Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

~ * ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΣΕ ΑΒΓΑ * ~



Εδώ και μισό αιώνα, τα αντιγριπικά εμβόλια παράγονται σε γονιμοποιημένα αβγά κότας




Ουάσινγκτον
Η αμερικανική FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) ενέκρινε την Τετάρτη το πρώτο εμβόλιο για την εποχική γρίπη το οποίο δεν παράγεται σε αβγά όπως συνήθως αλλά σε καλλιέργειες κυττάρων -μια πολύ ταχύτερη διαδικασία, η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήρια σε περίπτωση πανδημίας.

«Η σύγχρονη τεχνολογία καλλιέργειας κυττάρων πιθανότατα θα γίνει το στάνταρτ για την παραγωγή αντιγριπικών εμβολίων» προέβλεψε ο Άντριν Όσβαλντ, επικεφαλής του τμήματος εμβολίων στη Novartis.

Το εμβόλιο Flucelvax της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας έλαβε έγκριση για χρήση σε άτομα άνω των 18 ετών.

Η διαδικασία που εφαρμόζεται εδώ και μισό αιώνα για την παραγωγή εμβολίων γρίπης απαιτεί τεράστιες ποσότητες γονιμοποιημένων αβγών κότας, τα οποία μολύνονται με γρίπη και επωάζονται μέχρι να πολλαπλασιαστεί ο ιός σε επαρκείς ποσότητες.

Η συμβατική αυτή μέθοδος είναι μεν αποτελεσματική, συχνά όμως απαιτούνται αρκετοί μήνες μέχρι να φτάσει το εμβόλιο στην παραγωγή.

Με τη νέα ταχύτερη μέθοδο, η οποία εφαρμόζεται ήδη ευρέως σε άλλες κατηγορίες εμβολίων, ο ιός πολλαπλασιάζεται μέσα σε κύτταρα θηλαστικών που κολυμπούν μέσα σε βιοαντιδραστήρες με θρεπτικά συστατικά. Στη συνέχεια τα ιικά σωμάτια απομονώνονται, αδρανοποιούνται και μετατρέπονται σε εμβόλιο.

Στις κλινικές δοκιμές, το Flucelvax αποδείχθηκε ότι προλαμβάνει τη λοίμωξη από γρίπη στο 83,8% των περιπτώσεων.

Η Νovartis, επισήμανε εκπρόσωπος της εταιρείας, προμηθεύει κάθε χρόνο τις ΗΠΑ με περίπου 30 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων της εποχικής γρίπης.



http://www.apospasma.gr/ArticleDetails/tabid/82/ArticleID/370436/Default.aspx


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου