Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

~ * Γονιδιακή η αιτιολογία της ημικρανίας * ~










Οι επιστήμονες του Oxford University προσδιόρισαν ότι οι ημικρανίες οφείλονται σε μια γενετική ανωμαλία. Σε αυτή τη νέα μελέτη εντόπισαν ένα ειδικό γονίδιο, το όνομα του οποίου είναι TRESK.
Το εν λόγω γονίδιο φάνηκε να ευθύνεται για τις ημικρανίες και η ανακάλυψή του μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπισή τους τόσο από τις γυναίκες που υποφέρουν απ' αυτές (μία στις πέντε) όσο και από τους άνδρες (ένας στους δέκα).
Η μελέτη κατέληξε ότι, αν το γονίδιο δεν λειτουργεί κατάλληλα, μπορεί να δώσει ώθηση σε ευαίσθητα κέντρα του εγκεφάλου και να προκαλέσει σοβαρό πονοκέφαλο.
Μια ημικρανία είναι ένας μεγάλης διάρκειας πονοκέφαλος, με το χαρακτηριστικό του σφύζοντος πόνου στη μετωπιαία περιοχή ή στη μία πλευρά της κεφαλής. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μια προειδοποιητική οπτική διαταραχή, τη λεγόμενη αύρα. Ενώ κάποιοι άλλοι, πριν από την έναρξη του πονοκεφάλου, έχουν συμπτώματα, όπως ναυτία, και κατά τη διάρκεια του πονοκεφάλου παρουσιάζουν ευαισθησία στο φως.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει την ημικρανία ως μια αιτία αναπηρίας και έχει προσδιοριστεί ως η πιο δαπανηρή νευρολογική διαταραχή στην Ευρώπη. Η νέα ανακάλυψη θα δώσει τη δυνατότητα να βρεθεί κάποιος τρόπος να πολεμηθεί η ημικρανία και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής αυτών που υποφέρουν απ' αυτήν.


r


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου