Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

~ * Οι κήποι του μέλλοντος θα είναι κάθετοι; * ~




Οι κήποι του μέλλοντος θα είναι κάθετοι;





ΤΗΣ ΓΕΩΠΟΝΟΥ

ΝΙΚΗΣ Ν. ΚΕΦΑΛΑ

kefala_niki@yahoo.com
Ο εκκεντρικός Γάλλος βοτανολόγος Patrick Blanc υπογράφει την πιο ευφάνταστη εκδοχή κάθετου κήπου και δίκαια θεωρείται κύριος εκφραστής του είδους, δημιουργώντας φυτικούς τοίχους όμοιους με πίνακες ζωγραφικής! «Μου αρέσει να βάζω τη φύση εκεί που κανείς δεν το περιμένει» δηλώνει σε μια συνέντευξή του στη New York Times και συνεχίζει κατηγορηματικά: «Η ανθρωπότητα ζει όλο και περισσότερο σε πόλεις και είναι στα... μαχαίρια με τη φύση. Οι φυτικοί τοίχοι είναι οι κήποι του μέλλοντος. Το οριζόντιο τέλειωσε, αλλά το κάθετο είναι ακόμα ελεύθερο»...
Ήταν μόλις 9 ετών όταν άρχισε να κάνει τα πρώτα πειράματά του για την ανάπτυξη φυτών μέσα σε ένα μικρό ενυδρείο. Στα 19 του χρόνια επισκέφθηκε τον πρώτο τροπικό προορισμό και από τότε πέρασε μεγάλα διαστήματα στα δάση της Μαλαισίας, παρατηρώντας τα φυτά να φύονται σε βραχώδεις επιφάνειες, ανακάλυψε μερικά νέα είδη τροπικών φυτών ενώ διαπίστωσε ότι στα μέρη με πυκνή βλάστηση τα φυτά μαθαίνουν να συγκατοικούν. Έκανε το πάθος του έργο ζωής, δίνοντας νέα αρχιτεκτονική διάσταση στην κατασκευή κτιρίων, με την εγκατάσταση πράσινων τοίχων σε δεκάδες κτίρια από τη Νέα Υόρκη έως το Δελχί και από το Παρίσι μέχρι το Τόκιο, με πιο εντυπωσιακή αυτή που καλύπτει τους τοίχους του μουσείου «Quai Branly» στο Παρίσι. Είναι η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής στον κόσμο, με ύψος 25 μ., κάλυψη 800 τ.μ. και 15.000 φυτά από 150 διαφορετικά είδη. Σήμερα είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Pierre & Marie Curie στο Παρίσι.
Η τεχνική του Blanc βασίζεται στην υδροπονία, αφού δεν γίνεται χρήση χώματος αλλά τα φυτά βρίσκουν όλα τα θρεπτικά τους συστατικά στο νερό. Οι ρίζες των φυτών αναπτύσσονται μέσα σε μη βιοδιασπώμενο νάιλον το οποίο έχει τη δυνατότητα να συγκρατεί νερό και το όλο σύστημα λειτουργεί σαν τα βρύα που σχηματίζονται πάνω στα βράχια. Το πότισμα είναι αυτόματο και το νερό επαναχρησιμοποιείται εξωτερικά. Στους κάθετους κήπους του Blanc πράσινο και δόμηση συνυπάρχουν αρμονικά σε ένα σύστημα που λειτουργεί αυτόματα και απαιτεί ελάχιστη συντήρηση. Το κόστος κατασκευής είναι υψηλό και κυμαίνεται από 600 ευρώ-1.200 ευρώ/τ.μ., ο ίδιος όμως ισχυρίζεται ότι οι κάθετοι κήποι του μπορούν να έχουν διάρκεια ζωής τριάντα χρόνια. Εκτός της τεχνικής του Patrick Blanc αξίζει να αναφερθούν:
  • Το «Green wall planter» σύστημα γερμανικής προέλευσης με γλάστρες.
  • Το «Vert Rain Terrace» εφαρμογή Καναδού φοιτητή με χρήση όμβριων υδάτων και
  • Ο «φυτικός τοίχος ενοτήτων», αρθρωτό σύστημα πλαστικών πάνελ.
Η φύση λοιπόν συναντάει την τεχνολογία, δημιουργεί τους κάθετους κήπους και αυτοί με τη σειρά τους ζωντανεύουν τις άψυχες επιφάνειες των κτιρίων και μας δείχνουν τον δρόμο προς ένα πιο πράσινο μέλλον!

Tip

Αnother plant on the wall...



http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26515&subid=2&pubid=112911261




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου