Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

~ * Σάλος από τη πρόταση για την Αγία Σοφία!!! * ~







Επιτροπή του τουρκικού κοινοβουλίου συμφώνησε κατ’ αρχήν στο αίτημα να γίνει η «Αγία Σοφία» τζαμί, ωστόσο σύμφωνα με τη διαδικασία θα περιμένει τις απόψεις των θεσμικών οργάνων. Η επιτροπή του Κοινοβουλίου συζήτησε πρόταση που τάσσεται υπέρ του να ξαναγίνει η «Αγία Σοφία» τόπος λατρείας και η πρόταση αυτή έγινε δεκτή από την κοινοβουλευτική επιτροπή.

Το αίτημα που διαβιβάστηκε στην Επιτροπή αναφέρει ότι μέχρι το 1935 ο ναός της «Αγίας Σοφίας» ήταν τόπος λατρείας των μουσουλμάνων και κατόπιν έγινε μουσείο, αλλά ζητά να γίνει πάλι... τζαμί. Η διαδικασία προβλέπει ότι η Επιτροπή θα λάβει γνωμοδότηση από τα αρμόδια θεσμικά όργανα.

Η «Αγία Σοφία»- σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα- κτίσθηκε από δύο μεγάλους αρχιτέκτονες τον Ανθέμιο και τον Ισίδωρο επί εποχής Ιουστινιανού και χρησιμοποιήθηκε ως εκκλησία για 916 χρόνια.Στη συνέχεια με την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τον Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ το 1453, μετατράπηκε σε τζαμί.Η Αγία Σοφία λειτουργεί από το 1935 ως μουσείο και με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει ανοίξει τις θύρες της για τους επισκέπτες.

Πηγή: http://www.to-parakseno.gr/2013/01/blog-post_30.html#ixzz2JVpNb6Ak 



http://www.to-parakseno.gr/2013/01/blog-post_30.html



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου