Το μνημείο που απεικονίζει τη «Νίκη του Καλλιμάχου» έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν οι επισκέπτες του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Το ύψος 4,64 μέτρων μνημείο βρίσκεται στο τμήμα των αρχαϊκών μνημείων και η μεταλλική κατασκευή του κίονα, που συγκρατεί τα διάφορα τμήματα, είναι τέτοια που επιτρέπει να προστεθούν και άλλα κομμάτια που πιθανόν βρεθούν.
Τα εγκαίνια της αίθουσας που εκτίθεται το μνημείο έκανε την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του με τη φράση «όλα τώρα κρέμονται επάνω σου», αναφερόμενος στον υποθετικό διάλογο μεταξύ Μιλτιάδη και Καλλιμάχου, σχετικά με το αν οι Έλληνες θα έπαιρναν την απόφαση να αντιμετωπίσουν τον μεγαλύτερο στρατό της εποχής. «Έναν στρατό ο οποίος», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «δεν είχε ούτε διλήμματα ούτε αναστολές, αλλά και καμία διαδικασία να αντιμετωπίσει, καθώς ένας αποφάσιζε και οι υπόλοιποι εκτελούσαν. Περήφανοι θα μπορούσαμε να ήμασταν ακόμα κι αν η ιστορία είχε τελειώσει εκεί» - δηλαδή στη διαδικασία, με την οποία αποφασίστηκε η μάχη- δήλωσε ο κ. Γερουλάνος, για να καταλήξει ότι «σήμερα δεν αποκαλύπτουμε ένα μνημείο ενός ακόμα στρατηγού, αλλά μια δημοκρατική διαδικασία, που άλλαξε την πορεία της ιστορίας».
«Οι συντηρητές συναρμολόγησαν το έργο με έναν σύγχρονο τρόπο, χωρίς να συμπληρωθεί τίποτα, ώστε να μπορεί κανείς να το δει όπως ήταν αυθεντικά» δήλωσε ο κ. Παντερμαλής, πρόεδρος του νέου μουσείου της Ακρόπολης, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, την αξία της ψήφου του Καλλιμάχου, που, αν ήταν διαφορετική, όλη η μετέπειτα ιστορία θα διέφερε.
Η εκδήλωση ήταν μία από τις βασικές εκδηλώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για την επέτειο των 2.500 ετών από τη Μάχη του Μαραθώνα. Κορύφωση των εορτασμών η διεξαγωγή του 28ου Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας, στις 31 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από είκοσι χιλιάδων αθλητών από όλο τον κόσμο.
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ
Ο Καλλίμαχος ήταν από τις Αφίδνες της Αττικής και άρχων πολέμαρχος του 490/89 π.Χ.. Ήταν ένας από τους εννιά άρχοντες της Αθήνας και επόπτης του στρατεύματος, χωρίς ο ίδιος να είναι στρατηγός.
Την παραμονή της Μάχης του Μαραθώνα, ο Καλλίμαχος συμμετείχε στο συμβούλιο των δέκα στρατηγών που πραγματοποιήθηκε με σκοπό να ληφθεί η απόφαση για το αν οι Έλληνες θα προχωρούσαν σε πόλεμο με τους Πέρσες ή όχι.
Οι πέντε έδωσαν αρνητική ψήφο. Οι υπόλοιποι πέντε συμφώνησαν με την άποψη του Μιλτιάδη να αγωνιστούν στον Μαραθώνα για την ελευθερία της πατρίδας. Ο Καλλίμαχος, που εκλήθη να δώσει λύση, ψήφισε υπέρ της μάχης, μια απόφαση που άλλαξε τον ρου της ιστορίας. Ο Αθηναίος πολέμαρχος, που αγωνίστηκε στην τιμητική πτέρυγα του στρατού, στο δεξιό κέρας, πολέμησε γενναία και τελικά έπεσε στη μάχη.
Οι Αθηναίοι τον απεικόνισαν μαζί με τον Μιλτιάδη ως πρωταγωνιστή στην περίφημη ζωγραφική παράσταση της μάχης του Μαραθώνα στην Ποικίλη Στοά και τον τίμησαν ως ξεχωριστό παράδειγμα γενναίου στρατιώτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου