Ένα πολύ μεγάλο βήμα για τη θεραπεία των ημικρανιών έκανε ομάδα επιστημόνων στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανακάλυψαν για πρώτη φορά ότι για αυτές ευθύνεται ένα ελαττωματικό γονίδιο!
Οι επιστήμονες μελέτησαν τη γενετική δύο οικογενειών, τα μέλη των οποίων υποφέρουν συχνά από ημικρανίες, γεγονός που τους επέτρεψε να εντοπίσουν το συγκεκριμένο γονίδιο, το οποίο ονομάζεται κινάση της καζεΐνης Ι δ. Η ανακάλυψή τους επιβεβαιώθηκε έπειτα από αντίστοιχες μελέτες σε ποντίκια, οι οποίες έδειξαν ότι το ίδιο γονίδιο όταν είναι ελαττωματικό τούς προκαλεί επίσης έντονο πόνο και μεγάλη ευαισθησία στο φως, τον ήχο, το άγγιγμα κτλ.
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι τα ποντίκια που φέρουν το γονίδιο αυτό παρουσιάζουν συμπτώματα όρασης που εμφανίζονται πριν τις ημικρανίες, τα οποία υποχωρούσαν με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, δρ Louis Ptáček, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, «προφανώς η ένταση του πονοκεφάλου δεν μπορεί να μετρηθεί στα ποντίκια με απόλυτη ακρίβεια, όμως μαζί με τις ημικρανίες υπάρχουν κι άλλα προβλήματα, για τα οποία μπορούν να γίνουν καλύτεροι υπολογισμοί.
«Αυτό είναι το πρώτο γονίδιο που εντοπίζεται με μεταλλάξεις που προκαλούν μια χαρακτηριστική μορφή ημικρανιών. Είναι η πρώτη ματιά που καταφέραμε να ρίξουμε σε ένα μαύρο κουτί, το οποίο μέχρι τώρα δεν ήμασταν σε θέση να κατανοήσουμε», ανέφερε ο ίδιος, τονίζοντας ότι η ανάγκη για νέα φάρμακα είναι επιτακτική.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine, η νέα ανακάλυψη θα συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία νέων και πιο αποτελεσματικών θεραπειών, γεγονός πολύ σημαντικό, καθώς τα φάρμακα που υπάρχουν σήμερα βοηθούν μόνο μερικούς ασθενείς.
Στην επιστημονική ομάδα ανήκει και Emily Bates, η καθηγήτρια χημείας στο πανεπιστήμιο Brigham Young στη Γιούτα, η οποία κατά την εφηβεία υπέφερε από έντονες ημικρανίες που την ανάγκαζαν να διακόπτει συνεχώς τα μαθήματα και τις αθλητικές της δραστηριότητες.
Όπως είπε, οι ημικρανίες εμφανίζονταν πάρα πολύ συχνά, με αποτέλεσμα να χάνει την όρασή της και να κάνει εμετό σχεδόν όλη τη μέρα. Τότε, αποφάσισε να ασχοληθεί με τον τομέα αυτόν, ώστε να βοηθήσει στην εύρεση μιας θεραπείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου