Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

~ * Μώμος * ~











Μώμος είναι το όνομα ενός αρχαίου έλληνα ίσως ασήμαντου θεού της Ελληνικής μυθολογίας που εκδιώχθηκε από τον Όλυμπο επειδή αμφισβήτησε το Δία. Είναι ο θεός της χλεύης και του σκώμματος, της ειρωνείας και του σαρκασμού προσωποποίηση της κοροϊδίας και της αποδοκιμασίας
Η ελληνική μυθολογία λέει ότι καθώς οι άνθρωποι έγιναν πολλοί ο Δίας, μπροστά στην επανεμφάνιση του προβλήματος του πληθυσμού τους, ζήτησε τη συνδρομή και άλλων θεών. Τότε Μώμος, γιος της Νύχτας, - κατά άλλους της Θέμιδας και του Ύπνου - κατά άλλους πατρός αγνώστου, τον συμβούλεψε να συλλάβει το σχέδιο ενός μεγάλου πολέμου που αργότερα θα γινόταν γνωστός ως Τρωικός πόλεμος.
Η όψη του τρομακτική καθώς η έννοια της λέξης που εκπορεύεται από αυτόν περιλαμβάνει κάθε είδος παραμόρφωση του σώματος, όπως κομμένη μύτη, σπασμένο πόδι ή χέρι, κομμένους όρχεις, κακή όραση, ψώρα.
Στη φαντασία των ανθρώπων αναποδογυρίζει απότομα τις τύχες τους. Τους ρίχνει απ' την ευτυχία στη δυστυχία, μετατρέπει τις επιτυχίες τους σε αποτυχίες και τους «θριάμβους» τους σε απόγνωση.




wikipedia.org





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου