Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

~ * Ενισχυμένα βακτήρια γιαουρτιού εναντίον των ιών * ~











Σύμφωνα με μια νέα βελγική επιστημονική έρευνα, τα βακτήρια - που φυσιολογικά υπάρχουν στο γιαούρτι - θα μπορούν μελλοντικά να καταστρέφουν διάφορους ιούς, ακόμα και αυτόν του κοινού κρυολογήματος, αν «εξοπλισθούν» με μικροσκοπικά νανοσωματίδια αργύρου.

Οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ήδη ότι αυτά τα «ασημένια» βακτήρια του γιαουρτιού μπορούν να καταστήσουν ορισμένους ιούς (νοροϊούς) ανίκανους να μολύνουν τον οργανισμό. Οι νοροϊοί προκαλούν εννέα στα δέκα περιστατικά γαστρεντερίτιδας διεθνώς. 

Η έρευνα, με επικεφαλής τον μικροβιολόγο του Πανεπιστημίου της Γάνδης καθηγητή Βίλι Βερστρέτε, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Εταιρείας Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας στο Λονδίνο, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», ανοίγει τον δρόμο για να καταπολεμηθούν και άλλοι ιοί, όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα.

Όπως είπε ο Βέλγος ερευνητής, τα βακτήρια θα μπορούσαν να χορηγούνται με μορφή ρινικού σπρέι, αλλά και απολυμαντικών για τα χέρια, προκειμένου να εμποδίζουν την εξάπλωση των ιών. 

Η χρήση, όμως, νανοσωματιδίων μέσα στο σώμα παρουσιάζει επιφυλάξεις λόγω φόβων για την πιθανή δημιουργία παρενεργειών στην υγεία του ανθρώπου, γι' αυτό ακριβώς οι Βέλγοι επιστήμονες βρήκαν ένα τρόπο να προσκολλούν τα νανοσωματίδια του αργύρου πάνω στην επιφάνεια των βακτηρίων του γιαουρτιού, ώστε αυτά να μην είναι ελεύθερα να κυκλοφορούν μέσα στον οργανισμό. 

Τέτοιου είδους νανοσωματίδια αργύρου ήδη χρησιμοποιούνται σε αντιμικροβιακά αθλητικά ρούχα, για να μειώσουν την άσχημη μυρωδιά. Όμως η διείσδυσή τους στο ανθρώπινο σώμα έχει προκαλέσει ανησυχίες, καθώς ο άργυρος, σε σχετικά μεγάλες ποσότητες, είναι γνωστό ότι κάνει ζημιά στο ήπαρ, τα νεφρά και τους πνεύμονες.
 
Υπάρχουν επίσης φόβοι, ότι το μικρό μέγεθος των νανοσωματιδίων θα τους επιτρέψει να «τρυπώσουν» και σε άλλα ευαίσθητα όργανα του σώματος και να προκαλέσουν βλάβες. Γι' αυτό άλλωστε, οι Βέλγοι ερευνητές «πρόσδεσαν» τα νανοσωματίδια στα βακτήρια του γιαουρτιού, ώστε να μην είναι τόσο μικρά. 

Η ομάδα του καθηγητή Βελστρέτε ήδη συνεργάζεται με φαρμακευτικές εταιρείες (Janssen και Johnson & Johnson) για να αναπτύξει περαιτέρω τη νέα τεχνολογία κατά των ιών. Αναζητεί, επίσης, κι άλλα είδη βακτηρίων, πέρα από αυτά του γιαουρτιού, που να μπορούν να περάσουν μέσα από το έντερο μαζί με τα νανοσωματίδια.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου