Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

~ * Ασυνήθιστο πέτρωμα στον Αρη * ~

Βράχος με γήινη υφή στον Αρη





 














Οι κόκκινες κουκκίδες στη φωτογραφία της NASA, που έστειλε το ρομποτικό όχημα Curiosity, το οποίο βρίσκεται στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη από τις αρχές Αυγούστου, δείχνουν τα σημεία τα οποία στόχευσε το ειδικό λέιζερ σε έναν μυστηριώδη βράχο με γήινη υφή, στην επιφάνεια του Αρη. Οι επιστημονικές διαπιστώσεις που προκύπτουν από την ανάλυση του μικρού πετρώματος είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, αφού φαίνεται πως έχει τεράστιες ομοιότητες με αυτά που απαντώνται στον δικό μας πλανήτη, ειδικά σε περιοχές της Χαβάης, αλλά και του Μεξικού.


http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_13/10/2012_498655

 


Τεράστιες οι ομοιότητές του με αυτά που απαντώνται στον δικό μας πλανήτη

Reuters

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες επιστημονικές διαπιστώσεις προκύπτουν από την ανάλυση ενός μικρού πετρώματος που διαλύθηκε εις τα εξ ων συνετέθη από την ακτίνα λέιζερ του ρομποτικού οχήματος Curiosity. Το «επιστημονικό εργαστήριο του Αρη» βρίσκεται στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη από τις αρχές του Αυγούστου.

Οπως διαπιστώνεται από την πρώτη ολοκληρωμένη ανάλυση της σύστασής του, το πέτρωμα είχε τεράστιες ομοιότητες με αυτά που απαντώνται στον δικό μας πλανήτη και ειδικότερα με αυτά που βρίσκει κανείς στη Χαβάη αλλά και στον Ρίο Γκράντε, από το Κολοράντο μέχρι την Τσιουάουα του Μεξικού.

«Ομολογώ ότι μας περίμενε μια μικρή έκπληξη με αυτό το πέτρωμα», εξηγεί ο Ραλφ Γκέλερτ που εργάζεται στο πρόγραμμα. «Πρόκειται όμως για έναν νέο τύπο πυριγενούς πετρώματος που δεν έχουμε ξαναδεί στον Αρη».

Πριν από ένα μήνα το ρομποτικό όχημα έβαλε στόχο, με την ακτίνα λέιζερ που διαθέτει, ένα κομμάτι πετρώματος με μέγεθος μπάλας ποδοσφαίρου. Στη συνέχεια ανέλυσε τη σύσταση του κονιορτοποιημένου υλικού όπως και κάποια πολύ μικρά συμπαγή κομμάτια που είχαν απομείνει. Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το πέτρωμα δεν διέθετε σίδηρο ή μαγνήσιο, τα οποία, ωστόσο, έχουν ανιχνευθεί στα άλλα πυριγενή πετρώματα που είχαν βρει τα προηγούμενα ρομποτικά οχήματα, το Spirit και το Opportunity, που ερεύνησαν την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.

Το νέο πέτρωμα έλαβε το όνομα του Τζέικ Ματίγεβιτς, ενός μηχανικού που εργαζόταν στο πρόγραμμα και πέθανε λίγο μετά την προσεδάφιση του οχήματος στον Αρη. Οπως διαπιστώθηκε, το πέτρωμα είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε διάφορους αστριούς (τηκτοπυριτικά ορυκτά), τα οποία αποκαλύπτουν πολλά στοιχεία για την ιστορία του.

«Ο τρόπος με τον οποίο σχηματίζεται αυτός ο τύπος πετρώματος είναι ανάλογος με αυτόν που σχηματίζεται ένα είδος δυνατού μηλίτη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Εντουαρντ Στόλπερ, γεωλόγος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας. «Τα πολύ παλαιά χρόνια τοποθετούσαν τον μηλίτη μέσα σε μεγάλα βαρέλια. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο μηλίτης πάγωνε. Τότε αφαιρούσαν τον πάγο και παρήγαν ένα οινοπνευματώδες ποτό με άρωμα μήλου και συγκεντρώσεις σε οινόπνευμα που γίνονταν διαρκώς υψηλότερες με αυτή τη διαδικασία. Το μάγμα στο εσωτερικό ενός πλανήτη ακολουθεί κατά κάποιο τρόπο την ίδια διαδικασία. Λιώνει και ανεβαίνει στην επιφάνεια και, ακριβώς όπως ο μηλίτης, όταν ψυχθεί, στερεοποιείται», εξηγεί ο Στόλπερ.

Τώρα, το Curiosity έχει περάσει στη φάση του ελέγχου και καθαρισμού του εργαλείου συλλογής δειγμάτων εδάφους. Οι επιστήμονες ευελπιστούν, μάλιστα, ότι θα μεταφέρουν κάποια δείγματα πάνω στο ρομποτικό όχημα για να γίνει ενδελεχής χημική ανάλυση. Βέβαια, το ρομποτικό όχημα δεν έχει ακόμα προσεγγίσει τον πρώτο σταθμό του υπέροχου ταξιδιού του, το σημείο Γλένελγκ, όπου υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι πετρώματος. Οι εντυπωσιακές ανακαλύψεις μέχρι αυτή τη στιγμή αποτελούν απλά μια πρόγευση του τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.


http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_13/10/2012_498611


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου