Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

~ * Βρέθηκε ο «ξάδελφος» του T-Rex * ~






Απολιθώματα ενός άγνωστου έως τώρα γιγάντιου δεινόσαυρου, «ξαδέλφου» του διάσημου Τυραννόσαυρου, ανακάλυψε ομάδα παλαιοντολόγων στην Κίνα.

Ο «συγγενής» του T-Rex ήταν φτερωτός και είχε μήκος περίπου εννέα μέτρα, δηλαδή σχεδόν όσο ένα σχολικό λεωφορείο (!). Ήταν επίσης το μεγαλύτερο ζώο με φτερά και πούπουλα που περπάτησε ποτέ στη Γη.

Ο σαρκοφάγος δεινόσαυρος, βάρους 1.400 κιλών περίπου, ο οποίος πήρε το όνομα Yutyrannus huali, που σημαίνει «όμορφος φτερωτός τύραννος», έζησε πριν από 125 εκατομμύρια χρόνια και εντοπίστηκε στη Βορειοανατολική Κίνα. Θεωρείται πρώιμος συγγενής του Τυραννόσαυρου, με τον

οποίο ανήκουν στην ίδια οικογένεια ψυχρόαιμων πλασμάτων, τα Τυραννοσαυροειδή. Ο Γιουτυράννους είναι 40 φορές βαρύτερος από τον μεγαλύτερο φτερωτό δεινόσαυρο που είχε ανακαλυφθεί έως σήμερα, τον Βειπαιόσαυρο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Σινγκ Σου του Ινστιτούτου Παλαιολογίας Σπονδυλωτών και Παλαιοανθρωπολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών του Πεκίνου, ανακάλυψαν τρία σχεδόν πλήρη απολιθώματα σκελετών και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το BBC και το «Science». Τα ευρήματα μάλιστα εντοπίστηκαν στην ίδια τοποθεσία που είχε ανακαλυφθεί και ο Βειπαιόσαυρος.

Οι παλαιοντολόγοι ανέφεραν ότι ο νέος δεινόσαυρος είχε τρία δάχτυλα ποδιού έναντι δύο του Τυραννόσαυρου και, επιπλέον, διέθετε εντυπωσιακό φτέρωμα πιθανώς σε όλο το σώμα του (κάθε φτερό είχε μήκος τουλάχιστον 15 εκατοστά), μάλλον για προστασία από το κρύο ή απαραίτητο «αξεσουάρ» για την προσέλκυση και την επιλογή συντρόφου. Τα φτερά δεν ήταν πάντως αρκετά μεγάλα για να του επιτρέπουν να πετάει.

Το ότι βρέθηκαν τόσο μεγάλα φτερά σε δεινόσαυρο έχει προκαλέσει μεγάλη έκπληξη σε πολλούς επιστήμονες, μερικοί από τους οποίους εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς έως τώρα θεωρούσαν ότι τα μεγάλα ζώα (όπως ο ελέφαντας και ο ρινόκερος σήμερα) δεν έχουν ανάγκη από φτέρωμα για μόνωση από το κρύο.

Ο Τυραννόσαυρος -που έφτανε τα 12 μέτρα σε μήκος- κατά πάσα πιθανότητα δεν είχε φτέρωμα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου