Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

~ * Για την αποτροπή επιθέσεων, το Πακιστάν μπλοκάρει την κινητή τηλεφωνία * ~



Οι Πακιστανοί σιίτες γίνονται συχνά στόχοι επιθέσεων στη διάρκεια θρησκευτικών γιορτών



Ισλαμαμπάντ
Θέλοντας να αποτρέψει τις επιθέσεις στις οποίες εξτρεμιστές πυροδοτούν εκρηκτικά μέσω κινητού τηλεφώνου, η πακιστανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη λειτουργία των δικτύων κινητής τηλεφωνίας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας το Σαββατοκύριακο.

Το ακραίο αυτό μέτρο προκαλεί αντιδράσεις από ορισμένους σχολιαστές, οι οποίοι τονίζουν ότι το τηλεφωνικό μπλακάουτ επηρεάζει την καθημερινότητα δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. «Υπάρχουν άνθρωποι που εμπλέκονται σε ατυχήματα και χρειάζονται να καλέσουν σε βοήθεια, καθώς και αυτοί που θέλουν να συνεχίσουν την καθημερινή ζωή τους χωρίς να εμποδίζονται από την πολιτεία» γράφει για παράδειγμα η εφημερίδα The Express Tribune της Παρασκευής.

Τις επόμενες δύο ημέρες, οι οποίες θα είναι οι σημαντικότερες ημέρες του Μουχαράμ, του πρώτου μήνα του έτους στο μουσουλμανικό ημερολόγιο, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επιθέσεων εναντίον των σιιτιών του Πακιστάν.

Στη θρησκευτική γιορτή της Ασούρα την Κυριακή, οι Πακιστανοί σιίτες μουσουλμάνοι τιμούν τη μνήμη του Ιμάμη Χουσεΐν, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ.

Το σχίσμα ανάμεσα στους σιίτες και σουνίτες μουσουλμάνους, αναφορικά με το ποιος ήταν ο πραγματικός απόγονος του Μωάμεθ, χρονολογείται στην εποχή του θανάτου του Ιμάμη Χουσεΐν τον 7ο αιώνα.

Οι επιθέσεις σουνιτών εξτρεμιστών εναντίον σιιτίων είναι συχνές το μήνα του Μουχαράμ, ιδιαίτερα κατά τη γιορτή της Ασούρα -τις τελευταίες ημέρες, τουλάχιστον 12 άτομα έχουν σκοτωθεί σε βομβιστικές επιθέσεις εναντίον σιιτών.

Ανακοινώνοντας το νέο μέτρο, ο υπουργός Εσωτερικών Ρεχμάν Μαλίκ επισήμανε ότι στο 90% των περιπτώσεων οι εξτρεμιστές πυροδοτούν τις βόμβες μέσω κινητού τηλεφώνου.

Η κυβέρνηση είχε διακόψει και παλαιότερα τη λειτουργία δικτύων κινητής τηλεφωνίας, όχι όμως σε τόσο μεγάλη κλίμακα.


http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231223461


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου