Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

~ * Χιονοστιβάδες * ~









Αν και οι χιονοστιβάδες είναι ξαφνική, τα προειδοποιητικά σημάδια είναι σχεδόν πάντα πολλά πριν να αφήσει χαλαρά. Ωστόσο, στο 90 τοις εκατό των περιστατικών χιονοστιβάδων, οι διαφάνειες χιόνι που προκλήθηκε από το θύμα ή κάποιος από το κόμμα του θύματος. Χιονοστιβάδες σκοτώσει περισσότερους από 150 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Οι περισσότεροι είναι snowmobilers, σκιέρ και snowboarders.
Πολλές χιονοστιβάδες είναι μικρές διαφάνειες της ξηρής φρέσκο χιόνι που κινούνται ως άμορφη μάζα. Αυτά τα "sluffs" αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό από τον θάνατο και την καταστροφή που προκλήθηκε από μεγαλύτερα, πιο οργανωμένα τα ξαδέλφια τους. Καταστροφικές οι χιονοστιβάδες συμβαίνουν όταν μαζική πλάκες του χιονιού ξεσπάσει από μια βουνοπλαγιά και θραύσματα σαν σπασμένο γυαλί όπως φυλής κατωφέρεια. Οι κινούμενες μάζες μπορούν να φθάσουν ταχύτητες 80 μίλια (130 χιλιόμετρα) ανά ώρα μέσα σε περίπου πέντε δευτερόλεπτα. Τα θύματα που αλιεύονται σε αυτά τα γεγονότα σπάνια διαφυγής. Οι χιονοστιβάδες είναι πιο συχνές κατά τη διάρκεια και των 24 ωρών αμέσως μετά από μία καταιγίδα που χωματερές 12 ιντσών (30 εκατοστά) ή περισσότερα από φρέσκο χιόνι. Η γρήγορη pileup επιβαρύνει την υποκείμενη snowpack, η οποία προκαλεί ένα ασθενές στρώμα κάτω από την πλάκα σε θραύση. Τα στρώματα είναι ένα αρχείο του χειμώνα: Big χωματερές, η ξηρασία, η βροχή, ένα σκληρό πάγωμα, και περισσότερο χιόνι. Πώς το ομόλογο στρώματα συχνά καθορίζει πόσο εύκολα κάποιος θα αποδυναμώσει και να προκαλέσει μια διαφάνεια.
Θυελλώδες, θερμοκρασία, άνεμος, η κλίση κλίση και τον προσανατολισμό (η κατεύθυνση που αντιμετωπίζει), με το έδαφος, τη βλάστηση, και τους γενικούς όρους snowpack αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν το αν και πώς μια χιονοστιβάδες πλαγιά. Διαφορετικούς συνδυασμούς αυτών των παραγόντων δημιουργούν χαμηλή, μέτρια, σημαντική, και την υψηλή τους κινδύνους χιονοστιβάδας.
Σε περίπτωση που αλιεύονται σε μια χιονοστιβάδα, να προσπαθήσει να πάρει από την πλάκα. Δεν είναι εύκολο, στις περισσότερες περιπτώσεις. Σκιέρ και snowboarders μπορούν να το κεφάλι ίσια προς τα κάτω για να αποκτούν ταχύτητα, τότε γυρίζω προς τα αριστερά ή δεξιά από το μονοπάτι διαφάνειας. Snowmobilers μπορεί γροθιά το γκάζι για να την εξουσία από την πορεία της βλάβης. Δεν διαφυγής; Reach για ένα δέντρο. Δεν δέντρο; Κολυμπήστε σκληρά. Το ανθρώπινο σώμα είναι τρεις φορές πιο πυκνό από τα συντρίμμια χιονοστιβάδα και θα βυθιστεί γρήγορα. Δεδομένου ότι η διαφάνεια επιβραδύνει, σαφή εναέριο χώρο για να αναπνεύσει. Τότε γροθιά ένα χέρι προς τον ουρανό.
Μόλις σταματήσει η χιονοστιβάδα, εγκαθιστά όπως το σκυρόδεμα. Σωματική κίνηση είναι σχεδόν αδύνατη. Περιμένετε-και ελπίζω-για τη διάσωση. Οι στατιστικές δείχνουν ότι το 93 τοις εκατό των θυμάτων χιονοστιβάδας επιβιώσει αν σκαφτεί έξω μέσα σε 15 λεπτά. Στη συνέχεια, η επιβίωση γρήγορη πτώση τιμών. Μετά από 45 λεπτά, μόνο το 20 έως 30 τοις εκατό των θυμάτων είναι ζωντανοί. Μετά από δύο ώρες, σώζονται πολύ λίγα άτομα.




nationalgeographic.com






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου