Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

~ * Ιαπωνία: Ανησυχία για το δίκτυο ηλεκτροδότησης εν μέσω ηλιακής «έκρηξης» * ~


undefined


Tο πράσινο φως για ηλιακά πρότζεκτ ισχύος άνω των 11.000MW έχει δώσει από τις αρχές του έτους η ιαπωνική κυβέρνηση, όπως καταδεικνύουν νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι τα υπάρχοντα δίκτυα ηλεκτροδότησης δεν μπορούν να υποστηρίξουν όλα τα προταθέντα έργα.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, η αγορά ηλιακής ενέργειας της Ιαπωνίας θα ξεπεράσει φέτος αυτήν της Γερμανίας, προσεγγίζοντας τα 20 δισεκατομμύρια. Τον περασμένο Ιούλιο, με στόχο να αντισταθμίσει την απώλεια της πυρηνικής ενέργειας, στον απόηχο του πυρηνικού ατυχήματος της Φουκουσίμα, η κυβέρνηση της χώρας έθεσε σε εφαρμογή πρόγραμμα feed-in tariff, το οποίο αφορά κυρίως αιολικά πάρκα και γεωθερμία, αλλά καλύπτει και τα φωτοβολταϊκά.
Κατά το National Geographic ωστόσο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει «αστερίσκους», οι οποίοι επιτρέπουν στους παρόχους να περιορίσουν ή ακόμη και να απορρίψουν την πρόσβαση στο δίκτυο ηλεκτροδότησης για να διασφαλίσουν τη σταθερή παροχή ρεύματος.
REUTERS
Οι 10 κορυφαίες χώρες σε εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών
Όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα έρευνας του Ιδρύματος Ανανεώσιμης Ενέργειας της Ιαπωνίας, οι τοπικοί πάροχοι αρνήθηκαν την πρόσβαση στο 20% των εταιρειών του κλάδου λόγω πλειονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, ενώ με το 37% συμφώνησαν σε περιορισμένη παροχή ρεύματος στο δίκτυο.
Η κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε εμφανίζεται διατεθειμένη για επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια, δυόμιση χρόνια μετά από την καταστροφή που είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας οι πυρηνικοί αντιδραστήρες, οι οποίοι κάλυπταν σχεδόν το εν τρίτο των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Ωστόσο, μια αλληλουχία προβλημάτων στη Φουκουσίμα και οι αντιδράσεις που αυτά προκαλούν, φαίνεται πως έχουν καθυστερήσει τη λήψη οριστικών αποφάσεων.
«Η κυβέρνηση πρέπει να δείξει την κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει σε ό,τι αφορά την ενεργειακή πολιτική της χώρας», δήλωσε στο National Geographic ο Χιροάκι Φούτζι από την SB Energy της Softbank. «Μόνο τότε θα μπορέσουν οι πάροχοι να κάνουν σχέδια για μελλοντικές επενδύσεις και οι διαχειριστές να σκεφτούν πώς θα βγάλουν κέρδος και να καταρτίσουν επιχειρηματικά σχέδια».








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου