Σάββατο 21 Απριλίου 2012

~ * Μοσχεύματα τρίτης γενιάς υπόσχονται πλήρη αποκατάσταση βλαβών στους χόνδρους των αρθρώσεων * ~





Με μοσχεύματα τρίτης γενιάς αντιμετωπίζονται πλέον οι βλάβες στους χόνδρους των αρθρώσεων, με εκπληκτικά αποτελέσματα για τους ασθενείς. Η μέθοδος αυτή, η οποία έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας σταδιακά τα δύο τελευταία χρόνια, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία οξέων βλαβών των χόνδρων που έχουν προκληθεί από τραυματισμούς και όχι από οστεοαρθρίτιδα.
Χονδροκύτταρα που λαμβάνονται από τον ασθενή με αρθροκόπηση καλλιεργούνται στο εργαστήριο και στη συνέχεια εμφυτεύονται στο σημείο της βλάβης είτε αυτούσια, είτε επικολλώνται με τη μορφή εμπλουτισμένης (με χονδροκύτταρα) μεμβάνης κολλαγόνου, εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Νάτσης, στο πλαίσιο του 31ου Ετήσιου Συνεδρίου της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας-Θράκης.
Για την καλλιέργεια τον χονδροκυττάρων στο εργαστήριο απαιτείται διάστημα ενός μηνός ενώ μετά την εμφύτευση τους ή την επικόλληση της εμπλουτισμένης μεμβράνης κολλαγόνου, ο ασθενής θα πρέπει για περίπου 1,5 μήνα να μην πατάει πλήρως στο σκέλος του και να ακολουθήσει πρόγραμμα αποκατάστασης με ειδική γυμναστική.
Η μη αντιμετώπιση των οξέων βλαβών στους χόνδρους μπορεί να έχει ως συνέπεια σημαντικού βαθμού αναπηρία, ενώ η αντιμετώπιση με τα μοσχεύματα τρίτης γενιάς υπόσχεται πλήρη αποκατάσταση. Μάλιστα κάποιος που αθλείται μπορεί ένα χρόνο μετά την επέμβαση να επιστρέψει στην αθλητική δραστηριότητα. Η μέθοδος αυτή, όπως ανέφερε ο κ Νάτσης, ενδείκνυται για άτομα νεαρής ηλικίας ενώ η εφαρμογή της μετά την ηλικία των 45 ετών έχει πιο φτωχά αποτελέσματα.
Ελπιδοφόρα η αυτόλογη μεταμόσχευση μεσεγχυματικών κυττάρων σε βλάβες χόνδρων
Ελπιδοφόρα όμως είναι και τα πρώτα αποτελέσματα μελέτης για την αποκατάσταση εστιακών χόνδρινων βλαβών του γόνατος με την μεταμόσχευση μεσεγχυματικών κυττάρων από τον λιπώδη ιστό ιδίου του ασθενούς.
Η μέθοδος αυτή, η οποία εφαρμόστηκε σε πέντε ασθενείς στην Ορθοπαιδική Κλινική του ΕΣΥ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, συνιστάται στη πλήρωση της βλάβης του χόνδρου με πολλαπλασιασμένα σε καλλιέργεια μεσεγχυματικά κύτταρα του ιδίου του ασθενούς, τα οποία απομονώνονται από ιστοτεμάχια κοιλιακού υποδόριου λίπους, και κάλυψή τους με βιοαπορροφήσιμη μεμβράνη. Έξι μήνες μετά την επέμβαση δεν παρατηρήθηκαν επιπλοκές ή ανεπιθύμητες ενέργειες στους ασθενείς οι οποίοι ήταν ικανοποιημένοι καθώς η κατάστασή τους βελτιώθηκε σημαντικά.
Η μελέτη αυτή των Μ. Ιωσηφίδη, Ι. Μελά, Θ. Κυριακίδη, Δ. Αλβανού και Α. Κυριακίδη θα παρουσιαστεί στη διάρκεια του 31ου Ετήσιου Συνεδρίου της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας-Θράκης.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου