Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

~ * Επιστημονική ανησυχία για το θάνατο αρκούδας στη Γερμανία * ~








Μια πολική αρκούδα πέθανε σε ζωολογικό κήπο της Γερμανίας αφού προσβλήθηκε από έναν μεταλλαγμένο ιό που προέρχεται από τις ζέβρες, αποκαλύπτουν Γερμανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology.

Η ανακάλυψη αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική γιατί δείχνει ότι τα σπάνια είδη που ζουν σε ζωολογικούς κήπους μπορεί να απειλούνται από παθογόνα μικρόβια που περνούν από το ένα είδος στο άλλο, σημειώνουν οι επιστήμονες.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά το θάνατο από εγκεφαλίτιδα, το 2010, μιας θηλυκής πολικής αρκούδας, της Γιέρκα, στο ζωολογικό κήπο του Βούπερταλ. Ο σύντροφος της Γιέρκα, ο Λαρς, προσβλήθηκε επίσης από τον ιό αλλά επέζησε. «Τα συμπτώματα ήταν πολύ ανησυχητικά και τότε αγνοούσαμε εντελώς τι τα προκαλούσε», εξήγησε η 'Αρνε Λάουρεντς, κτηνίατρος στο ζωολογικό κήπο. «Προσπαθούσαμε να σταθεροποιήσουμε την κατάστασή τους επί πολλές ημέρες. Στην περίπτωση της Γιέρκα, δυστυχώς αποτύχαμε. Όμως ο Λαρς ανάρρωσε μετά από μερικές εβδομάδες και είναι καλά μέχρι και σήμερα», πρόσθεσε.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι υπεύθυνος για την ασθένεια ήταν ένας υβριδικός ιός που προέρχεται από τις ζέβρες αλλά χτυπά και άλλα είδη. Πρόκειται για ένα υβρίδιο του ερπητοϊού των ιπποειδών EHV9 με τον ερπητοϊό τύπου 1 (EHV1).

Οι επιστήμονες αγνοούν πάντως πώς μεταδόθηκε ο ιός από τις ζέβρες στις πολικές αρκούδες, που ζουν σε απόσταση 68 μέτρων και τη φροντίδα τους έχουν διαφορετικοί υπάλληλοι. Μία από τις πιθανές εξηγήσεις είναι ότι κάποιο άλλο ζώο, ενδεχομένως ποντίκια, να έπαιξαν το ρόλο του "φορέα" από το ένα μέρος στο άλλο.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης



http://www.zougla.gr/perivallon/article/epistimoniki-anisixia-gia-to-8anato-arkoudas-sti-germania



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου