Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

~ * Νέο παγκόσμιο ρεκόρ μαγνητικού πεδίου * ~




 


 Σπάζοντας το φράγμα των 100 «Τέσλα».
 Αμερικανοί επιστήμονες του Εθνικού Εργαστηρίου του Λος Άλαμος δημιούργησαν το ισχυρότερο μαγνητικό πεδίο που έχει ποτέ επιτευχθεί. Το πεδίο, που ξεπέρασε τα 100 Τέσλα, συγκεκριμένα φθάνοντας τα 100,75 Τέσλα, σημειώνοντας έτσι ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ, είναι περίπου δύο εκατομμύρια φορές μεγαλύτερο από το μαγνητικό πεδίο της ίδιας της Γης και δεκάδες φορές ισχυρότερο από το πεδίο που επιτυγχάνεται σε μια ιατρική μαγνητική τομογραφία.
Το εργαστήριο του Λος Άλαμος, που ανήκει στο υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, εδώ και μια δεκαετία περίπου κάνει πειράματα με πολύ ισχυρά μαγνητικά πεδία. Έχουν επιτευχθεί μεγαλύτερα μαγνητικά πεδία και σ’ άλλες εγκαταστάσεις, αλλά οι μαγνήτες που τα δημιουργούν, καταστρέφονται κατά τη διαδικασία. Αντίθετα, το όριο των 100 Τέσλα ξεπεράσθηκε στο Λος Άλαμος με μη καταστροφικό και συνεχόμενο τρόπο.
Το νέο ρεκόρ, με τη βοήθεια μιας τεράστιας γεννήτριας 1.200 megajoule, επιτεύχθηκε στο πλαίσιο έξι ξεχωριστών επιστημονικών πειραμάτων που έγιναν στις συγκεκριμένες αμερικανικές ερευνητικές εγκαταστάσεις για λογαριασμό οκτώ διαφορετικών πανεπιστημίων (Ράτγκερς, Κέμπριτζ, Οξφόρδης, ENSICAEN Γαλλίας, ΜακΜάστερ, Πουέρτο Ρίκο, Μινεσότα και Βρετανικής Κολομβίας).
Το προηγούμενο ρεκόρ μαγνητικού πεδίου από μη καταστροφικό μαγνήτη είχε επιτευχθεί πέρυσι τον Αύγουστο πάλι στο Λος Άλαμος και ήταν 97,4 Τέσλα.
Η δυνατότητα δημιουργίας (με μη καταστροφικό τρόπο) παλμών πολύ μεγάλων μαγνητικών πεδίων, αποτελεί για τους ερευνητές ένα πολύτιμο εργαλείο που τους επιτρέπει να μελετούν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών ζητημάτων, όπως ο τρόπος συμπεριφοράς διαφόρων υλικών υπό την επίδραση τόσο ισχυρών μαγνητικών πεδίων, η κβαντική συμπεριφορά των στερεών, η καλύτερη κατανόηση του φαινομένου της υπεραγωγιμότητας κ.α.
Ο σούπερ-μαγνήτης θα μπορούσε ακόμα να χρησιμοποιηθεί ως ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σε νανοκλίμακα.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου