Σάββατο 21 Μαΐου 2011

~ * Κοντά στην επιβεβαίωση της ύπαρξης «σκοτεινής ενέργειας»* ~



Πρωτοποριακή μέθοδος «επιβεβαίωσε» την ύπαρξη «σκοτεινής ενέργειας» .





Τα πρώτα αποτελέσματα από μία φιλόδοξη αστρονομική έρευνα, που χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής, φαίνονται να επιβεβαιώνουν τις θεωρίες περί ύπαρξης της μυστηριώδους «σκοτεινής ενέργειας».
Η «σκοτεινή ενέργεια» εικάζεται πως αποτελεί το 74% του σύμπαντος, και η ύπαρξή της θα εξηγούσε τη διαστολή του με ταχείς ρυθμούς.
Το πόρισμα της διεθνούς έρευνας βασίστηκε στη μελέτη 200.000 γαλαξιών και δημοσιεύτηκε στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
Για τους σκοπούς της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν δύο τρόποι παρατήρησης: στην πρώτη περίπτωση εξετάστηκε ο τρόπος κατανομής των γαλαξιών στο Διάστημα (baryon acoustic oscillations). Στη δεύτερη έγινε μέτρηση του πόσο γρήγορα σχηματίστηκαν τα συμπλέγματα γαλαξιών.
Και οι δύο τεχνικές επιβεβαίωσαν την ύπαρξη της «σκοτεινής ύλης» και την γρήγορη διαστολή του σύμπαντος.
Η έννοια της «σκοτεινής ύλης» εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1990, στο πλαίσιο της μελέτης των σουπερνόβα.





Για να εξηγηθεί η διαστολή του σύμπαντος, οι αστρονόμοι έπρεπε είτε να «ξαναγράψουν» τις θεωρίες περί βαρύτητας του Αϊνστάιν, είτε να δεχτούν πως το σύμπαν είναι «γεμάτο» με μία ενέργεια νέας μορφής.
«Στην ουσία, η επίδραση της 'σκοτεινής ύλης' είναι ότι πετάς μία μπάλα στον αέρα και αυτή συνεχίζει να ανεβαίνει προς τα πάνω, όλο και πιο γρήγορα» είπε ο Δρ. Κρις Μπλέικ του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Σουίνμπερν (Μελβούρνη), ένας εκ των συντελεστών της έρευνας.
«Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η 'σκοτεινή έρευνα' είναι μία κοσμολογική σταθερά…εάν η βαρύτητα ήταν το αίτιο, τότε δεν θα μπορούσαμε να βλέπουμε αυτές τις συνεχείς επιδράσεις της 'σκοτεινής ενέργειας'».
Τα συμπεράσματα αυτά προέρχονται από το πρόγραμμα WiggleZ, που ξεκίνησε το 2006 και έληξε φέτος. Το εν λόγω πρόγραμμα χρησιμοποιεί δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA, Galex (Galaxy Evolution Explorer) και το Anglo-Australian Telescope.
Η έκταση της έρευνας ήταν πρωτοφανής, καθώς «κοίταξε» οκτώ δισεκατομμύρια χρόνια (κάτι παραπάνω από το ήμισυ της ηλικίας του σύμπαντος) στο παρελθόν.
Ενώ η «σκοτεινή ενέργεια» εκτιμάται πως αποτελεί το 74% του σύμπαντος, η «σκοτεινή ύλη» (που δεν αντανακλά ή εκπέμπει ακτίνες φωτός) θεωρείται πως αντιστοιχεί στο 22%. Η «φυσιολογική» ύλη υπολογίζεται πως αποτελεί μόλις το 4%.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC



kathimerini.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου