Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

~ * Μικροί Έλληνες Ολυμπιονίκες στην Αστρονομία * ~


Η αποστολή επιστρέφει με ένα ασημένιο μετάλλιο, δύο χάλκινα και δύο εύφημες μνείες...

 

 



Με τις βαλίτσες τους φορτωμένες διακρίσεις επιστρέφουν από το Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας οι πέντε Έλληνες μαθητές που συμμετείχαν στην 6η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας- Αστροφυσικής, που ξεκίνησε στις 4 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε χθες με την απονομή των βραβείων.

Η ελληνική αποστολή επιστρέφει με ένα ασημένιο μετάλλιο, δύο χάλκινα και δύο εύφημες μνείες. Το ασημένιο μετάλλιο, που είναι και το πρώτο που κατακτά η χώρα μας στο διαγωνισμό, κατέκτησε ο Μάνος Βουρλιώτης από την Αθήνα, τα χάλκινα κατέκτησαν οι Κρινιών Μαρούδα από τα Λεχαινά Ηλείας και η Ιωάννα Κούρκουλου από τα Γλυκά Νερά Αττικής, ενώ εύφημο μνεία απέσπασαν οι Πάρης Τζιτζιμπάσης από τη Δράμα και Θέμης Πράπας από τη Λάρισα.

Την πενταμελή αποστολή των μαθητών συνόδευσαν στη μακρινή Βραζιλία ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Σειραδάκης και ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Λουκάς Ζαχείλας, ενώ ως παρατηρητές συμμετείχαν επίσης στην ομάδα η Μαρία Κονταξή από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο Χρίστος Ξενάκης από το Βόλο.

«Πρόκειται για πανέξυπνα παιδιά, που μέσα στη 'λαίλαπα' των πανελλήνιων εξετάσεων κατάφεραν να διαβάσουν, να έρθουν εδώ και να διακριθούν» δήλωσε στο ΑΜΠΕ, από το Ρίο ντε Τζανέιρο, ο καθηγητής Γιάννης Σειραδάκης, εμφανώς ικανοποιημένος από τις σημαντικές διακρίσεις που απέσπασαν οι Έλληνες μαθητές.

Επί μία εβδομάδα, μέσα στον Ιούλιο, οι πέντε μαθητές, οι οποίοι επελέγησαν ύστερα από απαιτητικές πανελλαδικές εξετάσεις της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου, όπου βρίσκεται και το σχολείο Αστρονομίας, υποβλήθηκαν σε εντατική προετοιμασία από πολυμελή ομάδα αστρονόμων, φυσικών, αλλά και φοιτητών, που συνέβαλαν τα μέγιστα στην πολύ επιτυχημένη παρουσία της ελληνικής αποστολής στην Ολυμπιάδα της Βραζιλίας.

Λάτρης του ουρανού και των φαινομένων του, ο Μάνος Βουρλιώτης, ο μαθητής που κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο- λίγο καιρό νωρίτερα είχε κατακτήσει και το χάλκινο στην Ολυμπιάδα Φυσικής στο Ταλίν της Εσθονίας- δεν ξέχασε να ευχαριστήσει, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, τον καθηγητή του στο σχολείο Τάκη Λάζο, που τον βοήθησε και τον υποστήριξε σε όλη του την πορεία.

«Είχα συμμετάσχει και πέρυσι στην αντίστοιχη Ολυμπιάδα, στην Πολωνία. Φέτος, δυστυχώς, λόγω των πανελλήνιων εξετάσεων δεν είχα πολύ χρόνο για διάβασμα» εξομολογείται ο νεαρός μαθητής, ο οποίος άρχισε να «ανακαλύπτει» το θαυμαστό κόσμο της Αστρονομίας και της Αστροφυσικής από το αντίστοιχο μάθημα της β' λυκείου.

Ο Ολυμπιονίκης πλέον μαθητής, ο οποίος θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του στο Φυσικό των Αθηνών, που αποτελεί και πρώτη του επιλογή, δεν κρύβει την επιθυμία του ν' ασχοληθεί στο μέλλον επαγγελματικά με την Αστρονομία και την Αστροφυσική, αν και, όπως λέει, έχει χρόνο ν' αποφασίσει τι ακριβώς θα κάνει, αφού προηγείται η τετραετής πανεπιστημιακή του εκπαίδευση.

Στις πέντε προηγούμενες Ολυμπιάδες, η Ελλάδα είχε κατακτήσει τέσσερα μετάλλια και αρκετές εύφημες μνείες, ενώ η επόμενη Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής θα φιλοξενηθεί στη χώρα μας και συγκεκριμένα στο Βόλο, από τις 27 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου 2013.

«Η προετοιμασία μας για την επόμενη χρονιά θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Προσβλέπουμε σε μία πολύ επιτυχημένη Ολυμπιάδα και βάζουμε πολλή δουλειά» τόνισε ο κ. Σειραδάκης, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα υπάρξει υποστήριξη από το ελληνικό κράτος και χορηγίες για την επιτυχημένη διεξαγωγή του ξεχωριστού αυτού θεσμού. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά λέει, "όπου δεν υπάρχουν χρήματα, υπάρχει οργάνωση".

Τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής της αποστολής στο Ρίο ντε Τζανέιρο έχει αναλάβει να καλύψει το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τον ΟΠΑΠ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στην τελετή απονομής των βραβείων παραβρέθηκε ο πρόξενος της Ελλάδας στο Ρίο ντε Τζανέιρο Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης, ενώ τηλεφωνικό χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρέσβης της χώρας μας στην πρωτεύουσα, Μπραζίλια, Δημήτρης Αλεξανδράκης.
 
 
 http://www.newsbeast.gr/environment/arthro/398867/mikroi-ellines-olubionikes-stin-astronomia/




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου