Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

~ * Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε....* ~




undefined




Σε ακριβώς 24 ώρες, αύριο -Τρίτη, 9 Οκτωβρίου- ο  Felix Baumgartner θα επιχειρήσει να σπάσει το φράγμα του ήχου σε ελεύθερη πτώση με άλμα από ένα διαστημικό θαλαμίσκο από τα 36,576 μέτρα. Ο Felix προετοιμάζεται για αυτό το εγχείρημα τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά η έντονη προσμονή καθιστά τις τελευταίες 24 ώρες πριν το άλμα πλέον καθοριστικές.  «Θα είμαι περισσότερο αγχωμένος στην προσπάθεια μου να κοιμηθώ τις ώρες πριν ξεκινήσω να ετοιμάζομαι –όταν θα επικρατεί απόλυτη ησυχία και θα είμαι μόνο εγώ και οι σκέψεις μου,» παραδέχεται ο Baumgartner. «Μόλις ξεκινήσει η μέρα μου, θα έχω πολλά να κάνω και το μυαλό μου θα μπορέσει να εστιάσει σε αυτά».

24 ώρες πριν το άλμα: Ο Baumgartner ξεκίνησε την μέρα του πριν το άλμα με ελαφριές cardio ασκήσεις, περισσότερο για να «χαλαρώσει και να αποβάλλει το στρες», σύμφωνα με τον Andy Walshe, Red Bull High Performance Director.

18.30 ώρες πριν: Ο 43χρόνος Αυστριακός θα επιστρέψει στο ξενοδοχείο του για να ξεκουραστεί. Αν δεν είναι έτοιμος να κοιμηθεί, μπορεί να περάσει την ώρα του επικοινωνώντας με τους κοντινούς του φίλους και την οικογένεια του, διαβάζοντας τα μηνύματα υποστήριξης που του έχουν σταλεί από όλον τον κόσμο, να ζωγραφίσει – ένα χόμπι το οποίο όπως λέει τον βοηθάει να καθαρίσει το μυαλό του - ή να τρέξει με το μυαλό του αυτά που έχει να κάνει σχετικά με την αποστολή. 

13.30 ώρες πριν: Ο Baumgartner μαζί με τα μέλη του πληρώματος θα απολαύσουν ένα ελαφρύ δείπνο νωρίς το βράδυ, αλλά θα πρέπει να ακολουθήσει μια ειδική δίαιτα. Για τουλάχιστον 24 ώρες πριν το άλμα, θα πρέπει να ακολουθήσει αυστηρά διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες, έτσι όπως έχει καθοριστεί από την ιατρική ομάδα της αποστολής. Είναι ζωτικής σημασίας για αυτόν να καταναλώσει μόνο τροφή που θα καθαρίσει το σύστημα του γρήγορα χωρίς να του αφήσει κατάλοιπα τα οποία θα μπορούσαν να του δημιουργήσουν αέρια: μια κατάσταση που θα μπορούσε να του προκαλέσει προβλήματα όταν θα βρίσκεται στις συνθήκες χαμηλής πίεσης της στρατόσφαιρας, επειδή μπορεί να επεκταθεί και στο σώμα του και να προκαλέσει σοβαρή δυσφορία.

4:30 ώρες πριν:  «Όταν πρέπει να είμαι έτοιμος, είμαι πάντα έτοιμος», συνηθίζει να λέει συχνά ο Baumgartner. Ενώ θα προσπαθήσει να κοιμηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, θα χρειαστεί να ξυπνήσει 4 με 5 ώρες πριν από το ξημέρωμα, ώστε να είναι έτοιμος για την έντονη μέρα που θα ακολουθήσει.

3:30 ώρες πριν: Ο Baumgartner θα φτάσει στο Roswell του Νέου Μεξικό, όπου θα πραγματοποιηθεί η εκτόξευση, συνοδευόμενος από τον Walshe. Η ηγετική ομάδα της αποστολής, συμπεριλαμβανομένου του συνταγματάρχη Joe Kittinger, Τεχνικός Διευθυντής του Art Thompson, και του μετεωρολόγου Don Day, οι οποίοι θα του κάνουν μια προσωπική ενημέρωση σχετικά με τις προετοιμασίες του άλματος που πρέπει να γίνουν μέχρι εκείνη την ώρα, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί τις επόμενες πέντε ώρες.

3 ώρες πριν: Ο Baumgartner θα κατευθυνθεί προς τον διάδρομο απογείωσης, όπου όπως συνηθίζεται για ένα έμπειρο πιλότο πριν από κάθε πτήση, θα προβεί σε σχολαστικό έλεγχο του θαλαμίσκου.

2:30 ώρες πριν: O Baumgartner θα κατευθυνθεί προς το προσωπικό του τρέιλερ, ώστε να υποβληθεί σε μια τελική ιατρική εξέταση, ενώ μια συσκευή παρακολούθησης της φυσικής του κατάστασης θα δεθεί στο στήθος του και θα φορεθεί κάτω από την στολή καθ’ όλη την διάρκεια της αποστολής.

2 ώρες πριν: Ο Mike Todd, Life Support Engineer θα ντύσει τον Baumgartner με την στολή του, μια περίπλοκη διαδικασία, και ο Αυστριακός θα «προ-εισπνεύσει» οξυγόνο για δυο ώρες ώστε να εξαλείψει το άζωτο από το αίμα του, το οποίο θα μπορούσε να επεκταθεί επικίνδυνα σε υψηλό υψόμετρο. Για να περάσει η ώρα, θα προβάλλονται βίντεο καθώς θα περιμένει την ανακοίνωση ότι το φούσκωμα του μπαλονιού έχει ξεκινήσει  ώστε να μπορέσει να κατευθυνθεί προς τον θαλαμίσκο.

30 λεπτά πριν: Ο Baumgartner θα δεθεί στη θέση του θαλαμίσκου για την διεξαγωγή των τελικών ελέγχων των εξαρτημάτων, όπως έχει καθοριστεί από το Κέντρο Ελέγχου της αποστολής. Στη συνέχεια, ο μηχανικός του θαλαμίσκου, Jon Wells,  θα ασφαλίσει την ακρυλική πόρτα. Ο Baumgartner θα περιμένει την αντίστροφη μέτρηση για μερικά επιπλέον λεπτά, και τελικά θα απογειωθεί.




http://www.zougla.gr/kosmos/article/i-antistrofi-metrisi-ksekinise



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου