Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

~ * Η αντιοξειδωτική δράση της μαστίχας * ~





undefined





Η μαστίχα Χίου είναι μία ρητινώδης υγρή ουσία. Εξέρχεται από τον κορμό του δέντρου Pistacia lentiscus της οικογένειας Anacardiaceae. Είναι αποκλειστικό προϊόν του νησιού και καλλιεργείται κυρίως στη Νότια Χίο. Χρησιμοποιείται στη χώρα μας και γενικότερα στη Μεσόγειο ως πρόσθετη ύλη στην παρασκευή γλυκισμάτων, αρτοσκευασμάτων, ποτών και ως μπαχαρικό.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας είναι γνωστές από την αρχαιότητα, από τον Διοσκουρίδη, τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται πολύ σε φαρμακευτικά προϊόντα αλλά και σαν διατροφικό συμπλήρωμα.

Ο μοριακός μηχανισμός της αντιφλεγμονώδους δράσης της μαστίχας δεν είναι απόλυτα γνωστός. Από χημικής άποψης, η ανάλυση της ρητίνης του μαστιχόδενδρου καταδεικνύει κυρίως τερπένια στη μάζα της (ελανολικού και ολεανολικου οξέος), ενώ πρόσφατα δημοσιεύτηκαν έρευνες που αναφέρονται σε ανίχνευση των αντιοξειδωτικών ουσιών, πολυφαινολών στη ρητίνη.

Από τις πιο γνωστές εφαρμογές της μαστίχας της Χίου είναι η προστασία που παρέχει από την περιοδοντίτιδα, γι’ αυτό και συχνά αποτελεί σημαντικό συστατικό στις οδοντόκρεμες.

Η μαστίχα Χίου είναι γνωστή για την προστατευτική της δράση, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει, από διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του πνεύμονα, της λευχαιμίας, του προστάτη, του εντέρου, μέσω ενός μηχανισμού που περιορίζει τον πολλαπλασιασμό και την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε ασθενείς με νόσο Crohn. Οι ασθενείς, έπειτα από χορήγηση σκόνης μαστίχας Χίου, εμφάνισαν βελτιωμένη κλινική εικόνα και βελτιωμένους κλινικούς δείκτες.

Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η μαστίχα της Χίου έχει αντιμικροβιακή δράση και δρα επουλωτικά, λύοντας συγκεκριμένες φλεγμονές του πεπτικού συστήματος. Το 1983 οι B. Marshall & R. Warren θεώρησαν ότι η γαστρική φλεγμονή και το πεπτικό έλκος είναι αποτέλεσμα μόλυνσης από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Με την πάροδο του χρόνου διαπιστώθηκε ότι σ’ αυτό το ελικοβακτηρίδιο οφείλεται συχνά η γαστρίτιδα, το πεπτικό έλκος, το αδενοκαρκίνωμα του πεπτικού συστήματος.

Έχει αποδειχθεί ότι τα αντιβιοτικά σχήματα ξεριζώνουν επιτυχώς το ελικοβακτηρίδιο. Παρά ταύτα, η μη συμμόρφωση πολλών ασθενών και η αντιβιοτική τους αντίσταση δημιούργησαν την ανάγκη να βρεθούν νέες μέθοδοι για την καταστροφή του ελικοβακτηριδίου. Έρευνα έδειξε ότι η συνήθης μακράς- διάρκειας κατανάλωση μαστίχας μπορεί να είναι δραστική στην εξάπλωση και στον αποικισμό του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και κατά συνέπεια στην προστασία του πεπτικού συστήματος.

Σημαντική είναι η επίδραση της μαστίχας στη λειτουργία του ήπατος, καθώς ενεργοποιεί την αποτοξινωτική του δραστηριότητα.

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, η μαστίχα έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα ως φαρμακευτική αγωγή, συμπλήρωμα διατροφής, στην κοσμετολογία και είναι διαθέσιμη σε διάφορες μορφές, όπως το φυσικό κόμμι, τη σκόνη μαστίχας, σε μορφή τσίχλας και σε μαστιχέλαιο.

Συνοψίζοντας, η μαστίχα Χίου αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό προϊόν με ιδιαίτερο άρωμα και γεύση. Η καθημερινή κατανάλωσή της, είτε με τη μάσηση είτε ως πρόσθετο στις τροφές, έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό και παράλληλα αποτελεί μία ασπίδα προστασίας για την υγεία του, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Χρησιμοποιείται πολλά χρόνια, χωρίς να έχουν αναφερθεί περιστατικά τοξικότητας από τη μεγάλη κατανάλωσή της, ενώ το κόστος της είναι χαμηλό.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου