Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

~ * Οι ημικρανίες «αλλάζουν» τον εγκέφαλο Προκαλούν μόνιμες αλλοιώσεις στις εγκεφαλικές δομές, σύμφωνα με νέα δανέζικη μελέτη * ~


Οι ημικρανίες «αλλάζουν» τον εγκέφαλο


Κοπεγχάγη 

Διαφορές ως προς τις εγκεφαλικές τους δομές εμφανίζουν άτομα που ταλαιπωρούνται από ημικρανίες, αναφέρει νέα μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Προχωρώντας σε μετα-ανάλυση 20 προηγούμενων μελετών, οι επιστήμονες εντόπισαν αλλαγές στη λευκή ουσία όπως επίσης και αλλοιώσεις στον εγκέφαλο ασθενών με ημικρανίες.

Όπως εξηγούν, με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Neurology», στην παρούσα φάση τα ευρήματά τους χρήζουν περαιτέρω μελέτης προκειμένου να καταφέρουν να εξηγήσουν τα ακριβή αίτια που οδηγούν στις συγκεκριμένες αλλοιώσεις.

«Ως νευρολόγος, βλέπω ότι πολλοί ασθενείς ρωτούν κατά πόσο οι  ημικρανίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στον εγκέφαλο» αναφέρει ο επικεφαλής δρ Μεσούντ Ασίνα.

Η μελέτη

Στο πλαίσιο της μετα-ανάλυσης, οι επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία προηγούμενων μελετών που είχαν προκύψει με τη βοήθεια μαγνητικής τομογραφίας (MRI).

Φάνηκε λοιπόν, ότι οι ημικρανίες προκαλούσαν «ανωμαλίες στη λευκή ουσία του εγκεφάλου» και αλλοιώσεις που θύμιζαν «μίνι εγκεφαλικά» επεισόδια. Κάτι τέτοιο ήταν μάλιστα συχνότερο σε ασθενείς που ταλαιπωρούνταν από ημικρανίες με αύρα.

«Οι ημικρανίες σχετίζονται με δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο, ωστόσο για την ώρα δεν γνωρίζουμε πώς ή γιατί συμβαίνει αυτό» εξηγεί ο δρ Ασίνα.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου