Ένα πλούσιο υλικό για την επιστημονικά τεκμηριωμένη ολιστική αντιμετώπιση παθήσεων αλλά και βιολογικών προβλημάτων που δυσχεραίνουν την καθημερινότητά μας «κρύβεται» μέσα στο πλούσιο γενετικό απόθεμα της φύσης. Για παράδειγμα στη φύση υπάρχουν βακτήρια φιλικά προς τα φυτά αλλά εχθρικά προς άλλους μικροοργανισμούς που τα καταστρέφουν. Αυτά μπορούν να αντικαταστήσουν ή να μειώσουν στο ελάχιστο τη χρήση φυτοφαρμάκων. Και υπάρχουν ακόμη βακτήρια που μπορούν να καθαρίσουν τις αρχαιότητες χωρίς να τις φθείρουν, και κάποια άλλα που μεταβολίζουν καλύτερα το πετρέλαιο και να μπορούν να βελτιώσουν την ενεργειακή του απόδοση.
Πώς όμως όλα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν; Τους τρόπους προσέγγισης των βιολογικών προβλημάτων του ανθρώπου αλλά και των ειδών του ζωικού και φυτικού κόσμου αναζητούν οι επιστήμονες με τη βοήθεια της βιοπληροφορικής.
«Βιοπληροφορική είναι το επιστημονικό πεδίο όπου η σύμπραξη της βιολογίας με την πληροφορική εξερευνά νέους τρόπους για την προσέγγιση των βιολογικών προβλημάτων. Σήμερα χάρη στη βιολογία και στη γενετική υπάρχει μια πληθώρα πληροφοριών οι οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των βιολογικών προβλημάτων. Το πλήθος όμως και η πολυπλοκότητά τους δυσχεραίνει τη χρήση τους. Στο σημείο αυτό η εμπλοκή της πληροφορικής συμβάλει στην ανάλυση ή στη σύνθεση αυτών των πληροφοριών ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν. Για παράδειγμα ενώ για την εκδήλωση μονοπαραγοντικών νόσων ευθύνονται 100% τα γονίδια, για την εκδήλωση των πολυπαραγοντικών νόσων ευθύνονται κατά 70% τα γονίδια και κατά 30% περιβαλλοντικοί παράγοντες. Έτσι για την αντιμετώπιση των πολυπαραγοντικών νόσων θα εξετάσουμε τις πληροφορίες από το γενετικό υπόβαθρο αλλά θα εξετάσουμε και παράγοντες όπως το περιβάλλον στο οποίο εκδηλώνεται η πάθηση για την οποία υπάρχει η γενετική προδιάθεση. Αυτό παρέχει τη δυνατότητα να αντιμετωπιστεί η πάθηση εξατομικευμένα με τη διατροφή αλλά και τη χρήση του φαρμάκου το οποίο θα επιδρά στον κάθε ασθενή διαφορετικά» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής γενετικής στο ΑΠΘ, Ζαχαρίας Σκούρας, με αφορμή το Διεθνές Συμπόσιο Βιοπληροφορικής, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 7-8 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη στο ΝΟΗΣΙΣ.
Το Συμπόσιο αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε 25 Έλληνες και ξένους νέους επιστήμονες να αποκτήσουν βασικά εφόδια στον τομέα της Βιοπληροφορικής, αλλά και ερεθίσματα για την περαιτέρω ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου στη χώρα μας.
«Ο κλάδος της Βιοπληροφορικής σήμερα θεωρείται, παγκόσμια, ένας από τους πλέον αναπτυσσόμενους, με εξαιρετικά ευρύ πεδίο εφαρμογών, ενώ έχει ήδη επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα και έχει συγκεντρώσει ιδιαίτερα σημαντικές επενδύσεις. Κατέχει κεντρική θέση στις σύγχρονες εξελίξεις των Επιστημών της Ζωής, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τα προγράμματα «αποκωδικοποίησης» των γονιδιωμάτων περιλαμβανομένου και αυτού του ανθρώπου. Η επιτυχής διεξαγωγή του συμποσίου Βιοπληροφορικής στη Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει σημαντικό στοιχείο ανάδειξης των δυνατοτήτων και της δυναμικής του Τμήματος Βιολογίας και του ΑΠΘ» πρόσθεσε ο κ Σκούρας.
Το συμπόσιο πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής (European Bioinformatics Institute) που εδρεύει στο Κέμπριτζ και του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, το οποίο έχει εντάξει τη βιοπληροφορική στο πρόγραμμα σπουδών καθώς και στο ερευνητικό του πεδίο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου