θαλασσινά.

Συμπτώματα ασθένειας

Η σαλμονέλα Typhi είναι η σαλμονέλα η τυφική που προκαλεί τον τυφοειδή πυρετό. Άλλες μορφές σαλμονέλας γενικά προκαλούν ηπιότερα συμπτώματα.
Οξέα συμπτώματα: ναυτία, εμετός, κοιλιακές κράμπες, διάρροια, πυρετός και πονοκέφαλος. Χρόνιες συνέπειες: αρθριτικά συμπτώματα μπορούν να ακολουθήσουν 3-4 εβδομάδες μετά από την αρχή των οξέων συμπτωμάτων.
Χρόνος εμφάνισης συμπτωμάτων: 6-48 ώρες.
Μολυσματική δόση: μόνο 15-20 κύτταρα: εξαρτάται από την ηλικία και την υγεία του φορέα και τα γενεαλογικά χαρακτηριστικά.
Διάρκεια των συμπτωμάτων: τα οξέα συμπτώματα μπορούν να διαρκέσουν για 1 έως 2 ημέρες ή μπορούν να παραταθούν, πάλι ανάλογα με τον φορέα, τη ληφθείσα δόση και τα γενεαλογικά χαρακτηριστικά.
Αιτία της ασθένειας: διείσδυση και μετάβαση των οργανισμών σαλμονέλας από την κοιλότητα των εντέρων στο επιθήλιο του λεπτού εντέρου, όπου η εμφανίζεται φλεγμονή: υπάρχουν στοιχεία ότι μια εντεροτοξίνη μπορεί να παραχθεί, ίσως μέσα στα εντερικά κύτταρα.

Διάγνωση
Η αναγνώριση και ταυτοποίηση της σαλμονέλας στον ασθενή γίνεται με καλλιέργειες κοπράνων και αίματος.

Σχετικά τρόφιμα

Ωμά κρέατα, πουλερικά, αυγά, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια, γαρίδες, πόδια βατράχων, ζύμη, καρύδα, σάλτσες και σάλτσα σαλάτας, μίγματα κέικ, επιδόρπια με κρέμα, ξηρή ζελατίνη, φιστικοβούτυρο, κακάο και σοκολάτα.
Διάφορα είδη σαλμονέλας έχουν απομονωθεί εδώ και πολύ καιρό έξω από το κέλυφος αυγών. Η παρούσα κατάσταση με την S . enteritidis περιπλέκεται από την παρουσία του οργανισμού μέσα στο αυγό, στο λέκιθο. Αυτό και άλλες πληροφορίες προτείνουν έντονα την κάθετη μετάδοση, δηλαδή απόθεση του οργανισμού στο λέκιθο από μια μολυσμένη κότα πριν από την απόθεση στο κέλυφος. Άλλα τρόφιμα εκτός από τα αυγά έχουν προκαλέσει επίσης τα ξεσπάσματα της ασθένειας S . enteritidis .

Πρόληψη
Η σαλμονέλα είναι ευαίσθητη στη θέρμανση και εξουδετερώνεται με τη θέρμανση (πάνω από 70 °C). Τα ωμά ή όχι πολύ μαγειρεμένα φαγητά και η επαναμόλυνση, όταν έρχεται το μαγειρευμένο υλικό σε επαφή με τα ακατέργαστα προϊόντα ή τα μολυσμένα υλικά (σανίδες τεμαχισμού), είναι οι κύριες αιτίες της μόλυνσης. Το κατάλληλο μαγείρεμα και ο υγιεινός χειρισμός τροφίμων μπορούν να προλάβουν τις μολύνσεις από σαλμονέλα σε μεγάλο βαθμό.

Επιπλοκές
Οι S . typhi και S . paratyphi A, B, και C προκαλούν τυφοειδή ή τύπου τυφοειδή πυρετό στον άνθρωπο. Διάφορα όργανα μπορούν να μολυνθούν, με αποτέλεσμα την αλλοίωσή τους. Το ποσοστό θανατηφόρων περιστατικών τυφοειδούς πυρετού είναι 10% έναντι σε λιγότερο από 1% για τις περισσότερες μορφές σαλμονέλωσης. Η S . dublin έχει ένα ποσοστό θνησιμότητας 15% στους ηλικιωμένους και η S . enteritidis καταδεικνύει ένα ποσοστό θνησιμότητας περίπου 3,6% στα ξεσπάσματα νοσοκομείων/οίκων ευγηρίας, με τους ηλικιωμένους να εμφανίζονται ιδιαίτερα ευπαθείς.

Η σηψαιμία σαλμονέλας έχει συνδεθεί με τη μόλυνση στη συνέχεια ουσιαστικά κάθε συστήματος οργάνων.

Η αντιδραστική αρθρίτιδα Postenteritis και το σύνδρομο Reiter έχει αναφερθεί επίσης ότι εμφανίζονται γενικά έπειτα από 3 εβδομάδες. Η αντιδραστική αρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε ποσοστό περίπου 2% των αποδεδειγμένων περιπτώσεων. Η σηπτική αρθρίτιδα, επόμενος ή συμπίπτων με τη σηψαιμία, εμφανίζεται επίσης και μπορεί να είναι δύσκολη να αντιμετωπιστεί.

Πληθυσμοί σε κίνδυνο
Όλες οι ηλικιακές ομάδες είναι ευαίσθητες, αλλά τα συμπτώματα είναι οξύτερα στους ηλικιωμένους, τα νήπια και τους χρόνια ασθενείς. Οι ασθενείς του AIDS υφίστανται τη σαλμονέλωση συχνά (κατ' εκτίμηση 20 φορές περισσότερο από τον γενικό πληθυσμό) και πάσχουν από επαναλαμβανόμενα επεισόδια.

Πηγή: meacolpa








Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

~ * ΤΗΣ ΧΑΛΙΜΑΣ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ (ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΛΗΣ) * ~








Εγώ πουλάω την ψυχή μου
στον έμπορα για δυο ψωμιά.
Κι εσύ γυρεύεις την αλήθεια
στης Χαλιμάς τα παραμύθια……

Εγώ βαστάω το τιμόνι
να μην μπατάρει το σκαφί.
Κι εσένα σου ’γιναν συνήθεια
της Χαλιμάς τα παραμύθια…
.

Εγώ το αίμα μου το δίνω
να βρει η γενιά μου οδηγητή.
Κι εσύ στην άμμο χτίζεις σπίτια
στης Χαλιμάς τα παραμύθια….

Εγώ ξεθάβω τους νεκρούς μου,
τους ξαναβάζω στην γραμμή.
Κι εσύ ξοδεύεις στα ξενύχτια,
στης Χαλιμάς τα παραμύθια
…...

Παίξε λοιπόν κι εσύ στα ζάρια
αν σου βαστάει την αλήθεια.
Μα δεν γεννιούνται παλικάρια
στης Χαλιμάς τα παραμύθια!
...........

Στίχοι: Δημήτρης Ιατρόπουλος
Μουσική: Γιάννης Σπανός
Πρώτη εκτέλεση: Σοφία Εμφιετζή

Άλλες ερμηνείες:
Κώστας Καράλης






Παίξε λοιπόν κι εσύ στα ζάρια
αν σου βαστάει την αλήθεια.
Μα δεν γεννιούνται παλικάρια
στης Χαλιμάς τα παραμύθια!...........



~ * ΤΟ ΜΙΝΟΡΕ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ - M.ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ * ~









~ *









~ * Μαρκος Βαμβακαρης - τικ τακ κανει η καρδια μου * ~










~ * Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ * ~






Στα χνάρια του κόσμου,

απόψε σε ψάχνω…..

σημάδια αφήνω,

στην άμμο του απάνω…..

στολίδια οι λέξεις,

και τι να διαλέξεις……..

τι φώς να τους ρίξεις,

και πώς να κεντήσεις......

το πέπλο τ’ αόρατο,

σαν πάς να υφάνεις ?……..

Άστρα οι πούλιες,

νέφη οι κλωστές……

κι ο ήλιος στη μέση,

άστρο μου δές…….

και γύρω του όλοι,

 να παίρνουν το φώς του……

αχάριστοι είναι,

γίνονται εχθρός του……

μα εκείνος αλύγιστος,

στέκει εκεί….

ελπίζει, πεισμώνει,

και περιμένει…….

ο ήλιος μου βλέπεις,

όλα τα αντέχει……..

 






☆☆
☆☆☆
Υπόσχεση…..
Εκπλήρωση…..
Γυρισμός………..
Δικαίωση………….