Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

~ * Cassini ρίχνει φως σε Cosmic επιταχυντές σωματιδίων * ~




Εντύπωση αυτού του καλλιτέχνη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος παρουσιάζει διαστημικό σκάφος Cassini της NASA να εξερευνήσετε το μαγνητικό περιβάλλον του Κρόνου.




Κατά τη διάρκεια μιας τυχαία συνάντηση με ό, τι φαίνεται να είναι ένα ασυνήθιστα ισχυρή έκρηξη του ηλιακού ανέμου στον Κρόνο, Cassini διαστημικό σκάφος της NASA ανίχνευσε σωματίδια επιταχύνονται σε πολύ υψηλές ενέργειες. Αυτό είναι παρόμοιο με την επιτάχυνση που λαμβάνει χώρα γύρω από μακρινά σουπερνόβα.

Από τη στιγμή που δεν μπορούν να ταξιδέψουν από τις μακρινές αστρικές εκρήξεις τώρα, το κρουστικό κύμα που σχηματίζεται από την ροή του ηλιακού ανέμου γύρω από το μαγνητικό πεδίο του Κρόνου παρέχει μια σπάνια εργαστήριο για τους επιστήμονες με την αποστολή Cassini - μια εταιρική σχέση μεταξύ της NASA, της Ευρωπαϊκής Οργανισμός Διαστήματος και την Ιταλική Υπηρεσία Διαστήματος - να τηρούν αυτό το φαινόμενο από κοντά. Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Nature Physics, επιβεβαιώνουν ότι ορισμένα είδη των διαταραχών που μπορεί να γίνει πολύ πιο αποτελεσματική εάν επιταχυντές ηλεκτρονίων από όσο προηγουμένως νομίζαμε.

Τα κρουστικά κύματα είναι σύνηθες φαινόμενο στο σύμπαν, για παράδειγμα, στον απόηχο μιας αστρικής έκρηξης, όπως συντρίμμια επιταχύνει προς τα έξω σε ένα κατάλοιπο υπερκαινοφανούς, ή όταν η ροή των σωματιδίων από τον ήλιο - ο ηλιακός άνεμος - προσκρούει στο μαγνητικό πεδίο του πλανήτη για να σχηματίσουν ένα σοκ τόξο. Υπό ορισμένες μαγνητικού πεδίου και προσανατολισμούς, ανάλογα με την αντοχή του σοκ, τα σωματίδια μπορεί να επιταχυνθεί για να κλείσει με την ταχύτητα του φωτός σε αυτά τα όρια. Αυτά μπορεί να είναι η κυρίαρχη πηγή των κοσμικών ακτίνων υψηλής ενέργειας σωματίδια που διαποτίζουν γαλαξία μας..








Οι επιστήμονες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για "οιονεί παράλληλη" πλήγματα, όπου το μαγνητικό πεδίο και το "προς τα εμπρός" που βλέπει την κατεύθυνση του σοκ είναι σχεδόν ευθυγραμμισμένες, όπως μπορεί να βρεθεί σε υπολείμματα υπερκαινοφανών. Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τον Αδάμ Masters του Ινστιτούτο Διαστημικής Επιστήμης και Αστροναυτικής, Sagamihara, Ιαπωνία, περιγράφει την πρώτη ανίχνευση σημαντική επιτάχυνση των ηλεκτρονίων σε ένα οιονεί παράλληλη σοκ στο Κρόνο, που συμπίπτει με το τι μπορεί να είναι το ισχυρότερο σοκ ποτέ συναντήσει σε η δακτυλιώθηκε πλανήτη.

"Cassini έχει ουσιαστικά μας έδωσε τη δυνατότητα να μελετήσει τη φύση της ένα σοκ σουπερνόβα in situ στο δικό μας ηλιακό σύστημα, γεφυρώνοντας το χάσμα σε μακρινές υψηλής ενέργειας αστροφυσικά φαινόμενα που συνήθως μόνο μελετηθεί εξ αποστάσεως», δήλωσε Masters.

Η αποστολή Cassini-Huygens είναι ένα συνεργατικό έργο της NASA, ESA και ASI, η Ιταλική Υπηρεσία Διαστήματος. Jet της NASA Propulsion Laboratory, ένα τμήμα του California Institute of Technology στη Πασαντένα, διαχειρίζεται την αποστολή για την Επιστήμη Αποστολή της NASA Διεύθυνσης, Ουάσιγκτον.



Jia-Rui Cook 818-354-0850 
Jet Propulsion Laboratory, Πασαντένα της Καλιφόρνια 
jccook@jpl.nasa.gov Markus Bauer 011-31-71-565-6799 Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, Noordwijk, Ολλανδία markus.bauer @ esa.int 2013-064





http://www.nasa.gov/mission_pages/cassini/whycassini/cassini20130219.html






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου