Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

~ * Speed Demon Creates a Shock * ~









Ακριβώς όπως ορισμένοι οδηγοί τηρούν το όριο ταχύτητας, ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν όλους τους δρόμους σαν να ήταν το Autobahn, κάποια κίνηση αστέρια μέσα στο χώρο πιο γρήγορα από τους άλλους. Ευρεία της NASA-πεδίο Infrared Survey Explorer, ή WISE, συνέλαβε την εικόνα του αστεριού Alpha camelopardalis, ή Alpha Cam, σε αστρονόμος-μιλούν, επιταχύνοντας με τον ουρανό σαν ένα μοτοσικλετιστή zipping μέσω ώρα αιχμής της κυκλοφορίας. Η supergiant αστέρι Alpha κάμερα είναι το φωτεινό αστέρι στη μέση αυτής της εικόνας, που περιβάλλεται από τη μία πλευρά από ένα τόξο-διαμορφωμένο σύννεφο της σκόνης και αερίων - ένα σοκ τόξο - το οποίο είναι χρωματισμένο κόκκινο σε αυτό το υπέρυθρο άποψη.
Παρόμοιους ταχέως αστέρια καλούνται δραπέτη αστέρια. Η απόσταση και την ταχύτητα της Alpha κάμερα είναι κάπως αβέβαιο. Είναι ίσως κάπου μεταξύ 1.600 και 6.900 έτη φωτός μακριά και κινείται σε ένα καταπληκτικό ρυθμό κάπου μεταξύ 680 και 4.200 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο (μεταξύ 1,5 και 9,4 εκατομμύρια μίλια/ώρα). Αποδεικνύεται ότι το WISE είναι ιδιαίτερα έμπειροι στην σοκ πλώρη απεικόνισης από δραπέτη αστέρια. Προηγούμενα παραδείγματα μπορεί να δει γύρω από Ζέτα Οφιούχου, AE Aurigae και Menkhib. Αλλά Alpha Cam στροφές τα πράγματα σε μια διαφορετική ταχύτητα. Για να τεθεί η ταχύτητά του σε προοπτική, αν η Alpha κάμερα ήταν ένα αυτοκίνητο οδήγησης στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 4.200 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, θα έπαιρνε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο για να ταξιδέψει από το Σαν Φρανσίσκο στη Νέα Υόρκη!
Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι είναι δραπέτης αστέρια που βρίσκονται σε κίνηση, είτε μέσα από την έκρηξη σουπερνόβα από ένα συνοδό άστρο ή μέσω των βαρυτικών αλληλεπιδράσεων με άλλα αστέρια σε ένα σύμπλεγμα. Επειδή η Alpha Cam είναι μια supergiant αστέρι, εκπέμπει ένα πολύ ισχυρό άνεμο. Η ταχύτητα του ανέμου ενισχύεται προς τα εμπρός το αστέρι κινείται στο χώρο. Όταν αυτό το ταχέως μεταβαλλόμενο slams άνεμο στην πιο αργή-κινείται διαστρικό υλικό, ένα σοκ τόξο δημιουργείται, παρόμοιο με το επακόλουθο μπροστά από την πλώρη του πλοίου σε νερό. Ο αστρικός άνεμος συμπιέζει το διαστρικό αέριο και σκόνη, με αποτέλεσμα να ζεσταθεί και να λάμπουν στο υπέρυθρο. σοκ τόξο Alpha κάμερα δεν μπορεί να δει στο ορατό φως, αλλά ανιχνευτές υπέρυθρων WISE είναι να μας δείξει τη χαριτωμένη τόξο θερμαινόμενη αερίου και σκόνης γύρω από το άστρο.
JPL διαχειρίζεται και λειτουργεί το Wide-field Infrared Survey Explorer για την Επιστήμη Αποστολή της NASA Διεύθυνσης, Ουάσιγκτον. Ο κύριος ερευνητής, Edward Wright, βρίσκεται στο UCLA. Η αποστολή ήταν ανταγωνιστικά έχουν επιλεγεί στο πλαίσιο εξερευνητές της NASA Πρόγραμμα που διαχειρίζεται η Goddard Space Flight Center, Greenbelt, MD Το όργανο επιστήμη χτίστηκε από το διαστημικό Dynamics Laboratory, Logan, Utah, και το διαστημικό σκάφος χτίστηκε από Ball Aerospace & Technologies Corp, Boulder , Colo εργασίες Επιστήμη και επεξεργασία δεδομένων πραγματοποιείται στο υπέρυθρο Επεξεργασία και Ανάλυση Κέντρο στο California Institute of Technology στη Πασαντένα. Caltech διαχειρίζεται JPL για τη NASA.
Περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.nasa.gov/wise , http://wise.astro.ucla.edu και http://jpl.nasa.gov/wise .
 
 
Whitney Clavin 818-354-4673
Jet Propulsion Laboratory, Πασαντένα της Καλιφόρνια
whitney.clavin jpl.nasa.gov @


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου