Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

~ * Συλλαβίζοντας τη σκέψη στα εγκεφαλικά κύματα * ~









Ένα βήμα πιο κοντά στο να διαβάσουμε την ανθρώπινη σκέψη  έκαναν οι ερευνητές του ινστιτούτου Νευροεπιστήμης και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης.

Αρχικά ζήτησαν από εθελοντές να περιγράψουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις που τους προκαλούσαν οι εικόνες προσώπων που τους έδιναν. Κατέγραψαν τα εγκεφαλικά τους κύματα με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα σε όλη τη διάρκεια του πειράματος. Όταν τα συνέκριναν και ανάλυσαν ανακάλυψαν πως υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη σχέση ανάμεσα στο ερέθισμα και τον τύπο του εγκεφαλικού κύματος που προκύπτει από οπτικά ερεθίσματα.

Ανακάλυψαν μάλιστα ότι η συχνότητα, η ισχύς και η φάση των εγκεφαλικών κυμάτων διαφοροποιούνταν έντονα όταν συγκεκριμένα τμήματα, όπως το στόμα ή τα μάτια των εικόνων που έβλεπαν οι εθελοντές καλύπτονταν.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε για παράδειγμα ότι οι πληροφορίες για τα μάτια μεταφέρονται από τα εγκεφαλικά κύματα τύπου “βήτα” ενώ για το στόμα από τα τύπου “θήτα”.

“Είναι κάπως σαν να αποκωδικοποιείς το σήμα ενός καλωδιακού καναλιού” είπε ο καθηγητής Φίλιπ Σινς, “πριν λαμβάναμε απλώς το σήμα, τώρα βλέπουμε τι δείχνει”.

Οι ερευνητές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν όχι μόνο το περιεχόμενο που μεταφέρουν τα εγκεφαλικά κύματα αλλά και τον τρόπο που συνδυάζονται για να κωδικοποιήσουν ότι βλέπουμε. Πιστεύουν μάλιστα ότι τα ευρήματα τους θα έχουν προοπτικές στην ανάπτυξη ειδικών προγραμμάτων που θα συνδέουν τον εγκέφαλο με τους υπολογιστές.     



enet.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου