«Αντίγραφα ασφαλείας» σκέψεων, γνώσεων και αναμνήσεων προφητεύει σε 20 χρόνια ο «γκουρού» Ρέι Κούρτσβαϊλ
ΒΙΕΝΝΗ Α κούγεται βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά να που ένας από τους πλέον αξιόπιστους «γκουρού» της μελλοντολογίας, ο Ρέι Κούρτσβαϊλ, βεβαιώνει ότι μέσα στα επόμενα 20 χρόνια θα είμαστε σε θέση να κάνουμε «backup», δηλαδή να αποθηκεύσουμε σε ψηφιακή μορφή, ολόκληρο το περιεχόμενο του εγκεφάλου μας μαζί με τις αναμνήσεις!
Ο Κούρτσβαϊλ δεν είναι τυχαίος «προφήτης». Ο διάσημος αμερικανός μελλοντολόγος και εφευρέτης είναι ο άνθρωπος που το μακρινό 1980 είχε προβλέψει επίσης ότι στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 κάθε άνθρωπος θα έχει τον προσωπικό του υπολογιστήκαι ας τον αποκαλούσαν «τρελό». Ο κορυφαίος επιστήμονας, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πατέρες της τεχνολογίας φωνητικής αναγνώρισης στους υπολογιστές, προέβλεψε κατά τη διάρκεια συμποσίου πριν από λίγες ημέρες στη Βιέννη της Αυστρίας ότι σε λίγα χρόνια θα είναι έτοιμα τα λεγόμενα «αντίγραφα ασφαλείας» του ανθρώπινου εγκεφάλου.
«Θεωρώ ότι το πολύ σε 20 χρόνια από τώρα θα έχουμε στη διάθεσή μας χιλιάδες μικροσκοπικά κομπιούτερ να ρέουν στο αίμα μας» τόνισε ο 62χρονος φουτουριστής, προσθέτοντας ότι «οι νανοσυσκευές αυτές θα λειτουργούν σαν σκληροί δίσκοι μέσα στους οποίους θα αποθηκεύονται οι σκέψεις, οι εμπει ρίες, γενικά οτιδήποτε μας συγκροτεί ως άτομα».
Σύμφωνα με τον κ. Κούρτσβαϊλ, στο μέλλον οι μηχανές θα αποκτήσουν ολοένα και περισσότερα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα οι άνθρωποι θα αποκτήσουν τις ικανότητες των μηχανών. Ετσι η δύναμη των κομπιούτερ σε λίγο καιρό θα είναι τέτοια ώστε θα είναι δυνατόν να αναπαραχθεί και η παραμικρή λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Ως τα μέσα της δεκαετίας του 2020, σύμφωνα με τον αμερικανό επιστήμονα, ο ανθρώπινος εγκέφαλος θα έχει «τροποποιηθεί αντίστροφακαι θα διαθέτουμε μηχανολογικό εξοπλισμό και λογισμικά για την εφαρμογή της ανθρώπινης νοημοσύνης σε ένα μη βιολογικό υπόστρωμα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Στόχος του διαπρεπούς εφευρέτη είναι να κερδίσει την πνευματική αθανασία μεταφέροντας, προτού πεθάνει, το περιεχόμενο του μυαλού του σε ένα «backup», «ακριβώς όπως μεταφέρουμε τα αρχεία του υπολογιστή μας σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο».
Ο κ. Κούρτσβαϊλ πιστεύει επίσης ότι μέσω της βιο-μηχανικής, της τεχνητής νοημοσύνης και της νέας διατροφής οι άνθρωποι θα νικήσουν τον θάνατο, ενώ τα τσιπ στον εγκέφαλο και στο σώμα μας θα είναι σε μερικές δεκαετίες ικανά να «παγώσουν» τη διαδικασία της γήρανσης. Παράλληλα υποστηρίζει ότι η ανθρωπότητα είναι πολύ κοντά στη «Μοναδικότητα» (Singularity), όπως αποκαλεί το χρονικό σημείο κατά το οποίο η τεχνολογία θα αρχίσει να εξελίσσεται αυτόνομα και με ταχύτητα που ο άνθρωπος δεν θα μπορεί πλέον να συλλάβει. Να σημειωθεί ότι ο διάσημος ερευνητής εργάζεται αυτόν τον καιρό από κοινού με την Google επάνω σε ένα σχέδιο για την επίλυση του παγκόσμιου ενεργειακού προβλήματος.
Η επιστημονική πορεία που θα ακολουθούσε ο Ρέι Κούρτσβαϊλ φάνηκε από μικρή ηλικία. Οταν ήταν ακόμη μαθητής λυκείου, το 1965, κατασκεύασε έναν υπολογιστή με τον οποίο μπορούσε κάποιος να συνθέσει μουσική, όπως ακριβώς όλοι οι μεγάλοι κλασικοί μουσουργοί. Για τη συγκεκριμένη εφεύρεση δέχθηκε μάλιστα τα συγχαρητήρια του τότε προέδρου των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον σε ειδική εκδήλωση που είχε γίνει για να τιμηθούν οι καλύτεροι αμερικανοί νεαροί επιστήμονες. Αργότερα κατασκεύασε τον πρώτο επίπεδο σαρωτή και μια συσκευή βοήθειας για τυφλούς η οποία έκανε εκφώνηση γραπτών κειμένων διευκολύνοντας τη ζωή και το έργο του φίλου του διάσημου τραγουδιστή Στίβι Γουόντερ. Παίρνει 250 συμπληρώματα διατροφής την ημέρα και είναι απολύτως βέβαιος ότι οι υπολογιστές τον κάνουν κάθε ημέρα και εξυπνότερο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου