Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

~ * Σπουδαία ιατρική ανακάλυψη στην Ιαπωνία * ~







Επιστήμονες στην Ιαπωνία κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν αιμοπετάλια προγραμματίζοντας εκ νέου εμβρυονικά κύτταρα που προέρχονται από ενήλικα κύτταρα, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο μια ανανεώσιμη πηγή αυτού του τόσο «εύθραυστου» και «πολύτιμου» συστατικού του ανθρωπίνου αίματος.

Ερευνητές στο Κέντρο για την Έρευνα και την Εφαρμογή Κυττάρων iPS στο Πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία παρουσίασαν δεδομένα σε μια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρίας Αιματολογίας στο Σαν Ντιέγκο.

«Το επόμενο βήμα θα είναι να διεξάγουμε μια δοκιμή για να καθοριστεί κατά πόσον τα αιμοπετάλιά μας μπορούν να λειτουργήσουν στο ανθρώπινο σώμα και δυνάμει να παράσχουν μια σταθερή προσφορά αιμοπεταλίων σε μια προκαθορισμένη ποιότητα και ποσότητα που μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για θεραπεία μετάγγισης», δήλωσε ο Κότζι Έτο, καθηγητής στο κέντρο του Κιότο και ανώτερος συγγραφέας της έρευνας.

Παρακινούμενα πολυδυναμικά εμβρυονικά κύτταρα (induced pluripotent stem cells), ή κύτταρα iPS, παράγονται με τον κατάλληλο χειρισμό κανονικού ανθρωπίνου δέρματος ή κυττάρων αίματος έτσι ώστε να επανέλθουν σε μια προγενέστερη κατάσταση κατά την οποία μπορούν να διαφοροποιηθούν σε έναν αριθμό διαφορετικών τύπων κυττάρων.

Όταν ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 2006, τα κύτταρα iPS έμοιαζαν να είναι η τέλεια λύση στην ηθική διαμάχη για τη χρήση εμβρυικών κυττάρων, όμως η διαδικασία παραγωγής μη μεταλλαγμένων κυττάρων αποδείχθηκε ενδιαφέρουσα.

Οι περιορισμοί στη χρήση εμβρυονικών κυττάρων για την παραγωγή αιμοπεταλίων έχει γίνει η ικανότητα να βρεθεί μια μέθοδος που δημιουργεί μεγάλο αριθμό υψηλής ποιότητας, λειτουργικών αιμοπεταλίων.

Οι Ιάπωνες ερευνητές ξεκίνησαν να δημιουργήσουν μια απαθανατισμένη κυτταρική γραμμή με ένα μεγάλο αριθμό υψηλής ποιότητας μεγακαρυοκυττάρων (πρόδρομων κυττάρων που εξελίσσονται σε αιμοπετάλια), από εμβρυονικά κύτταρα που μπορούν να αναπτύσσονται επ’ αόριστον και να διαφοροποιούνται σε μια ποικιλία κυτταρικών τύπων στο σώμα.

Τελικά, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια κυτταρική γραμμή που άλλαξε πορεία σε ορισμένα γονίδια ώστε να παραγάγουν λειτουργικά αιμοπετάλια. Στη συνέχεια δοκίμασαν τη λειτουργικότητα των καλλιεργημένων αιμοπεταλίων εγχύοντάς τα σε ποντίκια και επιβεβαίωσαν ότι είχαν την ίδια διάρκεια ζωής με τα ανθρώπινα αιμοπετάλια που εισήλθαν με τον ίδιο τρόπο σε ποντίκια.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου