Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

~ * Διαψεύδονται οι φόβοι για επανεμφάνιση του δάγκειου πυρετού στην Ελλάδα * ~



Κοντά στο σπίτι του άτυχου ηλικιωμένου βρέθηκαν κουνούπια-τίγρεις, ωστόσο ο ίδιος τελικά δεν έπασχε από δάγκειο πυρεό



Αθήνα
Σε αντίθεση με ό,τι έδειχναν οι αρχικές εργαστηριακές εξετάσεις, ο ηλικιωμένος κάτοικος του Αγρινίου που απεβίωσε στις 30 Αυγούστου δεν έπασχε τελικά από δάγγειο πυρετό, ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η αρχική ανακοίνωση για νέο κρούσμα είχε προκαλέσει ανησυχία στις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς ο δάγκειος πυρετός έχει δεκαετίες να εμφανιστεί στην Ελλάδα.

Η οριστική εργαστηριακή διερεύνηση των δειγμάτων του ασθενούς, σε συνεργασία με εξειδικευμένα εργαστήρια του εξωτερικού, έδειξε ότι ο 84χρονος έφερε άσχετα αντισώματα, λόγω των οποίων οι αρχικές εξετάσεις είχαν δώσει ψευδώς θετικό αποτέλεσμα.

Εξάλλου, η επιδημιολογική διερεύνηση στην περιοχή όπου ζούσε ο άτυχος ηλικιωμένος δεν εντόπισε άλλα κρούσματα της τροπικής ασθένειας, η οποία έχει εκριζωθεί από την Ελλάδα με τελευταία γνωστή επιδημία τη διετία 1927-28.

Στην περιοχή γύρω από το σπίτι του ηλικιωμένου στο Αγρίνιο βρέθηκαν πάντως κουνούπια-τίγρεις (Aedes albopictus), τα οποία μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια.

Ο δάγκειος πυρετός, μια μορφή αιμορραγικού πυρετού, είχε μολύνει το 90% των Αθηναίων στην επιδημία της δεκαετίας του 1920.

Πάντως το 80% των ανθρώπων που μολύνονται από τον ιό δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα, και μόνο το 1% υποκύπτει τελικά από τη λοίμωξη.

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι ξαφνικός πυρετός που περιοδικά υποχωρεί και επανεμφανίζεται, πόνοι στις αρθρώσεις και στους μύες, πονοκέφαλος και εξάνθημα που θυμίζει ιλαρά.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ διευκρινίζει τώρα ότι θα παραμείνει σε εγρήγορση για τυχόν επανεμφάνιση της ασθένειας.


http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231223451


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου