Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

~ * Αγώνας δρόμου για τον εντοπισμό ζωής κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής. * ~





Τον παγωμένο φλοιό της Ανταρκτικής τρύπησε ομάδα Ρώσων επιστημόνων, στην προσπάθειά της να φθάσει στην παγωμένη υπόγεια λίμνη Βοστόκ για να ανακαλύψει μορφές ζωής προσαρμοσμένες για επιβίωση στις συγκεκριμένες αντίξοες συνθήκες.
Αν οι επιστήμονες επιβεβαιώσουν την ύπαρξη ζωής κάτω από τους πάγους, θα μπορούν να ελπίζουν ότι θα ανακαλύψουν ζωή σε άλλους πλανήτες ή δορυφόρους, όπως τον Αρη, την Ευρώπη στο Δία ή τον Εγκέλαδο του Κρόνου. «Θυμίζει την πρώτη πτήση στη Σελήνη», λέει ο Βαλέρι Λούκιν, επικεφαλής της ρωσικής αποστολής.
Υστερα από 20 χρόνια διακεκομμένων προσπαθειών, η Ρωσία ήταν η πρώτη που πέτυχε να τρυπήσει τα 3.700 μέτρα συμπαγούς πάγου μέχρι την υπόγεια λίμνη Βοστόκ, τη μεγαλύτερη και πιο απομονωμένη από τις 350 καταγεγραμμένες υπόγειες παγωμένες λίμνες, που έχουν μείνει ανέπαφες για 15 με 25 εκατομμύρια χρόνια.
Την ίδια ώρα, επιστήμονες από ΗΠΑ και Βρετανία σχεδιάζουν και αυτοί να κατευθυνθούν στο Νότιο Πόλο στα μέσα Οκτωβρίου 2012, για να αναλύσουν δείγματα πάγου από δύο άλλες λίμνες, τη λίμνη Ελσουερθ και τη λίμνη Ουίλανς. Οι δύο αυτές αποστολές θα μεταφέρουν επί τόπου τον αναγκαίο μικροβιολογικό εξοπλισμό, ενώ οι Ρώσοι θα αναγκασθούν να στείλουν τα δείγματά τους στη Μόσχα για ανάλυση.
Εναν αιώνα μετά την πρώτη εξερευνητική αποστολή στο Νότιο Πόλο, η ανακάλυψη του δικτύου υπόγειων παγωμένων λιμνών στην Ανταρκτική, χάρη σε δορυφορικές εικόνες στα τέλη της δεκαετίας του 1990, έδωσε αφορμή για νέες επιστημονικές αποστολές.
Η Ρωσία φιλοδοξεί να φθάσει τη λίμνη Βοστόκ, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο. Παρά την επιτυχία τους, όμως, οι Ρώσοι εκφράζουν σήμερα την πικρία τους για τη διακοπή της γεώτρησης που τους επιβλήθηκε για πολλά χρόνια, λόγω αμφιβολιών για τις περιβαλλοντικές τους πρακτικές.
Σε μία προσπάθεια να προλάβουν τυχόν επικρίσεις, οι Ρώσοι επιστήμονες επέλεξαν διαφορετική μέθοδο αυτή τη φορά. Οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν έτσι τρυπάνι μικρότερης διατομής για τα τελευταία μέτρα πριν φθάσουν στη λίμνη, φροντίζοντας να, μην μολύνουν τα νερά της με λιπαντικό υγρό, που χρησιμοποιούν για τη διάτρηση.
Οι αμερικανικές και βρετανικές ομάδες επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν ζεστό νερό για τη διάνοιξη των δικών τους σηράγγων προς τις λίμνες Ελσουερθ και Ουίλανς αντίστοιχα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου