Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

~ * [Η ηθική διάσταση της εξωσωματικής με «τρεις γονείς»] Η ηθική διάσταση της εξωσωματικής με «τρεις γονείς» * ~



undefined




Δημόσια συζήτηση έχει ξεκινήσει στη Μεγάλη Βρετανία όσον αφορά στο αν είναι ηθικά αποδεκτό να επιτραπεί σε ένα ζευγάρι να προχωρήσει σε εξωσωματική γονιμοποίηση με «τρεις γονείς», προκειμένου να αποφευχθεί η γέννηση μωρών με ανίατες γενετικές ασθένειες. Η Μεγάλη Βρετανία και οι Η.Π.Α. ήδη πρωτοπορούν αναφορικά με την έρευνα σε αυτό το πεδίο.

Πρόσφατα μάλιστα, ανακοινώθηκαν ελπιδοφόρα αποτελέσματα όσον αφορά σε σχετική έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature».

Οι αμερικανικές έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε έμβρυα ανθρώπων καθώς και μακάκων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ανθρώπινα έμβρυα αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο έως το στάδιο της βλαστοκύστης (πέντε ημερών) και ο ρυθμός της ανάπτυξής τους ήταν αντίστοιχος εκείνου των εμβρύων που αναπτύσσονται με την κλασική τεχνική της εξωσωματικής. Όσον αφορά στους μακάκους με τρεις γονείς, όσοι γεννήθηκαν με τη νέα τεχνική, οι οποίοι τώρα είναι τριών ετών, είναι σε καλή κατάσταση.

Οι υπό μελέτη «τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με τρεις γονείς», τη μητέρα, τον πατέρα και ακόμη μία γυναίκα δότρια υγιούς γενετικού υλικού, σχεδιάζονται με σκοπό να βοηθήσουν τις οικογένειες με κληρονομούμενα γενετικά νοσήματα να μην τα μεταδώσουν στα παιδιά που θα φέρουν στον κόσμο.

Ειδικότερα, ο στόχος είναι να αποφευχθεί η μεταφορά ελαττωματικού μιτοχρονδριακού DNA από τη μητέρα στο έμβρυο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι, εφαρμόζοντας τεχνικές εξωσωματικής με δύο ωάρια, θα μπορούσαν να αποτρέψουν τυχόν σφάλματα στο DNA του εμβρύου.

Πάντως, οι ειδικοί εξηγούν ότι είναι πολύ νωρίς για την εφαρμογή της μεθόδου στην κλινική πράξη, κάτι το οποίο, ακόμη και αν είναι τεχνικά εφικτό, θα μπορεί να γίνει μόνο εφόσον επιτραπεί η γέννηση μωρών με DNA από τρεις γονείς.

Πηγή: vita.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη



http://www.zougla.gr/ygeia/article/to-i8iko-zitoumeno-tis-eksosomatikis-me-tris-gonis



2 σχόλια:

  1. Δεν υπάρχει κανενός είδους ηθική στην κάθε είδους τεχνητή γονιμοποίηση.
    Μπορεί εσάς να σας φαίνεται σκληρό, αλλά θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο να τεκνοποιούν άτομα τα οποία ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΣΗ δεν μπορούν να το κάνουν.
    Υπάρχουν βιολογικοί μηχανισμοί που απορρίπτουν τα περισσότερα γονιμοποιημένα ωάρια σε μία γυναίκα.
    Τα DNA παρά τους επιστημονικούς φανφαρονισμούς εξακολουθεί να είναι ένα άγνωστο, περίπλοκο και επικίνδυνο πεδίο. Κανένας δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα συμβεί στο μέλλον όταν πειράξεις και ανακατέψεις γονίδια που φυσιολογικά δεν ανακατεύονται.
    Δεν φτάνει που έχουμε θέσει σε περιβαλλοντικό κίνδυνο τον πλανήτη, τώρα θέτουμε και σε γονιδιακό κίνδυνο την ανθρωπότητα. Και από πάνω μιλάμε για «ηθική» και «ανθρώπινες αξίες».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα DNA παρά τους επιστημονικούς φανφαρονισμούς εξακολουθεί να είναι ένα άγνωστο, περίπλοκο και επικίνδυνο πεδίο. Κανένας δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα συμβεί στο μέλλον όταν πειράξεις και ανακατέψεις γονίδια που φυσιολογικά δεν ανακατεύονται.....
    KAΛΗΜΕΡΑ!....ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ.ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩς ΤΙΠΟΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ....ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΕΙ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή