Ο πλανήτης θα αντιμετωπίσει μια νέα κρίση όμοια με αυτήν του 2007/08 αν οι χώρες προβούν σε απαγορεύσεις των εξαγωγών, προειδοποίησε την Πέμπτη ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ο οποίος επεσήμανε τη σημαντική αύξηση στις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως.
Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, η αυξανόμενη χρήση βιοκαυσίμων, η κακοκαιρία, η πολιτική που επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές, η αύξηση της τιμής του σιταριού, προκάλεσαν μεγάλη άνοδο στις τιμές των τροφίμων το 2007/08, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν ταραχές σε πολλές χώρες, μεταξύ τους η Αίγυπτος, το Καμερούν, η Αϊτή.
«Ενδέχεται η κατάσταση να εξελιχθεί όπως αυτή που βιώσαμε το 2007/08», δήλωσε ο οικονομολόγος του FAO Αμπολρεζά Αμπασιάν.
«Υπάρχει μια ελπίδα αυτή την περίοδο ότι δε θα ακολουθήσουμε κακές πολιτικές και ότι δε θα παρέμβουμε στην αγορά με περιορισμούς, και αν αυτό δεν συμβεί, δεν θα δούμε μια τόσο σοβαρή κατάσταση όπως εκείνη του 2007/08. Ωστόσο αν οι πολιτικές αυτές επαναληφθούν, το κάθε τί είναι πιθανό», τόνισε.
Οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 6% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, ύστερα από τρεις συνεχείς μήνες μείωσης των τιμών, λόγω κυρίως μιας μεγάλης αύξησης στις τιμές των δημητριακών και της ζάχαρης, ανακοίνωσε σήμερα ο FAO.
Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO τοποθετείται κατά μέσο όρο στις 213 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση 12 μονάδων σε σχέση με τον Ιούνιο, αλλά παραμένει μακριά από το ρεκόρ των 238 μονάδων που είχε φθάσει το Φεβρουάριο του 2011, αναφέρει ο οργανισμός.
Ο δείκτης των τιμών των δημητριακών έφθασε κατά μέσο όρο τις 260 μονάδες, ενισχυμένος κατά 38 μονάδες σε σχέση με τον μήνα Ιούνιο. Υπολείπεται κατά 14 μονάδες του απόλυτου ρεκόρ των 274 μονάδων που είχε τον Απρίλιο του 2008, χρονιά κατά την οποία ξέσπασαν έντονες ταραχές για την αύξηση στις τιμές των τροφίμων σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο.
Στις ΗΠΑ, η ξηρασία προκάλεσε σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες καλαμποκιού, υποθηκεύοντας τις προσεχείς σοδειές και αυξάνοντας τις τιμές κατά 23% τον Ιούλιο.
Η τιμή του σιταριού αυξήθηκε επίσης κατά 19% μετά και τις λιγότερο καλές από τις προβλεπόμενες, προοπτικές παραγωγής στη Ρωσία, και με τη ζήτηση να αναμένεται μεγαλύτερη λόγω των περιορισμένων αποθεμάτων καλαμποκιού. Ωστόσο, η τιμή του ρυζιού έμεινε σχεδόν αμετάβλητη τον Ιούλιο, ο δείκτης του FAO τοποθετείται στις 238 μονάδες, αύξηση κατά μία μονάδα σε σχέση με τον Ιούνιο.
Τέλος οι τιμές της ζάχαρης αυξήθηκαν τον Ιούλιο λόγω των κινδύνων από τις κλιματικές αλλαγές στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα παγκοσμίως, όπως και στην Ινδία και την Αυστραλία, υπογραμμίζει ο FAO στην ανακοίνωσή του.
http://www.protothema.gr/world/article/?aid=215897
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου