Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

~ * Μικροτσίπ χαρίζει όραση * ~


Προσφέρει μερική αποκατάστασή της σε ασθενείς με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια


Μικροτσίπ χαρίζει όραση





Λονδίνο 

Τυφλά άτομα κατάφεραν να δουν το χαμόγελο στα πρόσωπα των οικείων τους, το φαγητό στο πιάτο τους, ακόμη και κάποια αντικείμενα μέσα στο σπίτι τους μετά την τοποθέτηση στα μάτια τους ηλεκτρονικών μικροτσίπ τα οποία προσέφεραν μερική αποκατάσταση της όρασής τους.

Κλινική δοκιμή σε εννέα ασθενείς

Τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής στους πρώτους εννέα ασθενείς με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, μια κληρονομική νόσο η οποία καταστρέφει τα φωτοευαίσθητα κύτταρα του ματιού, παρουσιάζονται στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B» από ειδικούς του Πανεπιστημιακού Οφθαλμιατρικού Νοσοκομείου στο Τίμπινγκεν της Γερμανίας. Σύμφωνα με αυτά, οι πέντε από τους εννέα ασθενείς στους οποίους τοποθετήθηκε το εμφύτευμα, δήλωσαν ότι αυτό βελτίωσε την όρασή τους σε βαθμό τέτοιο ώστε να αλλάξει την καθημερινότητά τους.

Το τσιπ το οποίο έχει διαστάσεις 3Χ3 χιλιοστά φέρει 1.500 φωτοευαίσθητα εικονοστοιχεία τα οποία «συλλαμβάνουν» το φως που πέφτει στην ωχρά κηλίδα, το πιο ευαίσθητο σημείο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού. Το εμφύτευμα τοποθετείται κάτω από την επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς και αναλαμβάνει τον ρόλο των δυσλειτουργικών κυττάρων της περιοχής ανιχνεύοντας τις ακτίνες του φωτός και μετατρέποντάς τες σε ηλεκτρικούς παλμούς οι οποίοι αποστέλλονται μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο.








Ακτινογραφία ασθενούς στον οποίον τοποθετήθηκε το εμφύτευμα (Πηγή: Robert MaLaren/Oxford Eye Hospital)




Μερική αποκατάσταση της όρασης

Ο καθένας από τους εννέα ασθενείς (επρόκειτο για άνδρες και γυναίκες ηλικίας 35 ως 62 ετών) υπεβλήθη σε μια 10ωρη επέμβαση τοποθέτησης του τσιπ το οποίο πρέπει να σημειωθεί ότι δεν αποκαθιστά πλήρως την όραση. Οι ασθενείς είναι σε θέση να δουν φωτεινά και σκοτεινά σημεία σε μια μικρή περιοχή του οπτικού πεδίου τους – σαν να είχαν ασπρόμαυρη σωληνειδή όραση (tunnel vision). Ορισμένοι εξ αυτών πάντως μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος ήταν επίσης σε θέση να διαβάσουν σήματα σε πόρτες, να δουν την ώρα σε αναλογικά ρολόγια και να ξεχωρίσουν το κόκκινο από το λευκό κρασί. Ενας ασθενής μπόρεσε να διακρίνει μια χήνα να κολυμπά στο νερό ενώ ένας άλλος είδε τον μίσχο ενός ηλίανθου.

Στη δημοσίευση στο «Proceedings of the Royal Society B» οι γερμανοί ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Εμπερχαρτ Τσρένερ περιγράφουν τις εμπειρίες των ασθενών στους οποίους εμφύτευσαν το τσιπ καθώς και τις επιδόσεις των εθελοντών σε τεστ αξιολόγησης της οπτικής οξύτητας στα οποία υποβλήθηκαν τρεις ως εννέα μήνες μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος. Τρεις εκ των ασθενών ήταν σε θέση να διαβάσουν γράμματα αμέσως μετά την επέμβαση (όπως τα Τ, V, L, O). Σε μια άλλη δοκιμασία πέντε συμμετέχοντες μπορούσαν να διακρίνουν φωτεινές τελείες καθώς αυτές κινούνταν επάνω στην οθόνη υπολογιστή.








Το εμφύτευμα τοποθετείται κάτω από την επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς

Κανένα μέρος του συστήματος δεν είναι ορατό

Το τσιπ συνδέεται ασύρματα με μια μπαταρία την οποία ο ασθενής έχει στην τσέπη του – έτσι κανένα μέρος του συστήματος δεν είναι ορατό από τους γύρω του. Ο ασθενής έχει επίσης έναν μικρό πίνακα ενδείξεων στο πίσω μέρος του αφτιού του προκειμένου να προσαρμόζει τη φωτεινότητα ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού που επικρατούν σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής στους εννέα ασθενείς ήλθαν να επισφραγίσουν εκείνα μιας πιλοτικής δοκιμής σε 27 άτομα η οποία είχε παρουσιαστεί το 2010 προκαλώντας εντύπωση. Παρότι στην τελευταία δημοσίευση περιλαμβάνονται μόνο οι περιπτώσεις γερμανών ασθενών, το συγκεκριμένο τσιπ έχει επίσης εμφυτευθεί μέχρι στιγμής σε ασθενείς σε κέντρα της Οξφόρδης, του Λονδίνου, του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης. Σύμφωνα με τον καθηγητή Τσρένερ τα αποτελέσματα της νέας δοκιμής «ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Η νέα μελέτη προσφέρει επιπλέον ενδείξεις σχετικά με το ότι η τεχνολογία τοποθέτησης του εμφυτεύματος κάτω από τον αμφιβληστροειδή μπορεί να βοηθήσει κάποιους ασθενείς με εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα να αποκτήσουν ξανά λειτουργική όραση χωρίς να χρειάζεται να φορούν ορατό, εξωτερικό εξοπλισμό».

Τα νέα ευρήματα δίνουν ελπίδα στα 15 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως τα οποία βυθίζονται στο σκοτάδι εξαιτίας της μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας.





http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=499156



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου