Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

~ * Barbe Bleue Charles Perrault ο Κυανοπώγωνας * ~





"Κυανοπώγωνα" (γαλλικά: La Barbe Bleue) είναι ένα γαλλικό λογοτεχνικό παραμύθι, η πιο διάσημη εκδοχή επιζών του οποίου γράφτηκε από τον Charles Perrault και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από Barbin στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 1697 σε Histoires ou Contes du temps passé. Το παραμύθι αφηγείται την ιστορία μιας βίαιης ευγενής στη συνήθεια για τη δολοφονία συζύγους του και τις προσπάθειες μιας γυναίκας να αποφύγει τη μοίρα των προκατόχων της. Gilles de Rais, του 15ου αιώνα, αριστοκράτης και παραγωγικός συρροή δολοφόνος, έχει προταθεί ως η πηγή για το χαρακτήρα του Κυανοπώγωνα, όπως έχει Conomor το Καταραμένο, ένα πρώιμο Breton βασιλιά. "The White Dove", "Mister Fox" και "Bird Fitcher του" είναι παραμύθια παρόμοια με "Κυανοπώγωνα".




 Κυανοπώγωνα είναι ένας πλούσιος αριστοκράτης, ο φόβος και απέφευγε λόγω της άσχημο, μπλε γενειάδα του. Έχει παντρευτεί αρκετές φορές, αλλά κανείς δεν ξέρει τι έγινε από τις συζύγους του. Είναι ως εκ τούτου αποφεύγεται από τις τοπικές κορίτσια. Όταν ο Κυανοπώγωνας επισκέπτεται ένας από τους γείτονές του και ζητά να παντρευτεί μία από τις δύο κόρες της, τα κορίτσια τρομοκρατημένοι, και το καθένα προσπαθεί να τον περάσει στην άλλη. Τελικά μιλά τη νεότερη κόρη να επισκεφτούν αυτόν, και μετά φιλοξενεί ένα υπέροχο συμπόσιο, που την πείθει να τον παντρευτεί. Μετά την τελετή, πηγαίνει να ζήσει μαζί του στο πύργο του.
Πολύ σύντομα μετά, Κυανοπώγωνα ανακοινώνει ότι πρέπει να φύγει από τη χώρα για λίγο? Δίνει όλα τα κλειδιά του πύργου με τη νέα του σύζυγο, λέγοντας ότι της ανοίξει τις πόρτες σε δωμάτια που περιέχουν θησαυρούς του. Εκείνος της λέει να χρησιμοποιήσει τα πλήκτρα ελεύθερα και να απολαύσετε τον εαυτό της, ενώ είναι μακριά. Ωστόσο, ο ίδιος δίνει επίσης της το κλειδί για ένα μικρό δωμάτιο κάτω από το κάστρο, τονίζοντας σε αυτή ότι δεν πρέπει να τεθεί αυτό το δωμάτιο κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Έχει όρκους ότι δεν θα εισέλθουν στην αίθουσα. Στη συνέχεια, πηγαίνει μακριά και αφήνει το σπίτι στα χέρια της. Αμέσως, που έχει ξεπεραστεί με την επιθυμία να δούμε ποια είναι η αίθουσα απαγορευμένο κατέχει? Και, παρά τις προειδοποιήσεις από την επίσκεψη της αδελφής της, Άννα, το κορίτσι εγκαταλείπει τους επισκέπτες της κατά τη διάρκεια ενός πάρτι σπίτι και παίρνει το κλειδί για το δωμάτιο.
Η σύζυγος ανακαλύπτει αμέσως φρικτό μυστικό του δωματίου: το δάπεδό του είναι γεμάτη με αίμα και τις δολοφόνησαν φορείς της πρώην συζύγους του συζύγου της κρέμονται από γάντζους στους τοίχους. Τρομοκρατημένοι, πέφτει το κλειδί στην λίμνη αίματος. Εκείνη φεύγει από το δωμάτιο, αλλά το αίμα χρώση το κλειδί δεν θα ξεπλύνετε. Αυτή αποκαλύπτει το μυστικό δολοφονική του συζύγου της με την αδελφή της Anne, και οι δύο σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν το κάστρο την επόμενη μέρα? Όμως, επιστρέφει στο σπίτι του Κυανοπώγωνα απροσδόκητα το επόμενο πρωί και, παρατηρώντας το αίμα στο κλειδί, αμέσως ξέρει η γυναίκα του έχει σπάσει τον όρκο της. Σε μια τυφλή οργή, που απειλεί να την αποκεφαλίσει επί τόπου, αλλά εκείνη τον εκλιπαρεί να της δώσει ένα τέταρτο της ώρας να πω προσευχές της. Συναινεί, έτσι κλειδώνεται στο υψηλότερο πύργο με την Anne. Ενώ Κυανοπώγωνα, το σπαθί στο χέρι, προσπαθεί να σπάσει την πόρτα, οι αδελφές περιμένουν δύο αδέλφια τους για να φθάσουν. Την τελευταία στιγμή, όπως Κυανοπώγωνα είναι έτοιμος να παραδώσει το μοιραίο χτύπημα, οι αδελφοί σπάσει μέσα στο κάστρο? Και, όπως ο ίδιος προσπαθεί να φύγει, θα τον σκοτώσουν. Φεύγει χωρίς κληρονόμους, αλλά η σύζυγός του, ο οποίος κληρονομεί όλα μεγάλη περιουσία του. Χρησιμοποιεί το μέρος του για μια προίκα για να παντρευτεί την αδελφή της, ένα άλλο μέρος για τις προμήθειες «καπετάνιους» τους αδελφούς της, και το υπόλοιπο να παντρευτεί μια άξια κύριος που την κάνει να ξεχάσει φρικτή συνάντηση της με τον Κυανοπώγωνα.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου