Το trafficking έχει απλώσει τα δίχτυα του και πάνω από την Ελλάδα, αναδεικνύοντας μία ζοφερή πραγματικότητα. Κάθε χρόνο 40.000 γυναίκες και παιδιά αποτελούν θύματα του trafficking (εμπορία γυναικών και παιδιών) στη χώρα μας.
Πάνω από 5.800 παιδιά ηλικίας μικρότερης των 16 ετών ζουν στους δρόμους των μεγαλουπόλεων με το 55% εξ αυτών να είναι πρόσφυγες.
Από το 2005 ως το 2010, συνολικά 1916 παιδιά δηλώθηκαν ως εξαφανισμένα, με τα 8 στα 10 να είναι παιδιά οικονομικών μεταναστών.
Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία για το trafficking στην Ελλάδα παρουσίασε η υφυπουργός Εσωτερικών κυρία Θεοδώρα Τζάκρη στην εκδήλωση: «Διακίνηση και Εμπορία Ανθρώπων: Μύθοι και Πραγματικότητα», η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και διοργανώθηκε από τις μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ActUp ΔΡΑΣΕ Hellas, JEF (Νέοι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές) και InetCosmos.«Η εμπορία ανθρώπων αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο, μια σύγχρονη μορφή δουλείας, η οποία καταρρακώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, και πλήττει με βάναυσο τρόπο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα»
είπε η κυρία Τζάκρη. «Το παγκοσμιοποιημένο αυτό έγκλημα», τόνισε, «δεν θα μπορούσε να αφήσει ανέγγιχτη τη χώρα μας. Το πρόβλημα κυρίως εστιάζεται στην ύπαρξη κυκλωμάτων που διακινούν και εμπορεύονται συνανθρώπους μας με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την καταναγκαστική εργασία».
Η υφυπουργός Εσωτερικών έκανε ακόμη γνωστό ότι τoν Αύγουστο του 2010 η Ελλάδα κύρωσε το Πρωτόκολλο για την Πρόληψη, Καταστολή και Τιμωρία της Παράνομης Διακίνησης Προσώπων, ιδιαίτερα Γυναικών και Παιδιών, γνωστό ως Πρωτόκολλο του Παλέρμο.
Επιπρόσθετα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι και η κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δράση κατά της Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων.
Το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο του trafficking, το 2010 σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 46 του Ν. 3386/2005, χορήγησε και ανανέωσε άδειες διαμονής θυμάτων εμπορίας ανθρώπων που συνεργάζονται με τις διωκτικές αρχές προκειμένου να εξαρθρωθούν κυκλώματα διακινητών.
Εκτός τούτου, το νέο θεσμικό πλαίσιο (ν.3907/2011) επιτρέπει να χορηγούνται και να ανανεώνονται άδειες διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους στα θύματα εμπορίας ανθρώπων που δεν συνεργάζονται με τις διωκτικές αρχές, εφόσον όμως υπάρχει σχετική πράξη χαρακτηρισμού τους από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών.
Η κυρία Τζάκρη αναγνώρισε ωστόσο ότι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για αυτή τη μάστιγα καθώς και των ίδιων των θυμάτων του trafficking δεν αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματική εξάρθρωση των άριστα οργανωμένων κυκλωμάτων, αλλά κυρίως για την ουσιαστική βοήθεια των θυμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου