Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

~ * Έρχονται οι... φουσκωτές ιπτάμενες ανεμογεννήτριες! * ~






Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δοκιμή της «φουσκωτής ανεμογεννήτριας» μεγάλου υψομέτρου, «Altaeros Airborne Wind Turbine» (AWT). Πρόκειται για μια ολοκαίνουρια επαναστατική τεχνολογία αιολικής ενέργειας, που προσφέρει διπλάσια παραγωγή συγκριτικά με μια συμβατική ανεμογεννήτρια, στο μισό κόστος.

Στο πλαίσιο της δοκιμής, η «φουσκωτή ανεμογεννήτρια» έφτασε σε ύψος τα 106 μέτρα, παρήγαγε σημαντική ποσότητα ενέργειας και στη συνέχεια προσγειώθηκε στη βάση της. Το «κέλυφος» της ανεμογεννήτριας είναι φουσκωτό και γεμίζει με αέριο ήλιο έτσι ώστε να φτάνει σε μεγάλα ύψη. Αυτό σημαίνει ότι η πρωτοποριακή ανεμογεννήτρια έχει πρόσβαση σε ισχυρότερους και συνεχείς ανέμους, σε αντίθεση με τις συμβατικές τεχνολογίες. Η παραγόμενη ενέργεια μεταφέρεται στο έδαφος με καλώδια, τα οποία επίσης κρατούν σταθερή την ανεμογεννήτρια.

Σύμφωνα με την Altaeros Energies, την εταιρεία που σχεδίασε και ανέπτυξε τη νέα τεχνολογία, φτάνοντας σε υψηλά υψόμετρα με ισχυρούς ανέμους, η «φουσκωτή ανεμογεννήτρια» μπορεί να μειώσει το κόστος της ενέργειας κατά 65%. Εκτός αυτού, χάρη στο μοναδικό της σχέδιο, ο χρόνος εγκατάστασης μειώνεται από εβδομάδες σε ημέρες.

Μετά την εγκατάσταση, η «φουσκωτή ανεμογεννήτρια» χρειάζεται τη μικρότερη δυνατή συντήρηση και εκτιμάται ότι θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των ενεργειακών προβλημάτων στις απομακρυσμένες περιοχές.

Μελλοντικά σχεδιάζεται η ανάπτυξη της ανεμογεννήτριας και σε θαλάσσιες περιοχές, μειώνοντας σημαντικά το κόστος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Πηγή: econews

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου