Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

~ * Ρώσοι «άγγιξαν» την επιφάνεια της λίμνης Βοστόκ * ~








Έτοιμοι να αποκαλύψουν τα μυστικά της λίμνης Βοστόκ, που εδώ και εκατομμύρια χρόνια βρίσκεται θαμμένη κάτω από 4 χιλιόμετρα πάγου, φέρονται να είναι Ρώσοι επιστήμονες. Όπως μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti επικαλούμενο ανώνυμη πηγή προσκείμενη στην ομάδα που πραγματοποιεί τη γεώτρηση, «οι επιστήμονές μας σταμάτησαν να τρυπούν [πάγο] στο βάθος των 3.768 μέτρων και έφθασαν στην επιφάνεια της λίμνης».

Οι Ρώσοι χρειάστηκαν πάνω από 20 χρόνια για να πετύχουν το στόχο τους, κυρίως λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών στην Ανταρκτική, ενώ ήρθαν αντιμέτωποι και με άλλες δυσκολίες, όπως την έλλειψη πόρων ή τις αμφιβολίες που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς για την ασφάλεια του εγχειρήματος.

Ο ενθουσιασμός για το κατόρθωμά τους είναι μεγάλος: μεγάλη μερίδα συναδέλφων τους αδημονεί να μάθει τα μυστικά της μεγαλύτερης παγωμένης λίμνης της Ανταρκτικής, η οποία ανακαλύφθηκε μόλις στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Εκφράζονται ωστόσο και φόβοι ότι η παρθένα λίμνη, που ενδέχεται να φιλοξενεί άγνωστες μορφές ζωής, θα μπορούσε να μολυνθεί από κηροζίνη, Φρέον και άλλα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν στη γεώτρηση.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου