Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

~ * Hubble Supernova Bubble Μοιάζει στολίδι για διακοπές * ~











Ένα λεπτό τομέα του φυσικού αερίου, που φωτογραφήθηκε από το Hubble Space Telescope της NASA, πλωτήρες ήρεμα στα βάθη του διαστήματος. Η παρθένα κέλυφος, ή φούσκα, είναι το αποτέλεσμα του φυσικού αερίου που είναι συγκλονισμένη από την επέκταση εκρηκτικό κύμα από μια σουπερνόβα. Ονομάζεται SNR 0.509 - 67,5 (ή SNR 0509 για συντομία), η φούσκα είναι το ορατό απομεινάρι ενός ισχυρού αστρική έκρηξη στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου (LMC), ένα μικρό γαλαξία περίπου 160.000 έτη φωτός από τη Γη.

Κυματισμούς στην επιφάνεια του κελύφους μπορεί να προκληθεί είτε από λεπτές διακυμάνσεις στην πυκνότητα του αέρα του περιβάλλοντος διαστρικό αέριο, ή, ενδεχομένως, οδηγείται από το εσωτερικό από τα κομμάτια του ejecta. Η φούσκα σχήμα σάβανο του φυσικού αερίου είναι 23 έτη φωτός και επεκτείνεται σε περισσότερα από 11 εκατομμύρια μίλια ανά ώρα (5.000 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο).

Οι αστρονόμοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκρηξη ήταν μία από μια ιδιαίτερα δραστήρια και φωτεινό ποικιλία των σουπερνόβα. Γνωστός ως τύπου Ia, ότι τα φαινόμενα αυτά σουπερνόβα πιστεύεται ότι προκύπτει από ένα λευκό νάνο αστέρι σε ένα δυαδικό σύστημα που στερεί από τους εταίρους της του υλικού, παίρνει πολύ περισσότερο βάρος από ό, τι είναι σε θέση να χειριστεί, και τελικά εκρήγνυται.

Προηγμένη κάμερα του Hubble για έρευνες που παρατηρήθηκε το υπόλειμμα υπερκαινοφανούς στις 28 Οκτωβρίου 2006 με ένα φίλτρο που απομονώνει το φως από το λαμπερό υδρογόνου παρατηρήθηκε στην επέκταση κελύφους. Οι παρατηρήσεις αυτές, στη συνέχεια, σε συνδυασμό με ορατού φωτός εικόνες από τη γύρω τομέα αστέρι που απεικονίστηκαν με την Wide Field του Hubble Camera 3 στις 4 Νοέμβρη 2010.

Με μια ηλικία περίπου 400 χρόνια, όπως φαίνεται από τη Γη, ο σουπερνόβα θα μπορούσε να είναι ορατά στο νότιο ημισφαίριο παρατηρητές γύρω στο έτος 1600, ωστόσο, δεν υπάρχουν γνωστά βιβλία του, «νέο αστέρι» στην κατεύθυνση της LMC κοντά εκείνη τη στιγμή. Μια πιο πρόσφατη σουπερνόβα στο LMC, SN 1987A, είχε πιάσει το μάτι της Γης θεατές και συνεχίζει να μελετηθεί με τηλεσκόπια εδάφους και διαστημικά, συμπεριλαμβανομένου του Hubble.

Για εικόνες και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με SNR 0509, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:
http://hubblesite.org/news/2010/27
http://heritage.stsci.edu/2010/27
http://www.nasa.gov/hubble

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble είναι ένα έργο της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ της NASA και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Goddard της NASA Space Flight Center διαχειρίζεται το τηλεσκόπιο. Η Space Telescope Science Institute (STScI) διεξάγει Hubble πράξεις επιστήμη. STScI λειτουργεί για τη NASA από την Ένωση των Πανεπιστημίων για την Έρευνα στην Αστρονομία, Inc, στην Ουάσινγκτον, DC
 
 
Ray Villard
Επιστημονικού Ινστιτούτου Διαστημικού Τηλεσκοπίου, Βαλτιμόρη, MD
410-338-4514
villard@stsci.edu

Keith Noll
Επιστημονικού Ινστιτούτου Διαστημικού Τηλεσκοπίου, Βαλτιμόρη, MD
410-338-1828
noll@stsci.edu








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου