Εκατοντάδες νέα είδη εντόμων που βρέθηκαν διατηρημένα σε κεχριμπάρι 52 εκατομμυρίων ετών αλλάζουν τις θεωρίες των γεωλόγων για τη σύγκρουση της ινδικής χερσονήσου με την υπόλοιπη ασιατική ήπειρο.
Μέλισσες, τερμίτες, μυρμήγκια, αράχνες και ψύλλοι περιλαμβάνονται στα 700 είδη αρθροπόδων που βρέθηκαν παγιδευμένα μέσα στο κεχριμπάρι, συνολικού βάρους 150 κιλών. Το απολιθωμένο ρετσίνι προέρχεται από ένα τροπικό δάσος που αποκαλύπτεται ότι υπήρχε στην περιοχή του Καμπέι, στο κρατίδιο Γκουζαράτ.
Οι ερευνητές περίμεναν ότι τα είδη αυτά θα ήταν αρκετά διαφορετικά από τα είδη που ζούσαν εκείνη την περίοδο στην Ασία, δεδομένου ότι η ινδική υποήπειρος παρέμεινε για καιρό ένα απομονωμένο νησί που περιπλανιόταν στον ωκεανό.
«Όπως μια παλιά φωτογραφία, το κεχριμπάρι δείχνει πώς έμοιαζε η ζωή στην Ινδία μόλις πριν συγκρουστεί με την ασιατική ήπειρο» δήλωσε στο AFP o Ζεστ Ραστ του Πανεπιστημίου της Βόννης, επικεφαλής της διεθνούς ερευνητικής ομάδας.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι η Ινδία και η Ασία παρέμειναν απομονωμένες για λιγότερο χρονικό διάστημα από ό,τι είχε εκτιμηθεί ως σήμερα, αναφέρουν οι ερευνητές στο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Οδύσσεια
Όλη η ξηρά της υδρογείου ήταν αρχικά ενωμένη σε μια υπερήπειρο που ονομάστηκε Παγγαία. Αργότερα χωρίστηκε σε δύο κομμάτια, την Γκοντβάνα στο νότιο ημισφαίριο και τη Λαυρασία στο βόρειο.
Η Ινδία ήταν αρχικά τμήμα της Γκοντβάνα, από την οποία αποσπάστηκε και άρχισε να μετακινείται προς το βορρά. Διαχωρίστηκε τελικά από την Αφρική και τελικά, πριν από περίπου 50 εκατ. χρόνια, συγκρούστηκε με την ασιατική ήπειρο και προκάλεσε το σχηματισμό των Ιμαλαΐων.
Θα περίμενε λοιπόν κανείς η πανίδα της Ινδίας πριν από 52 εκατ. χρόνια να έμοιαζε περισσότερο με την πανίδα της (κάποτε γειτονικής) Αφρικής και Μαδαγασκάρης.
Περιέργως, όμως, τα είδη που εξετάστηκαν στο κεχριμπάρι είχαν μεγαλύτερη συγγένεια με είδη της Ασίας, της Βόρειας Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας.
«Γνωρίζαμε ότι η Ινδία ήταν κάποτε απομονωμένη, ήταν όμως άγνωστο το πότε και για πόσο καιρό. Οι βιολογικές ενδείξεις στις αποθέσεις κεχριμπαριού δείχνουν ότι υπήρχε κάποια βιοτική σύνδεση» γράφουν οι ερευνητές.
Αυτή η «βιοτική σύνδεση» ήταν πιθανώς μια σειρά από νησιά ανάμεσα στην Ινδία και την Ασία, μέσω των οποίων τα έντομα θα μπορούσαν να μεταπηδούν από τον ένα όγκο ξηράς στον άλλο.
Η εικόνα θα μπορούσε να ξεκαθαριστεί στο μέλλον από τις περαιτέρω μελέτες -στην ίδια τοποθεσία του Καμπέι έχουν βρεθεί εκατοντάδες ακόμα κιλά κεχριμπαριού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου