Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

~ * Η Τροχαία του μέλλοντος * ~







Το E-Patrol της BMW μπορεί να αναπτύξει ρομποτικά σκάφη, τόσο ιπτάμενα όσο και επίγεια, για να ολοκληρώσει τις αποστολές του, ενώ ενδεχομένως να είναι εξοπλισμένο και με όπλα ηλεκτρομαγνητικών παλμών για να εξουδετερώνουν τα οχήματα αυτών που δεν υπακούν στις οδηγίες τους.
Κάθε χρόνο, στο πλαίσιο του LA Auto Show, διοργανώνεται το «Design Challenge», όπου οι αυτοκινητοβιομηχανίες καλούνται να παρουσιάσουν τις ιδέες τους σχετικά με διάφορους τομείς του μέλλοντος του αυτοκινήτου.
Φέτος, το αντικείμενο της εν λόγω «πρόκλησης» είναι η Τροχαία: στο Highway Patrol 2025 («Τροχαία 2025»), κολοσσοί όπως η General Motors η Subaru, η BMW και η Honda παρουσιάζουν εικόνες από το μέλλον, με εντυπωσιακά οχήματα - σε αρκετές περιπτώσεις ρομποτικά, επίγεια drones - τα οποία φαντάζουν βγαλμένα από ταινίες επιστημονικής φαντασίας.
Η ρομποτική φαίνεται να έχει την τιμητική της, καθώς εκτιμάται πως το απαιτούμενο από τις Τροχαίες του μέλλοντος θα είναι οι πολλαπλασιαστές ισχύος, έτσι ώστε να γίνεται περισσότερη δουλειά από λιγότερα άτομα με μικρότερο κόστος.
Η Mercedes Benz παρουσίασε το Ener-G-Force, ένα εξελιγμένο, οικονομικό από πλευράς καυσίμων SUV, το οποίο «επιβάλλεται» στο δρόμο με το μέγεθός του, ενώ η General Motors επέδειξε το «Volt Squad» ένα ολοκληρωμένο σύστημα τριών ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Τα «παιδιά» του Advanced Design Center της εταιρείας διαθέτουν ανθρώπους πιλότους και είναι σχεδιασμένα για να καλύπτουν το τρίπτυχο observe (παρατήρηση), pursue (καταδίωξη), engage (εμπλοκή).



undefined




Η Honda κινήθηκε σε πιο φουτουριστικές κατευθύνσεις με το «σκληροτράχηλο» Traffic Crawler και το Drone Squad, μία ομάδα μη επανδρωμένων αστυνομικών οχημάτων που θα περιπολούν στους δρόμους: επικεφαλής είναι το Auto Drone, ένα «κεντρικό» όχημα (το οποίο μπορεί να είναι ή να μην είναι επανδρωμένο), το οποίο λειτουργεί σαν «βάση/ μητρικό σκάφος», αναπτύσσοντας μικρές ρομποτικές μοτοσικλέτες (Moto Drones) όταν αυτό χρειαστεί, όπως σε περιπτώσεις καταδίωξης ή διάσωσης.
Σε παρεμφερές πλαίσιο κινείται και η BMW, με το E-Patrol, το οποίο μπορεί να αναπτύξει ρομποτικά σκάφη, τόσο ιπτάμενα όσο και επίγεια, για να ολοκληρώσει τις αποστολές του, ενώ ενδεχομένως να είναι εξοπλισμένο και με όπλα ηλεκτρομαγνητικών παλμών για να εξουδετερώνουν τα οχήματα αυτών που δεν υπακούν στις οδηγίες τους.
Τα οχήματα της σειράς Subaru Highway Automated Response Concept (SHARC) είναι ειδικά σχεδιασμένα για τα δεδομένα της Χαβάης, λειτουργούν αυτόνομα και χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ μπορούν να κινηθούν και στο νερό.
Γενικότερα, η τάση για αυτοοδηγούμενα οχήματα φαίνεται πως θεωρείται δεδομένα στοιχείο και χαρακτηριστικό των δρόμων του μέλλοντος. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες φαίνεται να αντιλαμβάνονται τον κόσμο του 2025 ως έναν κόσμο με συνωστισμένους δρόμους, ταλαιπωρημένες υποδομές, περιβαλλοντικά προβλήματα και μειωμένη χρηματοδότηση για τις αστυνομίες- και οι προτάσεις τους κινούνται σε αυτό το επίπεδο. Ο νικητής του φετινού Design Challenge θα αναδειχθεί την Πέμπτη.



http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2258462


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου